Kürt partilerinden seçim atağı

Kürt kimlikli parti ve hareketler, seçimlere dönük ortak tutum belgesi hazırlamak için toplanıyor. HDP ile görüşmelerin ise 1 Mayıs’ta başlaması bekleniyor.

Kürt partilerinden seçim atağı

Fehim IŞIK

ARTI GERÇEK - YSK’nin farklı gerekçelerle 24 Haziran’da yapılacak seçimlere katılmalarını onaylamadığı Kürt kimlikli siyasi parti ve hareketler, 30 Nisan günü bir araya gelerek seçime dönük çalışmalarını ortaklaştırmaya hazırlanıyor. Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (KDP-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-Türkiye), Azadi Hareketi ile Hak ve Özgürlükler Partisi’nin (HAK-PAR) yaklaşık 2 aydır yürüttüğü çalışmada sona gelinirken, HDP ile yapılacak ortaklık görüşmelerinin 1 Mayıs’tan sonra gerçekleşmesi bekleniyor.

'İTTİFAK ARAYIŞLARINI SÜRDÜRECEĞİZ'

Çalışmanın içinde yer alan partilerden PSK’nin Genel Başkanı Mesud Tek, Artı Gerçek’e 6 parti ve hareketin henüz imzalamadığı ama konuşup tartıştığı bir ortak program metninin olduğunu söyledi. Bu metnin 30 Nisan günü netleşmesini beklediklerini belirten Tek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konuşup tartıştığımız bir metin var. Bunu 30 Nisan günü sonuçlandırıp kamuoyu ile paylaşmayı arzuluyoruz. Kürtlerin ulusal demokratik taleplerini önceleyen ama Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda da talepleri olan bir programdan söz ediyorum. Bu programın ilkelerinden birisi de, belirlenen temeller çerçevesinde kendi dışındaki güçlerle ittifaka, görüşmeye, konuşmaya onay vermesidir."

24 Haziran seçimlerini bir bütün halinde ele aldıklarını söyleyen Tek, "Bu ortaklık yaşama geçirilir ise hem cumhurbaşkanlığı seçimine, hem de milletvekilliği genel seçimine dönük katılan herkesle birlikte ortak tavır alacağız. Tutumumuzu en geniş kesime yaymak için diğer kesimlerle görüşmelerimizi, ittifak arayışlarını da bu temelde sürdüreceğiz" dedi.

'İTTİFAK PROTOKOLÜNE 30 NİSAN'DA SON ŞEKLİNİ VERECEĞİZ'

Artı Gerçek'e bu çalışmanın yaklaşık 2 aydır sürdüğünü açıklayan PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik çalışmalarının seçim işbirliğini de kapsadığını belirterek şunları söyledi:

"Bir taslak protokol ile siyasi prensipler metni çalışmaya katılan parti ve hareketlere sunulmuş durumda. Henüz bir mutabakata varmış değiliz. 30 Nisan toplantısında siyasal prensiplere son şeklini vereceğiz. Akabinde bu 6 parti ve hareket içinde mutabakata evet diyenlerle birlikte ittifakı kamuoyuna açıklayacağız. Henüz 6 parti ve hareketin doğrudan bu çalışmanın içinde yer alıp almayacakları net değil. Elbette evet diyenler birlikte hareket edecek."

PAK’ın daha önce Kürtlerin asgari ulusal demokratik taleplerini, Kürdistan’ın ve Kürtlerin varlığını, dil ve benzeri haklarını kabul eden en geniş kesimle ittifak yapmaya hazır olduğunu açıkladığını belirten Özçelik, "Üzerinde uzlaşacağımız prensiplere evet diyen herkesle görüşmeye ve yeni ittifak zeminleri aramaya hazır olduğumuzu da söyleyebiliriz" dedi.

'AKP'NİN KÜRT KARŞITI SİYASETİ BİRÇOK KESİMİ ETKİLEDİ'

İttifak çalışmalarına ilişkin görüşmeleri HDP adına yürüten Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer de, Kürt kimlikli partilerin çalışmalarına dikkat çekerek, birçok grupla görüşme gerçekleştirdiklerini, resmi görüşmelerin ise 1 Mayıs’tan sonra başlaması umudunu taşıdıklarını söyledi. "Son günlerde yoğun görüşmeler yürütüyoruz. Gelişmeler olumlu" diyen Taşçıer konuyla ilgili Artı Gerçek’e şunları söyledi:

"Özellikle AKP’nin son dönemde Kürtlere dönük yürüttüğü siyaset, birçok kesimi etkilemiş görünüyor. Afrin’e dönük siyaset, bağımsızlık referandumuna yönelik AKP’nin tutumu ile Kerkük’teki durumun ortaya çıkardığı tablo, Kürtleri bir araya gelmeye zorlayan etkenlerin başında geliyor. Bu nedenle tüm Kürdistani parti, hareket ve şahsiyetler bir diyalog geliştirme ve birlikte hareket etme konusunda hemfikirdirler. Bu birliktelik seçimlere dönük ortaklaşma çabalarını da kapsıyor. Hatta daha şimdiden Selahattin Demirtaş’ın şahsında cumhurbaşkanlığı seçiminde bir ortaklık oluşması zemininin daha güçlü olduğunu da görüyoruz."

'RESMİ GÖRÜŞMELERİN 1 MAYIS'TA BAŞLAMASINI BEKLİYORUZ'

Çalışmaları yürütürken olumsuz bir bakış açısı ile karşılaşmadıklarını belirten Taşçıer 30 Nisan’da bir araya gelecek olan 6 siyasi parti ve hareketin dışında da görüşmelerini sürdürdüklerini söyledi:

"Sanırım 1 Mayıs’tan itibaren farklı çevrelerle resmi görüşmeleri yürütmeye başlayacağız. Umarım bu çalışmaları kısa sürede sonuçlandırırız. Bugüne kadar birçok parti, hareket ve şahsiyet ile tek tek veya ortak toplantılarda bir araya gelerek görüştük. Hali hazırda 6 siyasi parti ve hareketin birlikte yürüttüğü çalışmanın sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu çalışma 30 Nisan günü sonuçlanır ise akabinde bu kesimlerle resmi görüşmelere geçip kalıcı bir ittifaka gitmeyi amaçlıyoruz. 30 Nisan günü bir araya gelecek partiler dışında görüştüğümüz parti ve gruplar da var. Örneğin Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) ile görüşmelerimiz de var ve bu parti birlikte hareket etmeye dönük olumlu görüşlerini bildirdi. En geniş birlikteliği kurmaya dönük çabalarımız ise devam ediyor."

İmam Taşçıer ysk 1 Mayıs seçim ittifakı 24 Haziran Kürt Partileri