Mehmet Uçum: AYM, Erdoğan'ın atama yetkisini iptal etmedi

Mehmet Uçum: AYM, Erdoğan'ın atama yetkisini iptal etmedi
Sayıları 40'ı geçen cumhurbaşkanı başdanışmanlarından Mehmet Uçum, Anayasa Mahkemesi'nin dünkü iptal kararı hakkında açıklama yaptı: "Cumhurbaşkanı'nın atama yetikisi iptal edilmedi, KHK yerine kanuni düzenleme yapılması istendi."

Artı Gerçek - Anayasa Mahkemesi dün Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla, cumhurbaşkanının Merkez Bankası yönetimi, rektörler ve YÖK üyelerini görev süreleri dolmadan değiştirmesini engelleyen maddenin KHK ile kaldırılması işlemini oybirliğiyle iptal etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanlarından Mehmet Uçum, kararın, Erdoğan'ın atama yetkisinin iptali anlamına gelmediğini belirtti. Uçum, sosyal medya hesabından konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

Yetki Kanunu kapsamında çıkarılan 703 sy KHK ile çeşitli kanunlardaki 2375 hükümle ilgili düzenleme yapılmıştır. Anayasa Mahkemesi'ne bu 2375 hükümden sadece 108 konuda iptal başvurusunda bulunulmuştur.

AYM talep konularının bir kısmında iptal kararı vermiştir. Ayrıca rektörler ve Merkez Bankası Başkanı konusunda verilen iptaller konu bakımından (KHK ile değil kanunla düzenleme olması gerektiği gerekçesiyle) yapılmış olup, esas bakımından bir iptal yoktur. Yani AYM Cumhurbaşkanı'nın rektör atama ve Merkez Bankası Başkanı'nı atama/görevden alma yetkisini iptal etmemiştir. Cumhurbaşkanı'nın yetkileri 3 sayılı CBK'da aynen devam ediyor.

Ayrıca iptallerin yürürlüğe girmesi için 12 ay süre verilmiştir. Bu süre içerisinde TBMM’nin kanun gerektiren düzenlemeleri yapacağı da öngürülmelidir.

Öte yandan Cumhurbaşkanı'nın rektör atama yetkisi zaten iptal edilemez. Çünkü yetki anayasadan doğuyor. Anayasa Madde 130 ….. Kanunun belirlediği usul ve esaslara göre; rektörler Cumhurbaşkanınca, dekanlar ise Yükseköğretim Kurulunca seçilir ve atanır." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar