Kurtulmuş: İsveç'in NATO'ya girmesine izin vermeyeceğiz

Kurtulmuş: İsveç'in NATO'ya girmesine izin vermeyeceğiz
AKP Genel Başkanvekili Kurtulmuş, "İsveç'in NATO'ya girmesine izin vermeyeceklerini" söyledi: "Türkiye hiçbir şekilde terör örgütleriyle irtibatlı olan bu ülkelerin NATO'ya girmesine izin vermeyecek, bunun önünü açmayacaktır."

Artı Gerçek - Danimarka'daki Stram Kurs (Sıkı Yön Partisi) Partisinin Lideri aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın İsveç'in başkenti Stokholm'de Kuran-ı Kerim yakmasının ardından Ankara ile Stockholm arasındaki ilişkiler bir kez daha gerildi. AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Türkiye hiçbir şekilde terör örgütleriyle irtibatlı olan bu ülkelerin NATO'ya girmesine izin vermeyecek, bunun önünü açmayacaktır" dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde düzenlenen bir programa katılan Kurtulmuş, "İsveç'te ortaya konulanlar fevkalade hazindir. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir dinin kutsalına hakaret etmek, demokratik ifade özgürlüğü kapsamında değildir ve olmamalıdır. Kuran-ı Kerim'in yakılması, bu yangın bütün Avrupa'yı tutar, bu yangın bütün dünyayı sarar" diyerek şöyle devam etti: "Onun için akıllarını başlarına almalarını tavsiye ediyoruz. Bu sadece sıradan, faşist, maalesef müptezel bir siyasetçi müsveddesinin yapmış olduğu bir eylem olarak görülemez."

Kurtulmuş, "Bu adamlar, yabancı düşmanları, İslam düşmanları, Türkiye karşıtları... Biliyorlar ki Türkiye öyle bir noktaya geldi, 2 milyarlık İslam aleminin öncüsüdür ve dünyadaki milyarlarca mazlum milletlerin sözcüsü, öncüsü olan bir ülkedir. Bu gösterilerin arkasındaki esas siyasi motivasyonun bu olduğu aşikardır. Devam edecek Türkiye karşıtı bir kampanyanın parçası olarak görülüyor. Bunları hiçbir şekilde sineye çekmeyeceğimizi ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

'AMAÇ ZEMİN KAZANMAK DEĞİL'

Konuyu İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için devam eden görüşmelere getiren Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Bir taraftan NATO'ya girmek için Türkiye'nin kapısını çalacaksınız, bir taraftan Türkiye'yle üçlü mutabakatla evet biz bundan sonra teröre mani olacağız diye Türkiye'ye teminat vereceksiniz. Ondan sonra bu terör örgütlerine her türlü alanı açacağınız gibi, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'na her türlü hakareti de bir şekilde kolaylaştıracak zemini oluşturacaksınız. Sonra da NATO'ya girme hayaliniz devam edecek. Kusura bakmayın, Türkiye sözünün eri olan bir ülkedir. Türkiye boş laf söylemez, blöf yapmaz. Söylediğimiz sözler asla siyaseten zemin kazanmak için yapılan sözler değil. Türkiye hiçbir şekilde terör örgütleriyle irtibatlı olan bu ülkelerin NATO'ya girmesine izin vermeyecek, bunun önünü açmayacaktır."

AKAR: TALEPLERİ YERİNE GETİRİLİRSE TÜRKİYE KARŞI DEĞİL

Öte yandan, Savunma Bakanı Hulusi Akar'ı ise "Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikasını daima desteklediğini" söylemesi dikkat çekti. Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın düşmanı olmadığını, iki ülkenin NATO üyeliğinin karşısında durmadığını ifade eden Akar, şunları kaydetti:

"Onlar nasıl ki kendi ülkelerini savunmak için NATO ile iş birliği yapmak istiyorsa biz de terörle mücadele konusunda bizimle iş birliği yapılmasını, bize destek verilmesini istiyoruz. Onlar kendi ülkelerinin savunması ve güvenliği için bizden destek istiyorlar; fakat bizim terörle mücadele konusundaki taleplerimizi reddediyorlar. Orada Türkiye'ye, Cumhurbaşkanımıza, bayrağımıza, Kur'an-ı Kerim'e, kutsal değerlerimize karşı her türlü alçaklığı, rezilliği, iğrenç girişimi görmezlikten gelmek, bunlara sessiz, tedbirsiz kalmak kabul edilebilir bir şey değil. Bu şekilde gittiği takdirde bizim tutumumuz, tavrımız çok açık, net, belli. Biz bir an önce İsveç ve Finlandiya'nın devletin gücünü, kuvvetini göstererek taahhütlerini yerine getirmelerini ve iğrenç, alçak girişimleri de sonlandırmalarını bekliyoruz. Bunlar yapıldığı takdirde bizim hiçbir sorunumuz yok." (DHA)

Öne Çıkanlar