Mehmet Begit'in adaylık sürecinin perde arkası: 'DEM Parti'de çaycılığa da razıyım' dedi

Birecik'te DEM Parti oylarıyla belediye başkanı seçilen ve bir ay geçmeden partiden istifa eden Mehmet Begit'e tepkiler sürüyor. DEM Parti Birecik ilçe Eşbaşkanı Yıldız, Begit'in adaylık sürecini Artı Gerçek'e anlattı, Birecikliler ise istifasını istedi.

Rojhat ABİ


BİRECİK-. Urfa'nın Birecik ilçesinde 31 Mart Yerel Seçimlerinde oyların yüzde 54'ünü alan DEM Partili Berivan İlkaya Manas ve Mehmet Begit Belediye Eşbaşkanı seçildi. Seçimlerin üzerinden bir ay geçmeden 29 Nisan'da Mehmet Begit, DEM Parti'yi hedef alan bir açıklamayla istifa etti. Begit'in istifası tartışmaları da beraberinde getirdi. Begit'in belediye eşbaşkanlığından da istifa etmesi için protestolar sürerken 8 Mayıs'ta DEM Parti Birecik ilçe binasına saldırı düzenlendi. Saldırıyla ilgili soruşturmada Begit'in ağabeyi Halit Begit tutuklandı. Ertesi akşam DEM Parti binasına bir saldırı daha düzenlendi. İlçe binasının camına sert bir cisim ile vuran kişi ya da kişiler maddi hasara neden oldu. Günlerce süren protestolar rağmen Begit, belediye başkanlığından istifa etmedi.

a6389b28-4d6a-485e-975b-e6df4c81dcb6.jpg

'ADAYLIK İÇİN KENDİSİ MÜRACAAT ETTİ'

Artı Gerçek'e konuşan DEM Parti Birecik İlçe Başkanı Hasan Yıldız, Mehmet Begit'in adaylık sürecini şöyle anlattı:

"Biz yeni yönetime geldik. Tanımıyordum, sadece ismini duymuştum. Kendisi gelip müracaat etti. 'Ben partiye üye olmak istiyorum' dedi. Üyeliğini değerlendirdik, kendisine bazı sorular sorduk. O şahıs bize, 'ben bu partiyi çok iyi biliyorum, bu partide siyasete devam etmek istiyorum. Bu konuda herhangi bir sıkıntı olmayacağını taahhüt ediyorum' dedi. Sonraki süreçte kendisi bize aday adaylığı için başvurdu. Biz yine bu partiyi tanıyor musun diye sorduk. Kendisi de 'ben aday olmak için değil, aday olmasam bile ben bu partide çaycılığa da razıyım' dedi. Bunları bütün yönetimin huzurunda söyledi."

1294d5f1-ea6c-46cd-a524-4e11b956beb3.jpg
DEM Parti Birecik İlçe Başkanı Hasan Yıldız

'SEÇİMİN ERTESİ GÜNÜ TELEFONLARA CEVAP VERMEMEYE BAŞLADI'

Yıldız, seçim süreci ve sonrasında yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

"Öncesinde yöneticilik yapmış birkaç arkadaşımızı bulduk fakat parti içinde ayrışma olmaması ve partiye zarar gelmemesi için aday olmadılar. Elimizdeki tek çare de Mehmet Begit'i aday yapmak kaldı. Sonra biz yönetici arkadaşlarla konuştuk. Bu partili değil ama en azından biz meclis üyelerini donanımlı olarak kuralım dedik. Seçim sürecinde hiç renk vermedi. Seçimin ertesi günü Begit, telefonlara cevap vermemeye başladı. Kendi grubu ile hareket etmeye başladı. Partiden kopmaya başladığı belli oldu. Biz uyardık, konuşmak istedik. Sürekli yönetimle görüşmemek için bahaneler uydurdu. Bu bizi rahatsız etmeye başladı. Biz Mehmet Begit'i kazanmak için çok çaba sarf ettik. Bu aslında uzun zaman önceki bir plan imiş."

'BEGİT AKP'Lİ MECLİS ÜYELERİYLE HAREKET EDİYOR'

Birecik Belediye Meclisi'nde çoğunluğun DEM Parti'de olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"İrademizi çalarak, hırsızlık yaparak gitti belediyeye oturdu. Bizler yasal olarak eylemler yapıyoruz. Bunun gerçekten hırsız olduğunu, irade gaspı yaptığını ve bu halka ihanet etttiğini herkese söylemeye çalışıyoruz. Şu anda belediye meclis üyelerimiz çoğunlukta. Kendisi de AKP'li meclis üyeleri ile hareket ediyor. Biz bu hırsıza hiçbir yetki vermeyeceğiz. Meclise getirdiği önerilerin hiçbirini kabul etmeyeceğiz. Bu zat bu belediyede herhangi bir hırsızlık yapamayacak, rahat edemeyecek. Çünkü onun amacı hırsızlık yapmaktır. Belediyenin gayrimenkul mallarına göz dikmiş durumda. Halkın malı olan belediyede hırsızlık yapmasına müsaade etmeyeceğiz. Bizim partimiz, belediyeciliğimiz şeffaftır. Bu da bunu anladığı için bizden kaçtı."

