'Muhalefetin birleşik hali Türkiye’deki tüm siyasi dengeleri değiştirir'
Gazeteci-yazar Ali Bayramoğlu muhalefetin yerel seçimlerde organize olmasıyla bütün siyasi dengeleri değiştirebileceğine dikkat çekti.
Muhalefetin yerel seçimlerde birleşik ve organize bir hale kavuşmasının bütün siyasi dengeleri değiştirebileceğini söyleyen gazeteci Ali Bayramoğlu, AKP'nin MHP ile kurduğu ittifakın siyaset dilini, niteliğini ve olası sonuçlarını değerlendirdi.
'ÇOK BASİT TANIMLARIN BİLE ÖNÜ TIKANMIŞ DURUMDA'
Mezopotamya Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Ali Bayramoğlu, AKP ve MHP ittifakının yürüttüğü politikaların, konuşularak çözülecek sorunların dahi önünü tıkadığını söylüyor:
"AK Parti ve MHP arasında bir ittifaktan öte bir şey olduğu kanaatindeyim. Siyasete karşıtı, toplumsal siyasi alanı bir tehdit ve tehlike merkezi olarak gören, oraya asayiş gözlükleri ile bakan, otoriter bir politika izleyen bir ittifak. Bunun pek çok nedeni var. Kürt meselesinde yaşadıkları, Ortadoğu’yu algılamaları, tehdit algıları, genel siyasi pozisyonları bunun bir nedeni. Darbe girişimi sonrası yaşanan kaos, bir diğer nedeni. Yani bir tür daha sağ dediğimiz, geleneksel siyaset karşıtı ve anti-Kürt, yani Kürt meselesindeki asayişçi tutumu bir yapıştırıcı olarak kullanan bir koalisyon. Son derece olumsuz tabi Türkiye’ye getirdikleri. Sorunların konuşularak çözülmesi gibi çok basit tanımların bile önünü tıkamış durumda."
İTTİFAKTAKİ AYRIŞMA, 'OTORİTER SİYASETİ KİM YÖNLENDİRECEK' KAVGASI
AKP-MHP ittifakının yerel seçimler öncesi yaşadığı af tasarısı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve "Öğrenci Andı" gibi krizleri değerlendiren Bayramoğlu, MHP ile AKP arasında, otoriter politikaları kim yönlendirecek, kim daha öne geçecek tartışmasına endeksli bir dizi ayrışma yaşandığını söyledi:
"Perde arkasını çok bilmiyorum ama gözlemlerin şu istikamette. Bir kere bu esnek bir ittifak, bu bir koalisyon değil. Yani birlikte bir hükümet kurmuş değiller, iktidarı paylaşmıyorlar. Bahçeli, ‘İktidardan biraz daha fazla pay istiyorum’, öteki de ‘Vermiyorum’ demiyor. Dolayısıyla buradaki ortaklık bir söylem ve tutum ortaklığıdır. Bunun yanında kendi aralarında kamuoyuna, seçmene dönük yönlendirmeye kim hakim olacak çatışmalarının olması, o ittifakın yok olması, çatırdaması anlamına gelmiyor. Seçimlerden bu yana baktığımızda Türkiye’deki tüm belirleyici tartışmaların MHP-AK Parti arasında olduğunu görülüyoruz. Zaten HDP’yi iyice sindirdiler. Pek çok milletvekili hala hapiste. Basın, basın olmaktan çıktığı için yansımıyor haliyle. CHP de kendi içindeki tartışmalardan bir türlü kafasını kaldıramıyor. Dolayısıyla MHP ile AK Parti arasındaki kim yönlendirecek bu otoriter politikaları, kim daha öne geçecek tartışmasına endeksli bir dizi ayrışma yaşanıyor. Ben bunu popülist bir yarış olarak adlandırıyorum ya da daha otoriter bir siyasetin mimarı, yönlendiricisi kim olacak kavgası.
Ayrıştıkları noktalar var tabi. Biri daha milliyetçi, diğeri daha dindar noktalardan bakıyor. İşte en son ayrıştıkları ‘Andımız’ tartışmasında bu ortaya çıktı. Peki, bu tartışmalar nerede ortaya çıktı? Rahip Brunson meselesinde ortaya çıktı. Emeklilik meselesi pek sayılmaz… Yine Kürt meselesi, yani Kürtlere yönelik anti tavırda ortaya çıktı. Ondan önce af tartışması oldu. Bunların hepsi AK Parti ve MHP arasında çatlak demeyelim de, farklılıkları ifade ediyor. "
'ÇATLAK AMA KIRILMA DEĞİL'
'MHP’siz bir AKP'nin yeniden diyalog siyasetinin kapısını açar mı?' sorusuna yanıt vermek için çok erken olduğunu belirten Bayramoğlu, "Çatlak, ama belirleyici olmadığı için kırılma değil. Koalisyon yok ortada, esnek bir ittifak var. Bu bir söylem ittifakı, bu bir siyasi iklim. Burada yeni bir siyasi alan var. Bu siyasi alan içerisinde ittifaklar oluşuyor.
