Leyla Zana için hazırlanan iddianameye tepki: Türkiye hangi ülkelerle savaş halinde?

Leyla Zana için hazırlanan iddianameye tepki: Türkiye hangi ülkelerle savaş halinde?
Kürt siyasetçi Leyla Zana hakkında “Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletten ödül almak” suçlamasıyla hazırlanan iddianame tepki topluyor. Zana'nın avukatı, "Türkiye hangi ülkelerle savaş halinde?" diye sordu.

Artı Gerçek - Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski milletvekili Leyla Zana hakkında "Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletten ödül almak” suçlamasıyla hazırlanan iddianamede, Zana'nın aldığı uluslararası ödüllerin ve milletvekiliyken yaptığı konuşmaların suç sayılması tepkiyle karşılandı. Avukatı İbrahim Çeliker, "Sayın Zana'nın aldığı bahse konu ödüller, insan hakları üzerine Avrupa ülkelerinden ve Amerika'dan verilen ödüller" derken Yeşil Sol Parti Milletvekili Ayşegül Doğan da, "'Nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan ahmakça' bile değil!" diyerek tepkisini dile getirdi.

AVUKATI: HANGİ ÖDÜL KAYNAĞI SUÇ OLABİLİR?

Hazırlanan iddianameyle ilgili Duvar'a konuşan Leyla Zana'nın avukatı İbrahim Çeliker, "Türkiye hangi ülkelerle savaş halinde? Biz bunu bilmiyoruz. Sayın Zana'nın aldığı hangi ödül suç kaynağı olabilir? Türkiye hangi ülkeye savaş açmış durumda? Bunların açıklanması gerekiyor. Sayın Zana'nın aldığı bahse konu ödüller, insan hakları üzerine Avrupa ülkelerinden ve Amerika'dan verilen ödüller" dedi.

ZANA HANGİ ÖDÜLLERİ ALDI?

Leyla Zana, 1994 yılında Thorolf Rafto ödülünü insan hakları alanında aldı. Barış ve halkların hak mücadelesi için yürüttüğü siyasetten dolayı, 1995 yılında, Avrupa Konseyi tarafından Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne layık görüldü. Aynı yıl Aachen Barış Ödülünü ve Bruno Kreisky Ödülünü alan Zana, 1998 yılında Amerika İnsan Hakları Derneği'nden Serbestlik Madalyası aldı.

Zana, 2004 tarihinde Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë tarafından Paris Şehri Gümüş Madalyasını aldı. Ayrıca Fransa'da Paris, İsviçre'de Cenevre şehirleri tarafından "Onursal Vatandaş" seçildi. 2010 yılında da Mele Mustafa Barzani ödülü alan Zana, uluslararası birçok kurum tarafından ödüle layık görüldü.

İDDİANAMEDE DETAYLARI: ORHAN DOĞAN VE VEDAT AYDIN DA VAR

İddianamede eski DEP milletvekili Orhan Doğan ve 1991 yılında öldürülen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın anma programlarına katılmanın suç olarak gösterilmesine ilişkin ise avukat İbrahim Çeliker şunları söyledi:

"Savcılık Orhan Doğan ve Vedat Aydın'ı PKK/KCK üyesi olarak değerlendiriyor. Bu isimlerin anılmasını da bir suç unsuru olarak görüyor. Oysa Orhan Doğan yıllarca Leyla Zana ile cezaevi yatmış ve milletvekilliği yapmış bir Kürt siyasetçidir. Vedat Aydın faili meçhul cinayete kurban gitmiş bir Kürt aydınıdır."

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ HEDEF ALAN YORUM'

Leyla Zana'nın milletvekili olduğu dönemlerde yaptığı 5 konuşmasının "terör örgütü propagandası" olarak gösterildiğini ifade eden Çeliker, Zana'nın Kürtçe konuşmasına odaklanıldığı değerlendirmesinde bulundu.

Çeliker, "İddianamede Kürtçe konuştuğuna dair özel bir ibare bulunmaktadır. Bunu da bir kabahat ve isnat edilen suça bir delil olarak vurguluyor; terör örgütü propagandası yapmak suçu. Barış, kardeşlik ve demokrasi alanlarında yapılan konuşmalardan cımbızlanan ifadeler var. 'Kürdistan', 'şehit' ve 'değer' kelimeleri kullanılmış, Kürtçe konuşmuş. Suç isnadı yapılacak kavramlar değil bunlar.

Cımbızlayarak bu ifadeleri propagandaymış gibi kullanmak büyük haksızlıktır. Konuşmaların esas amacı çatışmalı durumun sonlandırılmasıdır. İfade özgürlüğünü hedef alan, anayasayı ve uluslararası sözleşmeleri hiçe sayan bir yorumlama tarzıdır bu. Sayın Zana hiçbir zaman şiddeti övmemiş, barış gelsin diye mücadele etmiş, bedel ödemiş bir siyasetçidir" dedi.

İDDİANAMEDE 'ANLAŞILMIYOR' İBARESİ

Çeliker, iddianamenin birçok yerinde "anlaşılmıyor" ibaresinin geçmesini, düzgün bir çözümlemenin yapılmamasına ve eksik bir soruşturmanın yürütülmesine bağladı.

AYŞEGÜL DOĞAN'DAN TEPKİ: İDDİANAMEYE GÖRE 'DEĞER' DEMEK DE 'SUÇ'

Zana hakkında hazırlanan iddianameye sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösteren Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan,

"Savcılık Orhan Doğan ve Vedat Aydın'ı PKK/KCK üyesi olarak değerlendiriyor(muş)! Bu isimlerin anılmasını da bir suç unsuru olarak görüyor(muş)!” Nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan ahmakça” bile değil! Hayat ve tarih Leyla Zana, Orhan Doğan, Vedat Aydın gibi değerleri hep hatırlatıyor, hatırlatacak!

Dipnot: “Değer” demek de “suç” imiş iddianameye göre!" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar