Motokurye ölümleri ve çalışma şartları Meclis gündeminde
Artı Gerçek - Zor şartlarda çalışmak zorunda olan motokuryelerin, meydana gelen kazalarda ölüm haberleri sıkça gündem oluyor. DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, motokuryelerin çalışma şartlarını Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın cevaplaması talebiyle hazırlanan soru önergesinde, motokurye ölümleri ile düşük ücret, uzun çalışma saatleri, hızlı teslimat baskısı altında sigortasız, güvencesiz, sendikasız çalışmak zorunda bırakılan motokuryelerin koşullarının düzeltilmesi yönünde bir çalışma yürütülüp yürütülmediği soruldu.
Soru önergesinde, Kurye Hakları Derneği'nin hazırladığı raporda Türkiye genelinde 2022'de 58, 2023'te de 68 motokuryenin öldüğü hatırlatıldı. Her geçen gün artan motokurye ölümlerine ve örgütlenme taleplerine rağmen sonut bir adım atılmadığı ifade edilen önergede şu sorular yöneltildi;
1- Motokuryelere dair çıkarılacağı ifade edilen yönetmeliğin hazırlık çalışmaları Bakanlığınız ile birlikte mi yürütülmektedir?
2- Motokuryelerin sorunları ve taleplerinin sadece trafikte yaşanan sorunlarla sınırlı olmadığı göz önüne alındığında Bakanlığınızın kamu kurumlarına ve iş verelere yükümlülükler getirecek bir yasal düzenleme çalışması var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
3- İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği'nde değişiklik yapılarak motokuryeliğin çak tehlikeli meslek statüsüne alınması için çalışmalar yürütülmekte midir?
4- Motokuryelerin çalışma saatlerine sınırlama getirilmesi düşünülmekte midir?
5- Motokuryelerin aşırı uzun çalışma saatlerine, hava koşullarına, ağır yük taşınması maruziyetleri dolayısıyla ortaya çıkan fiziksel ve ergonomk hastalıklar meslek hastalığı statüsüne dahil edilecek midir?
6- Sigortasız ve kayıt dışı motokurye çalıştıran işletmelerin denetlenmesi ve buna uymayanlar için caydırıcı cezalar verilmesi için yürttüğünüz bir çalışma bulunmakta mıdır?