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin yerel seçimler için söylediği 'yeni rejimin bekası için önemli bir yerde duruyor' açıklamasını değerlendiren Bayramoğlu, seçimlerde özellikle büyükşehirlerin kaybedilmesi, mevcut rejimde çok fazla bir değişiklik yaratmayacağına dikkat çekiyor:
"Bahçeli’nin oradaki kastı, aslında Güneydoğu’daki Kürtler meselesini nasıl halledeceğiz şeklinde. Büyükşehirlerin kaybedilmesiyle bu ittifak açısından çok fazla bir şey değişmez. Mart seçimleri Türkiye’deki iktidar dengelerini değiştirmez.
İstanbul, Ankara’yı AK Parti kaybederse tabi çok ciddi bir durum olur. Bunun sonuçları ne olur onu hep birlikte bekleyip, göreceğiz. Ama ben bunların olacağını sanmıyorum. Ankara’dır riskli olan. Diğer şehirlerde muhalefet sıkıntısı var. Kuvvetli adaylar yok. MHP’nin oyları bölüp, AK Parti’yi engelleme ihtimali Ankara’da var. Yani diğer bölgelerde AK Parti yüzde 40-41 civarı oy alır. Ya da bunun biraz daha altında oy alabileceğini düşünüyorum. Bu onlar açısından kriz yaratmaz. Yerel seçimlerden sonrasına dair bir beklentim yok, maalesef yok. Keşke olsa."
'CHP'NİN BİR BAŞARI GÖSTEREBİLECEĞİNİ SANMIYORUM'
Muhalefet partileri arasında bir önceki seçimlerde kurulamayan seçim ittifakının yerel seçimlerde de kurulamayacağının altın çizen Bayramoğlu, CHP'nin bir kez daha başarısız olacağını söylüyor:
"Yani Haziran’da olmayan Mart’ta olur mu? Bana çok muhtemel gelmiyor, çünkü çok dağınık o cephe. Olacak olan şudur. Bölgede Kürt adaylar siyasete geri dönecekler. Kürtlerin geri dönüşü yaşanacak. Zaten Meclis’te bir miktar yaşandı. Yerel yönetimlerle birlikte daha çok yaşanacak bu bir. İkincisi, diğer yerlerde CHP’nin bir başarı gösterebileceğini sanmıyorum.
Yine yarış AKP, MHP, hatta İYİ Parti arasında olacaktır. Önemi nedir? Bir kere İYİ Parti kalıcı olarak oyuna girebilecek mi? Tepkisel oyların ötesinde bir anlam ifade edebilecek mi? İki, MHP çok ezilirse, yani Osmaniye dışında bir belediye başkanlığını kazanamazsa, bunun sembolik anlamını düşünürseniz bu nasıl yansır ilişkilere bunu da göreceğiz. Ama ben bunların hiçbirisinin olacağını sanmıyorum. Dengeli çıkacaktır sonuçlar. MHP, Orta Anadolu’da bazı yerleri alacaktır, bazı yerlerde AK Parti’yi bölecektir ama yine ana tartışma o bloğun içerisinde olacak gibi görünüyor."
'BİRLEŞİK MÜCADELE BÜTÜN SYASİ DENGELERİ DEĞİŞTİRİR'
HDP’nin CHP ve diğer muhalefet partilerine yaptığı 'demokrasi cephesi' çağrılarına CHP'nin olumlu yanıt vermesi durumunda tablonun değişebileceğini belirten Bayramoğlu, birleşik mücadelenin Türkiye'deki bütün siyasi dengeleri değiştireceğini söylüyor:
"Yani benim biraz önce tarif ettiğim yeni hegemon alanın karşısına başka bir alanı çıkarır. Muhalefeti çıkarır. Muhalefet Türkiye’de var ama parçalı. Parçalı olduğu için de küçük küçük belki ama onun birleşik ve organize bir hali Türkiye’deki bütün siyasi dengeleri değiştirir. (HABER MERKEZİ)