Seçim Güvenliği Platformu: Adil bir seçim için adaylarda eşit temsiliyeti savunuyoruz

Seçim Güvenliği Platformu: Adil bir seçim için adaylarda eşit temsiliyeti savunuyoruz
Seçim Güvenliği Platformu üyesi Önder Algedik, adil bir seçimden söz edebilmek için kadınlara, gençlere, çevrecilere, toplumun tüm kesimlerine Meclis'te eşit temsil hakkı verilmesi gerektiğini belirtti.

Esra Çiftçi


Artı Gerçek - Seçim Güvenliği Platformu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde, partileri milletvekili adaylarını seçerken hangi kriterlere dikkat etmeleri gerektiğine dair uyarı niteliğinde bir açıklama yayınladı. Platformun açıklamasında, genç milletvekili oranlarına, kadın vekil oranlarına dikkat çekilerek eşit temsil vurgusu yapıldı.

GENÇ VEKİL ORANI YÜZDE 1,5

Seçim platformunun yaptığı açıklamada Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gençlere kapalı olduğu vurgulandı. Ülke nüfusunun yüzde 30’u 30 yaşından gençken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre Mecliste 30 yaş altında sadece sekiz vekil bulunduğu, Meclis'in genç milletvekili oranının yüzde 1,25 olduğunu belirtildi.

7 PARTİDE HİÇ KADIN VEKİL YOK

Platformun seçim öncesi gündeme getirdiği bir diğer konu da Meclis'te kadın temsiliyeti. Açıklamada, 27. yasama yılının sandalye dağılımı dikkate alındığında TBMM’de, 14 partinin 7’sinde hiç kadın vekil olmadığı, Meclis'te her 100 vekilin sadece yüzde 17.33’ünün kadın olduğu, Mecliste grubu bulunan partilerden sadece ikisi bu oranın az üstünde iken üçünün bu oranın çok altında kaldığı hatırlatıldı.

Mart 2022 itibarıyla TBMM’de kadın vekillerin sayısı ve partileri içindeki oranları

Parti

Kadın Vekil

Oranı

DEMOKRATİK BÖLGELER PARTİSİ

1

%100,00

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ

22

%39,29

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ

1

%25,00

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ

54

%18,95

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

16

%11,94

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

4

%8,33

İYİ PARTİ

2

%5,41

BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ

0

%0,00

DEMOKRAT PARTİ

0

%0,00

MEMLEKET PARTİSİ

0

%0,00

SAADET PARTİSİ

0

%0,00

YENİLİK PARTİSİ

0

%0,00

Genel Toplam

100

%17,33

ZAFER PARTİSİ

0

%0,00

BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ

0

%0,00

DEMOKRASİ VE ATILIM PARTİSİ

0

%0,00

'GENEL KURUL TOPLANTILARINA İLGİ GÖSTERECEK MECLİS ÜYELERİNE İHTİYAÇ VAR'

Seçim Güvenliği Platformu, TBMM üyelerinin Meclis Genel Kurul toplantılarına gereken ilgiyi göstermediğini, "liyakat" vurgusuyla açıkladı:

“Sadece bir yasama yılında (27.dönemin 5.yasama yılında) iki vekilden biri oylamalara katılırken iktidar dışı partilerde katılım dört vekilde bir ortalamaya denk gelmektedir. Toplumsal meseleleri içeren bir meclis için toplumsal meseleleri dert edinenlerin yer aldığı, meclisi halka açan bir çabanın olduğu, gençlerin, kadınların temsil edildiği, bununla da yetinmeyip topluma güven veren, bölgesinde tanınan, yeni Türkiye’nin inşasında sorumluluk almaya hazır, liyakat sahibi, sivil topluma emek vermiş, çevreye duyarlı, yaşantısı ve faaliyetlerinde şeffaf adaylara ve vekillere ihtiyaç olduğu açıktır. Ayrıca bu vekillerin geçen seçimde olduğu gibi seçilemeyecek yerlerden değil, seçilecek yerlerden aday gösterilmeleri gerekmektedir.”

adsiz-tasarim-15.jpg
Seçim Güvenliği Platformu üyesi Önder Algedik

ADİL BİR SEÇİM İÇİN EŞİT TEMSİLİYET

Son olarak, Seçim Güvenliği Platformu Üyesi Önder Algedik, adil bir seçim olabilmesi için toplumun tüm kesimlerine Meclis'te eşit temsil hakkı verilmesi gerektiğini şöyle dile getirdi:

“Sadece sandıkta değil, seçim dönemi, sandıktan çıkacak sonucun adil olması ve sonrasının da çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan bakıldığında gençlerin, kadınların, çevrecilerin ve birçok kesimin mecliste temsil edilmediğini görüyoruz. Bu ülkede kadınlar var ama mecliste kadınları göremiyoruz. Mecliste 100 vekilden sadece yüzde 17’si kadın, çoğu partide kadının adı bile yok. Bu durumda adil bir seçimden söz edemeyiz. Seçimde adalet dediğimiz şey sadece oyların sandığa yansıması değil, insanların sorunlarının, düşüncelerinin de meclise yansıması gerekiyor. O yüzden partilerin kendi programlarına uygun adayları mümkün olan en iyi temsiliyette seçmesini ve görevlendirmesini önemsiyoruz. Adil bir seçim için adaylarda eşit temsiliyeti savunuyoruz.”

SEÇİM GÜVENLİĞİ PLATFORMU NEDİR?

Seçim Güvenliği Platformu, 1 Aralık 2021 yılında, demokratik kitle örgütleri, sivil inisiyatifler, emek ve meslek örgütlerinin bir araya gelerek ülkede adil ve güvenli bir seçim ortamının sağlanması, halk iradesinin her türlü şaibeden uzak şekilde sandığa yansıması için kurdukları bir platformdur. Platformun temel hedefleri ise, yaklaşan seçimlerde sandığa gidecek olan ve hangi partiye oy verirse versin her seçmenin oyunun kullandığı gibi çıkması, seçimin adaletli bir şekilde, güvenlikle sonuçlanması olarak özetlenebilir.

Öne Çıkanlar