'BELEDİYENİN MAL VARLIKLARINI SATMAK İSTEYİNCE İPLER KOPTU'

Begit'in belediyenin mal varlıklarının satışı için yetki istediğini ancak bu yetkinin verilmediğini hatırlatan Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

"Birinci haftadan sonra bizim belediye meclis üyesi arkadaşlarımıza bir tebligat geldi. Olağanüstü bir toplantı alıyor. Belediyenin tüm mal varlığını satışı için meclisten yetki istiyor. Biz de buna karşı çıktığımız için ipler kopmaya başladı. Resmen partimizi kullanarak hırsızlığa gelmiş. Demokratik hak mücadelemize devam edeceğiz. Bu ülkede hırsızlık, çetecilik yapan herkes bu bayrağın altına saklanarak kurtulmaya çalışıyor. Bu da aynı şeyi yapmaya çalıştı. Halkımıza da anlattık. Bunlar ise açıklamalarımızdan sonra artık çetevari bir şekilde gece saat 02.00'de 03.00'te gelmiş bizim parti binamızı kurşun yağmuruna tutmuş. Bizler gerekeni yasal olarak yaptık. Saldırıyı yapan Mehmet Begit'in ağabeyi Halil Begit de şu anda tutuklu."

'KENDİNE GÜVENİYORSA SEÇİME GİRELİM'

Mehmet Begit'e belediye başkanlığından istifa etmesi çağrısı yapan Yıldız, "Mehmet Begit, sen bu oyların sahibi değilsin. Bu yılların birikimidir. 40 yılın emeği olan, bu halkın emeğinin üzerine oturamazsın. Sen bunu hak etmedin. Bir an önce bu halkın iradesini geri vermesi gerekiyor. Hemen istifa etmeli. Şunu da söylüyorum: Eğer kendine güveniyorsan, 'ben bunu kazandım' diyorsan hodri meydan. Hangi partiden giriyorsa girsin yeniden seçim yapalım" dedi.

'BEGİT'DE DEĞİL, DEM PARTİ'YE OY VERDİM'

Birecikli seçmenler de Mehmet Begit'e tepkili. Begit'de değil, DEM Parti'ye oy verdiğini söyleyen İbrahim Halil Kaplan, şöyle konuştu:

"20 yıldır Mahmut Mirkelam, Faruk Pınarbaşı saltanat sistemiyle Birecik'i talan ettiler. Mehmet Begit'in de bu işin bir parçası olduğunu düşünüyorum. Onlarla anlaşmalı olarak bu oyuna dahil olmuş. Zaten DEM Parti'nin Birecik'te 17 bin kemik oyu var. Mehmet Begit bu dönem 22 bin oy aldı. Fazla aldığı 5 bin oy tepki oyu idi. Birecik halkı artık bezdi. Hizmet anlayışı sıfır. Hep rant anlayışıyla yönettiler belediyeyi. Birecik halkı buna tepki ortaya koydu. Ve bunları Birecik'ten kovmak istedi. Mehmet Begit de ihanet yaptı. Biz bunu kabul etmiyoruz. Verdiğimiz oyun arkasındayız. Direneceğiz."

278536e1-7fc9-45e0-a155-f6f2ddee07bc.jpg
İbrahim Kaplan

'BELEDİYE BAŞKANI OLARAK TANIMIYORUZ'

Hamit Dağdelen de Mehmet Begit'in belediye başkanlığından istifa etmesi gerektiğini belirti. Dağdelen, "Belediyeyi bırakıp gitmesi lazım. Oylarımızı DEM Parti'ye verdik. Başka bir partiye de oy verebilirdik. Duyumlarımıza göre gelip partiye yalvarmış. Yönetim de buna kanmış. İkinci gün de foyasını ortaya çıkarmış. Birecik halkını neden karşı karşıya getiriyor? Bir an önce belediyeyi bıraksın. Nereye istiyorsa oraya gitsin. Belediye başkanı olarak da tanımıyoruz" diye konuştu.

2301b209-7206-4d4e-88cc-c0372a201d3b.jpg
Hamit Dağdelen

'DEM PARTİ'NİN OYLARINI GASP ETTİ'

Begit'in DEM Parti'den istifasının halkın emeğine saygısızlık olduğunu ifade eden Musa Aslan ise "Bu adam partiye ihanet ederek istifa etti. Bu halkın değerlerine ihanet etti. Yazık değil mi? 22 bin oy alınmış. Mehmet Begit kim ki bu kadar oy alsın? AK Parti ile mücadele eden bir partinin oylarını sen gel gasp et. Buna ne denir, herkes bilir" dedi.

c3ee026d-f89b-4589-ae96-b4f515813556.jpg
Musa Aslan

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar