'Meclis'te bin 336 fezleke var, AKP siyasi otoritesini ayakta tutmak için muhalefeti hedef alıyor’

Muhalefet parti temsilcileri 25 milletvekili hakkında hazırlanan 33 fezlekeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'Meclis'te bin 336 fezleke var, AKP siyasi otoritesini ayakta tutmak için muhalefeti hedef alıyor’

Seda TAŞKIN

ARTI GERÇEK – "Dokunulmazlıklarının kaldırılması" istemiyle 25 milletvekili hakkında hazırlanan 33 fezleke meclise geldi. Muhalefet parti temsilcilerine göre hazırlanan fezlekeler gündem değiştirmek amaçlı.

Aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu 33 dokunulmazlık fezlekesi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, Bağımsız İstanbul Milletvekili Cihangir İslam Artı Gerçek’e değerlendirmelerde bulundu.

CHP: ANAYASAL GÜVENCEDEN VAZGEÇİLEMEZ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, savcılıkların hazırladığı fezlekelerin hükümet tarafından gündem değiştirmeye alet edildiğine işaret etti. Dokunulmazlık meselesinin parlamentoda muhalefeti korumak adına yapılmış bir düzenleme olduğunu söyleyen Tanrıkulu, "Keyfi ve iktidarın çıkarlarına göre bu anayasal güvenceden vazgeçilemez. AKP otoriter düzenini ayakta tutmak ve sürdürebilmek için maalesef bu yola başvuruyor" dedi.

Bu fezlekelerin Türkiye barışına hizmet etmeyeceği görüşünde olduğunu dile getiren Tanrıkulu, "Yargının bağımsız olmadığı bir ortamda yargıdan gelecek fezlekeler, hukuksal metinler olmaktan öte iktidarın yönlendirdiği metinler olacaktır. Kobane fezlekeleri 7 yıl önce gerçekleşmiş olaylara ilişkin fezlekelerdir. Olay bu kadar vahim ise yargı neden 7 yıldır herhangi bir işlem yapmadı. AKP bunun cevabını veremez. Böyle bir ihtiyaç ortaya çıktığı için böyle bir iddianame hazırlandı. Milletvekilleri belediye başkanları tutuklandı şimdi vekilleri de tutuklamak istiyorlar" ifadelerini kullandı.

CİHANGİR İSLAM: İKTİDAR KAYBETTİĞİ OYLARI HDP SEÇMENİ ÜZERİNDEN TAMAMLAMAYA ÇALIŞIYOR

Bağımsız İstanbul Milletvekili Cihangir İslam ise hazırlanan fezlekelerin muhaliflerin üzerinde bir siyasi baskı olarak kullanıldığını söyledi. Şu anda mecliste bin 336 fezleke olduğunu söyleyen İslam, şöyle devam etti:

"Mecliste bulunan bin 336 fezlekenin aşağı yukarı 800 tanesi HDP’lilere ait. Geçen dönemlerde kalanlar ile de bini geçiyor. Fezlekelerin birden meclise getirilmesi ve ne hakkında hazırlanmış oldukları önemli. Buradaki amacın milletvekillerini en azından tutuklu bir şekilde yargılamak olduğunu veya en azından siyasal baskı olarak kullanmak olduğunu düşünüyorum. İktidarın kaybettiği oyları maalesef HDP’ye oy veren seçmen üzerinden tamamlamaya çalıştığını görüyorum. Siyasi bir hamle olarak görüyorum. Fezleke açmak vekilliğin düşmesi için bir gerekçe olamaz. Kesinleşmiş belli cezalardan hüküm gerekir. Siyasi bir partinin önünü kesmekle alakalı bir durum. İktidar kanadı kaybettiği oyları ne yazık ki HDP seçmeni üzerinden geri kazanmaya çalışıyor."

GELECEK PARTİSİ: MECLİS YARA ALDI

Dokunulmazlığın yargı yoluyla ya da yürütmenin yargı aracılığı ile milletvekillerinin herhangi bir konuda zorlanmaması için yasalaştığını söyleyen Üstün, "Yasaları geniş yorumlayarak fezleke yoluyla suç istinat edilmesi ya da bu konuda bir sıkışıklıkla oluşturulması noktasında endişeliyiz. Daha önceki dönemde bir sefer olmak üzere anayasa değişikliği ile bu yapıldı. Herkese uygulansın diye yapılan bu değişikliği ve sonuçlarını Enis Berberoğlu kararında yaşayarak gördük. Türkiye’nin yargısı, meclisi, hukuk devleti ilkesi yara aldı. O bakımdan bir Enis Berberoğlu vakası daha yaşanmamasını diliyoruz" dedi.

HDP ise fezlekeleri, "HDP demokratik siyasetten tasfiye edilmek isteniyor" şeklinde yorumluyor. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, dün Meclis'te gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söylemişti:

"Konuşsanız fezleke geliyor, sussanız fezleke geliyor. Yargı denenemez buna. Siyasi olarak baş edemediğiniz, fikirlerini yenemediğiniz, yani sandıkta yenemediğiniz bir siyasi partiyi siz yargı yoluyla tasfiye etmeye çalışıyorsunuz. İktidar, muhalefetin birlikte hareket etmemesi için her türlü adımı atıyor. Siyaset dışı araçlarla bu işi yapmaya çalışıyor; manipülasyonla yapıyor, hukuk dışı adımlar atıyor, kara propaganda sürdürüyor. Biz Millet İttifakı’nın bir parçası değiliz ama bizim üzerimizden Millet İttifakı’nı parçalamaya çalışan bir iktidar tutumu olduğu çok açık. Millet İttifakının parçası olan partilerin bu durumun farkında olması ve buna yönelik siyaset ve taktik geliştirmeleri önemlidir diye düşünüyorum."

HDP chp fezleke gelecek islam cihangir deva