Mithat Sancar'dan Kobanê Davası tepkisi: İktidar seçim yenilgisinin intikamını almak istiyor

Mithat Sancar'dan Kobanê Davası tepkisi: İktidar seçim yenilgisinin intikamını almak istiyor
HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Kobanê Davası'nın 'kumpas davası' olduğunu belirtti. Sancar, “Hem Kobanê’de yürütülen direnişin hem de seçim yenilgisinin intikamı bu davayla alıyor" dedi.

ANKARA - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bugün Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen Kobanê Davası'na dair basın açıklamalarda bulundu. Parti Genel Merkezi’nde konuşan Sancar, “Hem Kobanê’de yürütülen direnişin hem de 7 Haziran’daki seçim yenilgisinin intikamı bu davayla alınmak isteniyor” dedi.

‘IŞİD’İN ÇÖKÜŞÜ KOBANÊ’DEKİ YENİLGİYLE BAŞLADI’

Kobanê Davası’nın bir 'kumpas davası' olduğunu söyleyen Sancar, iktidarın bu davayla 'IŞİD vahşetini unutturmayı amaçladığını' belirtti. Sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde Kobanê’ye yönelik saldırılara karşı protesto, eylemler ve dayanışma faaliyetleri düzenlendiğini hatırlatan Sancar, “O dönem koridor açma talepleri dile getiriliyordu. Çağrı da bu çerçevedeydi. Demokratik ve barışçıl bir şekilde dayanışma ve vahşete karşı birlikte durma çağrısı içeriyordu. Aradan altı yıl geçtikten sonra bir tweet gerekçe gösterilerek MYK üyelerimizi kapsayan bir dava açıldı. Davaya bakıldığında iktidarın siyasi ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini görebilirsiniz. IŞİD’in çöküşü Kobanê’deki yenilgiyle başladı. Hükümetin kendi sorumluluğu örtbas edilmek için bu dava sokuldu” dedi.

‘HAKİKATİN ORTAYA ÇIKMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ ENGELLENDİ’

6-8 Ekim 2014'te yaşananların 'kirli tezgahlar' olduğuna yönelik dönemin bakanlarının açıklamaları olduğunu dile getiren Sancar, 'iktidarın tezgahların ortaya çıkmasını hiçbir zaman istemediğini' söyledi. 'Hakikatin bütün boyutlarıyla açığa çıkmasına yönelik bütün çalışmalarının ya engellendiğini ya da yok sayıldığını' vurgulayan Sancar, “Araştırma önergelerimiz iktidar tarafından kabul edilmedi. Eğer hakikatler ortaya çıkarılsaydı bu siyasi darbe operasyonunun boşa çıkarılması mümkün olacaktı. İktidar bu davayla bir tür intikam alma peşindedir. 7 Haziran seçimlerinde AKP’nin çoğunluğu kaybetmesi bir travma olmuştur. Hem Kobanê’de yürütülen direnişin hem de seçim yenilgisinin intikamı bu davayla alınmak isteniyor” diye konuştu.

‘UYGULANAN HUKUK, DÜŞMAN HUKUKUDUR’

Davanın bir diğer amacının 'demokratik siyaseti kuşatma, tasfiye etmek olduğunu ve çöktürme planının bir unsuru' olduğunu ifade eden Sancar, şunları söyledi:

“Demokratik siyaseti tümüyle etkisiz hale getirmek ve tasfiye etmek iktidarın temel amaçlarındandır. Bu dava HDP’ye karşı kapatma davası açılmasının da bir ön aşaması olmuştur. Bu dava tamamen siyasi amaçlarla açılmış ve siyasi hedeflerle yürütülmektedir. Burada uygulanan hukuk ne evrensel ne milli hukuka uygundur. Uygulanan hukuk düşman hukukudur. Arkadaşlarımız bütün meşru haklarından mahkum bırakılmaktadır. Savunma hakkı gasp edilmektedir. Soruşturma ve kovuşturma talepleri dikkate alınmamaktadır. Duruşma periyotları iktidarın hedefler doğrultusunda düzenlenmektedir.”

‘DAYANIŞMAYI VE MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ’

Bu davada yapılanların koşullar oluştuğunda tüm muhalefete yapılacaklara yönelik norm oluşturduğuna dikkat çeken Sancar, “Bu davayı sadece HDP'ye yönelik tasfiye olarak okumak yanlış olacaktır demiştik. Bu dava ve tezgahlara karşı toplumsal duyarlılık ve geniş, demokratik bir mücadele birliği önemlidir. İktidarın bütün basın gücünü elinde bulundurduğunu biliyoruz. Ancak muhalefet tarafından da güçlü bir dayanışma sergilediğini söyleyemeyiz. Siyasi muhalefet daha yüksek bir ilgi ve dayanışma gösterebilirlerdi. Adaletin hakim kılınmasını istiyorsak toplumsal dayanışmayı ve ortak, demokratik mücadeleyi güçlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı. (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar