Numan Kurtulmuş: Kürt’ün onuru, Türk’ün gururunu koruyacak bir çözüm

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, 'İmralı'dan gelecek açıklamanın hayati önemde olduğunu' belirtti. Kurtulmuş Kürt sorunun çözüme ilişkin de 'Kürt’ün onuru, Türk’ün gururunu koruyacak bir çözüm' vurgusu yaptı.

Numan Kurtulmuş: Kürt’ün onuru, Türk’ün gururunu koruyacak bir çözüm

Artı Gerçek - Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Japonya ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayarak Kürt sorunundan TÜSİAD’a kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, İmralı'dan gelecek açıklamanın 'hayati bir önemde olduğunu' söyledi. TÜSİAD ile ilgili açıklamasında ise 'vesayet' vurgusu yaptı.

Kurtulmuş'un TÜSİAD'a dair açıklaması şöyle:

“Türkiye demokrasi tarihine bir bakalım. Bu tarihi 1946’dan değil de haydi 1950’den başlatalım, Türkiye’nin 75 yıllık çok partili demokrasi tecrübesi, öyle pirüpak, milletin tam manasıyla egemen olduğu bir sistem şeklinde gelişmedi. Ne yazık ki çok büyük badirelerden geçtik, çok büyük bedeller ödedik. Sadece askeri vesayet değil Türkiye, uzun yıllar sivil görünümlü vesayet odaklarıyla da mücadele etmek durumunda kaldı. Herkes fikrini söyleyebilir, bu başka bir şey… Ama ister iş insanları örgütleri olsun, ister işçi örgütleri olsun, ister başka sivil örgütler olsun, bunlar zaten adı üstünde sivil toplum kuruluşlarıdır, kendi meslek gruplarının çıkarlarını en iyi şekilde temsil etmek, bu grupların beklentilerini karşılamak için kurulmuşlardır. Bütün bu kuruluşlardan beklediğimiz şey, kendilerinde var olduğunu hissettikleri ya da var olduğunu vehmettikleri gücü, siyasetin üstünde bir vesayet aracı olarak kullanmamalarıdır. Dolayısıyla eğer siyasete bir şekilde etkide ve katkıda bulunmak istiyorlarsa geçmişte biz bunu vesayetçi odak için de söylemiştik, Türkiye’de kim siyaset yapmak istiyorsa buyursun, siyasetin alanına gelsin.”

‘ERKEN SEÇİM TARTIŞMASIYLA MEŞGUL EDİLMEMELİ’

Muhalefet partilerinin “erken seçim” çağrısının anımsatılması üzerine Kurtulmuş, şunları ifade etti:
“Muhalefet, dünyanın bütün demokrasilerinde her zaman erken seçim isteyebilir. Bu, saygıyla karşılanır ama erken seçimin olabilmesi için önce siyasal şartlarının gerçekleşmesi lazım. Bu da yetmez, bunun sayısal şartlarının da oluşması lazım. Şu an itibarıyla bu şartların oluşmadığını görüyoruz. İşte görüyorsunuz, uluslararası ilişkiler ve daha birçok konuyla ilgili konuşuyoruz. Çok daha sıcak meseleler, önümüzdeki günlerde gündeme gelecektir. Bütün bunları konuşurken seçmen kitlesinin objektif şartları oluşmamış bir erken seçim tartışmasıyla meşgul edilmesinin açıkçası çok da yerinde olmadığını düşünüyorum.”

‘SÜREÇ BAHÇELİ VE ERDOĞAN ÖNCÜLÜĞÜNDE BAŞLADI’

DEM Parti heyetinin İmralı ziyaretinin ardından hem kendisiyle hem de siyasi partilerle görüşme gerçekleştirdiği hatırlatılarak, gelecek çağrının tarihi ve içeriği ile sonraki süreçte Meclis özelinde nasıl bir çalışma yürütüleceği sorulan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da iradesiyle sürecin başladığını ve 'çok şeffaf bir şekilde' yürütüldüğünü söyledi.

'BÖLGEMİZ HASSAS BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR'

DEM Parti’nin Meclisteki partileri, görüşmelerle ilgili bilgilendirmesinin önemli olduğunu, ilgili devlet kurumlarının da sürecin en ince detayına kadar takibini yaptığını belirten Kurtulmuş, şunları ifade etti:
“Tarihler üzerinde durmaktan ziyade, bu işin sağlam bir şekilde ama çok da vakit kaybetmeden bitirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bölgemiz çok hassas bir dönemden geçiyor. Bölgemizdeki esas mesele, özellikle Amerika’nın Irak’ı işgaliyle birlikte hızlanan bölünme ve parçalanma meselesidir. Özellikle etnik, mezhebi ve dini farklılıklar biraz da neo-emperyal projenin bir parçası olarak, sürekli kaşınarak, ayrılıklar körükleniyor. Türkiye olarak bizim bu bölgedeki milli menfaatimiz sadece Türkiye’nin içerisinde terörün bitirilmesi değil, bu bölgenin tamamında istikrarın ve sükunetin sağlanmasıdır. Daha fazla dağılmanın değil, daha fazla bütünleşmenin temin edilmesidir. Dolayısıyla biz kendi bölgemizde işbirliğine dayalı bütünleşme ve ortaklaşmayı artırmak durumundayız. Bunu yaparken de kendimizi bütün tehlikelerden korumak için iç cephemizin kuvvetlendirilmesi gibi hayati bir hususu esas alıyoruz.”

'AÇIKLAMA HAYATİ BİR ÖNEMDE'

Kurtulmuş, 40 yılı aşkın süredir, 40 bin insanın hayattan koparılmasına neden olan, en az 2 trilyon dolar seviyesinde maddi kayba yol açan bir duruma dikkati çekerek, bu meseleyi çözmenin, Türkiye’nin en önemli önceliklerinden birisi olduğunu vurguladı.
Siyasi kanaatleri ne kadar farklı olursa olsun, herkesin çözüm ilgili bu sürece destek olması gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, “Tabii ki sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesinin ilk adımı da İmralı’dan beklenen o açıklamanın gelmesidir” diyerek, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak hep beraber kendi geleceğimize sahip çıkıyoruz. Bunun için bu açıklamanın hayati bir önemde olduğunu düşünüyorum. Arkası zaten çok süratle gelir” diye konuştu.

‘KÜRT’ÜN ONURU, TÜRK’ÜN GURURUNU KORUYACAK BİR ÇÖZÜM’

Meclis Başkanı Kurtulmuş, “Bir beklenti oluşturuluyor Kürt kökenli insanlarda. Öcalan çağrı yapacak, karşılığında bir şeyler alacağız, Kemalizmin Türk tanımlaması bitecek, anayasadaki Türklük tanımlaması dahil olmak üzere Türkiyeli diye bir kavram gelecek vesaire… Şimdi böyle bir pazarlık sürecinde değiliz değil mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Hayır, kesinlikle. Esas meselemiz Türkiye’de birliği, dirliği sağlamak ve bu bölgesel şartlar altında Türkiye’nin iç cephesini tahkim etmektir. Bize bu kadar fatura ödeten, on binlerce insanımızın ölmesine, bu kadar büyük yılları kaybetmemize neden olan bu sorunun ortadan kaldırılması için anahtar, Kürt’ün onurunu, Türk’ün gururunu koruyacak çözümleri ortaya koymaktır. Kürt’ün onuru derken şunu kastediyorum, her bir vatandaşımızın gerçekten eşit yurttaşlık temelinde, kendisine bir ayrımcılık yapılmadığını hissettiği bir iklimin oluşturulmasıdır. Öte taraftan Türklerin de hiçbir şekilde ‘Gizli saklı bir pazarlık yapılıyor, bir şeyler alınıyor, bir şeyler veriliyor. Burada bizim de anlamadığımız birtakım işler dönüyor’ manasında bir tereddüt içerisinde olmamaları sağlanmalıdır. Süreç halkımızın ve siyasetin murakabesinde şeffaf bir şekilde yürütülmektedir.”

Meclis Başkanı olarak özellikle siyasetçilerden bir ricası bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, “Herkes, yüz kere düşünüp bir konuşsun. Konuşmak kolaydır. Ağızdan çıkan sözü geri almak zordur. Mühim olan iyi bir iş yapmak, Türkiye’nin on yıllar boyunca devam eden terör sorununu bitirerek, önümüzdeki döneme gençlerimize, torunlarımıza, gelecek nesillere rahat edeceği bir Türkiye’yi bırakmaktır” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

imralı süreç numan kurtulmuş