MYK toplantısının perde arkası: 'Kılıçdaroğlu memnun değil, İmamoğlu'nun toplantısı tüzüğe göre suç'

MYK toplantısının perde arkası: 'Kılıçdaroğlu memnun değil, İmamoğlu'nun toplantısı tüzüğe göre suç'
CHP MYK toplantısında İmamoğlu’nun sızdırılan toplantısı ve il başkanlıklarına yapılan yeni atamalar gündeme geldi. Bir partili “İmamoğlu suç işliyor. Bir belediye başkanının partilileri toplayarak bu şekilde davranması parti tüzüğüne göre suçtur" dedi.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı yaklaşık bir saat sürdü. MYK toplantısının gündemini Ekrem İmamoğlu’nun yürüttüğü toplantı ve görevden alınan il başkanlarının yerine yapılan atamalar oluşturdu.

MYK toplantısının öncesinde kurmayları ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu’na, sızdırılan toplantının videosu izletildi. Artı Gerçek’e konuşan üst düzey bir partili, Kılıçdaroğlu’nun parti meselelerinin bu şekilde tartışılmasının ağır sonuçlara neden olacağı yönünde değerlendirme yaptığını bildirdi.

‘YAYINLANAN VİDEO MYK KARARININ ETKİLEDİ’

CHP’de bu hafta başında MYK toplantısı yapılmasına karşın, dün akşam saat 21.55’te MYK’nın bugün bir kez daha toplanacağı duyuruldu. Yapılacak MYK toplantısının kararının dün akşam saat 21.00 sularında alındığı ve sızdırılan videonun MYK kararında etkili olduğu öğrenildi. Ancak partili kurmaylardan videodan haberlerinin olmadığını savunanlar da var.

‘KILIÇDAROĞLU MEMNUN DEĞİL’

Artı Gerçek’e konuşan bir partili, MYK toplantısında İmamoğlu’nun yönettiği toplantıya katılanların istifasını istendiğini belirtti. Ancak Kılıçdaroğlu’nun istifa konusuna dair bir yorum yapmadığı belirtildi. Aynı partili, “Genel başkan bu tür durumlarda sadece izler. Ancak bu konuya dair memnun olmadığını da bizlere bildirdi. Herhangi bir işlem yapılması konusunda bir açıklama yapmadı” dedi.

‘TOPLANTI PARTİDE ‘SUÇ’ OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ’

Artı Gerçek’e konuşan başka bir CHP'li kurmay ise yapılan toplantının partide “suç” olarak değerlendirildiğini belirterek, “Bir belediye başkanının partilileri toplayarak bu şekilde davranması parti tüzüğüne göre suçtur. Bu tutum kabul edilemez. Partinin hiyerarşik ilişkisine aykırı. Belediye başkanı emir veremez. Genel başkanın temsiliyetinde olan kişilerin toplantıda olması sorunlu. Dersin ki ‘Bizim ekibimiz bu ve Kemal Bey’a karşı yarışacak” açıklamasında bulundu.

‘MADEM DEĞİŞİM OLACAK; ONLARIN O TOPLANTIDA NE İŞİ VAR’

Ekrem İmamoğlu’nun bu tür davranışlarının partide hoş karşılanmadığını ancak bu meselenin uzatılmaması gerektiğini belirten partili, bu tür durumların parti tabanında rahatsızlık yarattığını belirterek, “Bu durum partide bir kutuplaşma yaratıyor. Bu değişim tartışmasını ideolojik olarak oluşturamadılar. Bu hikâyeden nasıl bir değişim bekleyebiliriz? Toplantıya katılanların hepsi bu partide çalışmış, Kılıçdaroğlu ile çalışma yürütmüş kişiler. Madem değişim olacak onların o toplantıda ne işi var?” dedi.

GÖREVDEN ALINAN İL BAŞKANLARININ YERİNE ATAMALAR YAPILDI

MYK toplantısında gündeme gelen konulardan birisi de görevden alınan il başkanlarının yerine yapılan yeni atamalar oldu. Görevden alınan Hakkari, Diyarbakır ve Van il başkanlarının yerine yeni atamalar yapıldı.

NE OLMUŞTU?

CHP'de 'değişim' tartışmaları devam ederken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP'li kurmayların zoom üzerinden yaptığı toplantının yaklaşık 15 dakikalık kısmı YouTube üzerinden yayınlanmıştı. Toplantıda CHP'de üst düzeyde görev yapan isimlerden Engin Altay, Özgür Özel, Onursal Adıgüzel, Bülent Tezcan, Tekin Bingöl, Muharrem Erkek ve Gökhan Günaydın'ın yer aldığı görülmüştü.

Yayınlanan kayıtta, toplantıda yer alan kişiler Parti Meclisi'ni (PM) toplantıya çağırmak için bazı üyelerin imzalayacağı bir metin hakkında konuşmuştu. Toplantıyı yöneten CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, söz konusu metnin Bülent Tezcan tarafından kaleme alındığını söylemişti.

Toplantıda Tezcan tarafından yazılan dilekçenin kimler tarafından imzalanacağı, ne zaman genel merkeze verileceği ve basına nasıl duyurulacağı gibi konulara da yer verilmişti. CHP'li yöneticiler, başka üst düzey isimlerden de bahsederek kampanyaya katılacaklarını ifade etmişti.

Kaydı YouTube'dan paylaşan kanalın profilinde Bülent Tezcan'ın fotoğrafının yer aldığı görülmüştü. Kanalın tek paylaşımı olan video YouTube'da "İşte yüzyılın ihaneti! Kılıçdaroğlu'na tarihi ihanet!" başlığıyla yayınlanmıştı.

SIZDIRILAN VİDEO SONRASI İLK AÇIKLAMALAR

Toplantının kaydının sızdırılması sonrası toplantıda olan Engin Altay ve Gökhan Günaydın'dan ilk açıklamalar gelmişti.

Günaydın, gayrimeşru bir toplantı yapmadıklarını belirterek, "PM üyeleri olarak görevden alınan il ve ilçe başkanları hakkında konuştuk. Parti tüzüğüne göre hareket ediyoruz. Zaten gizli toplantı yapsaydık dilekçeyi basına duyurmaktan bahsetmezdik. Bunun neresi paralel?" demişti.

Engin Altay da “Bu tür toplantılar sürekli yapılıyor, normal. Bir şey olmaz. Sızması enteresan” ifadelerini kullanmıştı. “Çalışmalarınız devam edecek mi?" sorusuna Altay, “Parti için devam edecek. Bu partinin geleceği için her şey yapılır” yanıtını vermişti.

İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Toplantıdan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun haberinin olup olmadığı sorusuna ise Altay, bilmediğini belirterek, “Olmuştur haberi, daha önceden de olmuştur gayet normal” demişti.

Sızdırılan videoya ilişkin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise "Partinin yöneticileriyle, Parti Meclisi üyeleriyle konuşulur, eski-yeni milletvekilleriyle konuşulur, ilçe başkanlarıyla konuşulur, il başkanlarıyla konuşulur. Bundan daha doğal bir şey yoktur" ifadelerini kullanmıştı.

Öne Çıkanlar