Meclis'te Öcalan açıklaması: Kürt sorununa çözüm için görüşmek istiyoruz

HEDEP'li milletvekilleri, Abdullah Öcalan ile görüşmek için toplu başvuru yapacaklarını açıkladı. HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, "Kendisi ile Kürt sorunun demokratik çözümü için görüşmek istiyoruz" dedi.

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tamamen tecrit altında tutulan ve 31 aydır kendisinden haber alınamayan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dair Meclis’teki basın kapısında açıklama yaptı.

Açıklamaya HEDEP milletvekilleri katıldı. Açıklamada, Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvuru yapılacağı belirtildi.

OLUÇ: DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Abdullah Öcalan’dan haber alınamadığına işaret ederek, "Ne ailesi ne avukatları herhangi bir haber alamıyor. Bu durumun insanlık dışı bir gelişme olduğunu defalarca kaydettik. Aynı zamanda hem ulusal hukuk açısından hem de uluslararası hukuk ve anlaşmalar bakımından baktığımızda hiçbir şekilde kabul edilemez bir durumla karşı karşıyayız. Dünyada böyle bir örnek yok. Tek örnek var o da İmralı hem Sayın Öcalan’a hem de yanındaki üç kişiye yönelik mutlak tecrittir" diye konuştu.

ÇİÇEK: HUKUKUN KARA DELİĞİ

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve HEDEP İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek ise, "Hukuksuzluk yasadışılık sadece Sayın Öcalan’a mahsus değil. Bu iktidar 25 yıldır İmralı'da şunu deneyimledi; her hukuksuz ve her yasadışı eylemi, faaliyeti, topluma bir kanser uru gibi yayıldı” dedi.

Çiçek, şunları söyledi: "Aslında İmralı Cezaevindeki hukuksuzluk bir kanser uru gibi ve bir kötülük hareketi gibi bütün cezaevlerine yayıldı. Öyle hiç tesadüf değil bunlar. O yüzden İmralı'ya hukukun kara deliği diyoruz. Bu kara deliğe karşı mücadeleyi yürütmek hepimizin boynumuzun borcu olmalıdır.

Sayın Öcalan’a yaklaşım Kürt halkının özgürlük ve demokrasi taleplerine yaklaşımdır. Türkiye ve Ortadoğu’daki savaşla bire bir ilintilidir.

Bir cezaevi düşünün 2011 yılından bu yana 5 defa avukat görüşü yapılabilmiş, 2014 yılından bugüne 5 aile görüşü yapılabilmiş. 25 yıldır mahpuslar İmralı Ada Hapishanesi'nde 2 defa telefon görüşmesi hakkını kullanabilmiş. Son görüşmesi adliye binasının bodrum katında korsanca bir görüşme ve işine gelmediği için yetkililer 2.5,-3 dakika ile sınırlandırdı. Kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı görüşmeden bahsediyorum. 25 Mart 2021 tarihli görüşme. Bunun neresi hukuk, bunun neresi adalet? işte o yüzden diyoruz ki hukuk dışılık hukuk oldu, yasadışılık bu ülkede yasa oldu. Olağanüstülük olağan oldu. Bu rejim her birimizi sarıp sarmalamakta, her birimizin geleceği ile oynamakta. Bu ülkede emek sorunu ve sömürü varsa İmralı tecridi ile doğrudan ilgilidir. Kürt soruna dair çözümsüzlük politikalarıyla doğrudan ilgilidir.

Gelinen aşamada İmralı’da darbecilerin yasası bile rafa kaldırılmıştır, Kenan Evren’in anayasası bile rafa kaldırılmıştır. Darbe anayasasının bile gerisine düşen bu iktidar, yeni anayasa tartışmalarında samimi olmalıdır ve kendi tutarsızlığını görmelidir.

ADELET BAKANLIĞI’NA BAŞVURU

Bir kez daha devleti ve onu yönetenleri kendi yasalarına saygı duymaya davet ediyoruz. Sayın Öcalan hukuki yasal anayasal bütün haklarının tesis edilmesini talep ediyoruz. Bu talebimizi grup olarak milletvekili arkadaşlarımızla birlikte Sayın Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığına toplu bir başvuru yapacağız. Kendisi ile Kürt sorunun demokratik çözümü için görüşmek istiyoruz. Bu konuda kritik, tarihsel rol oynayacağını deneyimimizle biliyoruz. Bu başvuru aynı zamanda hukuka davet başvurusudur, hukuka riayet edin başvurusudur. Saat 16.00’da Grup Başkanvekillerimizin eliyle başvurularımız toplu olarak yapılacaktır." (MA)

Öne Çıkanlar