Kulis: Altılı Masa'da genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı olacak

Kulis: Altılı Masa'da genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı olacak
Varılan uzlaşıya göre her partinin genel başkanı cumhurbaşkanı yardımcısı olacak. Ancak CHP'nin cumhurbaşkanı yardımcısı ismi belli değil. Bu da Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı güçlendiriyor. Ayrıca her partiye en az bir bakanlık verilecek.

Seda TAŞKIN


Artı Gerçek - Altılı masayı oluşturan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Parti Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ikinci turun ilk toplantısını 2 Ekim'de CHP Genel Merkezi’nde gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında 6 liderin imzası ile yayınlanan ortak metinde "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası” yazılması da kararlaştırıldı.

PARTİ LİDERLERİ CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAK

Bu karar doğrultusunda altılı masanın geçiş sürecine yönelik yol haritası da belli olmaya başladı. Edinilen bilgiye göre toplantıda liderler, geçiş sürecinde her partinin en az bir cumhurbaşkanı yardımcılığı alması konusunda anlaşmaya vardı. Böylece seçimin Millet İttifakı tarafından kazanılması halinde Cumhurbaşkanı, altı cumhurbaşkanı yardımcısı ile yetkilerini paylaşacak.

Artı Gerçek'e konuşan üst düzey bir CHP'li yetkili, diğer partilerin cumhurbaşkanı yardımcısı ismini belirlediklerini söyledi. "Kim?" sorusuna ise "kendileri" cevabını vererek, parti genel başkanlarının, seçimin kazanılması halinde cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını işaret etti.

AKŞENER DE CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAK

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, daha önce yaptığı açıklamada cumhurbaşkanı adayı olmayacağını yeni dönemin başbakanı olacağını söylemişti. CHP'li üst düzey isim, "bu konunun da netleştiğini belirtti. Akşener'in başbakan olacağı yönündeki açıklamalarının geçiş döneminde değil, sonraki dönem için geçerli olduğunu belirterek, Akşener'in yeni dönemde cumhurbaşkanı yardımcılarından bir olacağına" işaret etti.

CHP'Lİ İSİM NETLEŞMEDİ, GÖZLER KILIÇDAROĞLU'NDA

Peki CHP'nin adayı kim olacak? Bu soru henüz netleşmedi. CHP'li üst düzey isim, "kendi cumhurbaşkanı yardımcısı adayları ile ilgi sürecin devam ettiğini söyledi. CHP'nin cumhurbaşkanı yardımcısı adayının, cumhurbaşkanı adayının ismine göre şekilleneceğiniz" söyledi.

Diğer parti genel başkanları gibi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı yardımcısı olarak isminin belirlenmemesi, CHP'de ağırlığın Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığından yana olduğu yorumlarına neden oluyor.

CUMHURBAŞKANI BAZI YETKİLERİNİ KULLANMAYACAK

CHP'li üst düze isim, "cumhurbaşkanının yetkileri konusunda da mutabakata yakın olunduğunu" belirtti. Buna göre, "yeni cumhurbaşkanı bazı yetkilerini tek başına, bazı yetkilerini ise yardımcıları ile müştereken kullanacak. Kimi yetkisini ise hiç kullanmayacak". Kullanılmayacak olan yetkileri de "CHP'nin anayasa mahkemesine götürdüğü 'gri alan' yetkileri" olarak açıkladı.

HER PARTİYE EN AZ BİR BAKAN

CHP'li üst düzey yetkili bakanlıkların dağılımı konusunda varılan uzlaşıyı da anlattı. "Her partinin cumhurbaşkanı yardımcısına bağlı birer bakanı olacağını yani her partinin en az bir bakanı olacağını belirten CHP'li isim, kalan bakanlık dağılımının ise partilerin aldığı oy oranına göre belirleneceğini" söyledi.

PROTOKOL HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Geçiş sürecine yönelik protokol hazırlıklarının da başladığı öğrenildi. Hangi bakanlığı hangi partinin alacağı ise seçimden sonra netleşecek. Bakanlıklardaki dağılımın bir benzeri meclisteki komisyon başkanlıklarında da uygulanacak.

Öne Çıkanlar