Murat Yetkin yazdı: Mahmud Abbas Hamas’ı eleştirirse Erdoğan ne yapar?

Murat Yetkin yazdı: Mahmud Abbas Hamas’ı eleştirirse Erdoğan ne yapar?
Yetkin Report yazarı Murat Yetkin, yarın TBMM'de konuşması beklenen Mahmud Abbas'ın Hamas'ı eleştirmesi durumunda Erdoğan'ı zora sokabileceğini söyledi. Yetkin, 'Abbas konuşmasında Hamas’ı da açıktan ya da dolaylı olarak eleştirir mi?' diye sordu.

Artı Gerçek - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yarın Ankara'ya gelecek. Abbas'ın TBMM'de konuşup konuşmayacağı ise merakla bekleniyor. Bir diğer merak edilen konu ise Erdoğan'ın Hamas ve FKÖ'yü bir araya getirme çabalarının ne olacağı.

Bilindiği üzere, Hamas'ın Siyasi Büro lideri İsmail Haniye 31 Temmuz tarihinde Tahran'da uğradığı suikast sonucu öldürüldü. Ardından yerine Hamas'ın Gazze sorumlusu Yahya Sinvar getirildi. Halen Gazze'de bulunan ve yeraltından Hamas'ı yönettiği bilinen Sinvar ile Abbas'ın nasıl bir araya getirilebileceği konusu muğlaklığını koruyor.

Öte yandan, Erdoğan'ın Filistin konusunda Abbas'ı tekrar kazanmak isteyebileceği konuşuluyor. Gazeteci Murat Yetkin, Abbas'ın Ankara'ya gelmesinin bir şans olabileceğini iddia etti ve sözlerini "Abbas’ın Erdoğan’ı yeniden kazanma çabasına Erdoğan’ın da Abbas’ı, yani FKÖ’yü yeniden kazanma çabasıyla karşılık vermesi doğru olacaktır. Türkiye’nin tarihi, coğrafi, siyasi ve vicdani Filistin sorumluluğu bütün yumurtaları Hamas sepetine koymamasını gerektiriyor. Abbas ziyareti bu fırsatı sunuyor, doğru değerlendirilmeli" şeklinde sürdürdü.

HANİYE SONRASI HAMAS VE GAZZE

"İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya da bütün diplomatik, askeri ve istihbarat imkânlarıyla İsrail’in yanında. ABD’nin Orta Doğu’daki en büyük askeri üssünün bulunduğu Katar’da barınan Hamas liderliği bir yandan intikam ateşiyle yanarken diğer yandan İsrail’in muhtemel suikast girişimine karşı teyakkuzda. Ve Gazze’de katliam devam ediyor; 7 Ekim’deki Hamas saldırısından bu yana İsrail’in askerî harekâtında öldürdüğü Filistinli sayısı ise 40 bini geçti.
Hamas’ın 2006’da Gazze’deki seçimi kazanmasından sonra ilk iş olarak, kendisinin başında bulunduğu Filistin Kurtuluş Örgütünü kanlı çatışmalardan sonra Gazze’den attığını unutmayan Abbas bunu da görüyor.
Keza Abbas, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı arayıp Türkiye’nin Hamas’ı İsrail’le anlaşmaya ikna etmesini istediğini de biliyor.
İşler bu noktaya geldikten ve Türkiye ile İsrail arasında (istihbaratı bilemiyoruz ama) bütün iletişim kanalları kesildikten sonra Hamas, üstelik artık başında keskinliğiyle bilinen Sinvar varken iş bitirici aracı olarak Türkiye’yi görür mü?
Peki, Abbas görür mü?

ERDOĞAN’IN ÖZÜR İSTEME YANLIŞI

Doğrusu Erdoğan’ın 27 Temmuz’da, Haniye öldürülmeden dört gün önce Rize’de, “Abbas’ı davet ettik gelmedi. Bizden özür dilemesi lazım. Bakalım gelebilecek mi?” çıkışı yanlış oldu.
Birincisi, Türkiye Cumhurbaşkanı Filistin liderinin davetini reddettiğini dünyaya ilan etmiş, Filistin sorunundaki yaptırım gücünün azaldığını söylemiş oldu.
İkincisi, her gün halkının ve topraklarının bir kısmını daha kaybeden, yaşama savaşındaki bir halkın liderinden, sırf çağrısı üzerine hemen gelmediği için özür beklemek yanlıştı.
Abbas o sıralarda Mısır, Katar ve ABD yetkilileri arasında doksanına merdiven dayamış haliyle mekik dokuyor bir an önce İsrail ateşinin durması için çabalıyordu; ateşi Erdoğan’ın mı, Sisi’nin mi, Biden ya da Putin’in mi bitireceği umurunda değildi.
Şimdi de Ankara’ya Moskova’dan geliyor.
Erdoğan’dan önce Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüştü. Abbas’la, önem verdiği liderleri ağırladığı (ABD Başkanlarının Camp David’i benzeri) Moskova’nın Novo-Ogaryovo sayfiyesinde görüştü.
Klişe açıklamalar yapıldı. Rusya, Filistin’in yanındaydı, iki devletli çözümden yanaydı, ateşkesin sağlanması için elinden geleni yapacaktı ve saire."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar