Kurultayın ardından İYİ Parti'de 'yeni vitrin' tartışması

Kurultayın ardından İYİ Parti'de 'yeni vitrin' tartışması
İYİ Parti’nin 'yeni vitrininin' merkez sağdan oluşturulduğu belirtilirken, parti içinde GİK dışında kalanlar arasında ‘gizli anahtar liste mi vardı’ tartışmasının olduğu öğrenildi.

İYİ Parti’nin 4. Olağanüstü Kurultayı’nda yapılan seçimde partinin Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri belli oldu. 50 kişilik GİK üyeliğine seçilen isimlerin büyük bir çoğunluğunun "merkez sağ" kökenli olması, "ülkücü kökenli isimlerin çoğunluğunun liste dışı kalması, partinin rotasını merkez sağa doğru çevirdiğinin" işareti olduğu belirtildi. MHP’nin olağanüstü kurultay sürecinde Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye "bayrak açan" ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in avukatlığını üstlenen Feridun Bahşi, aynı süreçte MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan’ın ekibinde yer alan Hasan Hüseyin Türkoğlu gibi isimlerin liste dışı kalması dikkat çekti. Kurultayda, çarşaf listeyle GİK seçimi yapılırken, Genel Başkan Meral Akşener "Bir anahtar liste çıkarmayacağını ve delegelerin kararına saygı duyacağını" ifade etmişti.

GİK'TE YENİ İSİMLER: KOCAMAZ VE CESUR

GİK’te eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, eski Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ve eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doktoru, Isparta Milletvekili Aylin Cesur sürprizi de yaşandı. Üç isim de GİK’te yer buldu. Eski Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 31 Mart yerel seçimlerinde İYİ Parti’nin belediye başkan adayı olarak açıklanmış, ancak Kocamaz, başvuru süresini kaçırdığı için aday olamamıştı. Kurultaydan önce de Kocamaz’ın adı Genel Başkan Meral Akşener’in tüzükte kendisine tanınan "GİK üyesi olmaması halinde dışarıdan üç kişiyi atama yetkisini" kullanarak, genel başkan yardımcılığı görevine getireceği şeklinde geçmişti. Eski Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ise MHP’nin olağanüstü kurultay döneminde Bahçeli’ye ilk bayrak açan isimler arasında yer almıştı. O dönemki olağanüstü kurultayda divan üyesi de olan Aydoğdu, 31 Mart yerel seçimlerinde yeniden CHP ve İYİ Parti’nin ortak adayı olarak Söğüt’ten belediye başkan adayı olmuştu. Ancak Söğüt’te belediyeyi Cumhur İttifakı’nın adayı MHP’li İsmet Sever’e kaptırmıştı.

'GİZLİ LİSTE Mİ VARDI?' SORUSU

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre ülkücü isimlerin birçoğunun yeni GİK listesinde delegeden yeterli oyu alamaması sonrasında parti içinde "gizli anahtar liste mi vardı" tartışmalarının başladığı öğrenildi. Çarşaf listeyle seçime gidilmesine karşın 50 kişilik GİK’in, genellikle 239 kişilik aday listesinde yer alan 110 ile 150’nci sıra arasındaki isimlerden oluştuğu gözlenirken, bu 239 kişilik aday listesinin 110 ile 150’nci sıra arasında yer alan isimlerin "teşkilat tarafından oluşturulduğu" ileri sürüldü. Parti yöneticilerinden bir kısmının da bu durum karşısında "Genel Başkan Akşener’e ve teşkilatlara sahip çıkıldı" yorumunda bulunması dikkat çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar