ORC anketi: Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ı yakaladı

ORC anketi: Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ı yakaladı
ORC Araştırma, CHP'deki kurultay öncesi 'Toplumdaki CHP Algısı' anketini açıkladı. Ankete göre partinin genel başkanı Özel, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının popülaritesini yakaladı.

Artı Gerçek - 31 Mart yerel seçimlerinde AKP'yi yenilgiye uğratarak Türkiye'nin birinci partisi konumuna yükselen CHP’nin 4 Eylül'de tüzük değişikliği ve program çalıştayı gündemiyle yapacağı kurultay öncesinde açıklanan bir anket, partinin genel başkanı Özgür Özel'in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın popülaritesini yakaladığını gösterdi.

ORC'nin "Toplumdaki CHP Algısı" başlıklı anketi, CHP seçmeninin yüzde 29.4'ünün Özgür Özel'i cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istediğini ortaya koydu. Bu oran, İmamoğlu için yüzde 28.5, Yavaş için yüzde 21.5 çıktı.

Ankette Cumhur İttifakı seçmenine de CHP'nin kimi cumhurbaşkanı adayı göstermesini tercih edecekleri soruldu. Bu seçmen arasında ise Yavaş, yüzde 23.2 oranıyla birinci çıktı. Cumhur İttifakı seçmeninin yüzde 21.3'ü Özel'in, yüzde 18'i ise İmamoğlu'nun adaylığını tercih ettiğini söyledi.

'ARAŞTIRMADAN FARKLI ÇIKAN TEK SONUÇ...'

ORC araştırmanın "Toplumdaki CHP Algısı" anketi, 1-5 Ağustos arasında 26 ilde 2780 katılımcı ile yapıldı. Araştırmayı "Kurultay gündemiyle birlikte CHP ve CHP'nin olası CB Adaylığı konusu yeniden başlıca gündem maddeleri arasına girmiştir" sözleriyle açıklayan ORC, "'Toplumdaki CHP Algısı' araştırmamızda önceki araştırmalardan farklı çıkan tek sonuç, Özgür Özel'in İmamoğlu ve Yavaş'ın popülaritesini yakalamış olmasıdır" değerlendirmesi yaptı.

Araştırmada, "Size göre CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalıdır?" sorusuna verilen yanıtlarda hangi partinin seçmeni olduğuna bakılmaksızın alınan genel sonuçta, Yavaş'ın birinci sırada çıkması dikkat çekti. Öte yandan, Özgür Özel CHP'li seçmenlerde birinci sırada, Cumhur İttifakı seçmenlerinde ikinci sırada çıktı. Yavaş Cumhur İttifakı seçmenlerinde birinci, CHP'li seçmenlerde üçüncü sırada yer aldı.

İMAMOĞLU'NA DEM VE TİP TABANINDAN DAHA YÜKSEK DESTEK

Buna göre Yavaş İYİ Parti ve Zafer Partisi gibi partilerden, İmamoğlu ise DEM ve TİP tabanından daha yüksek destek buldu.

'ÖZEL OYLARINI ARTIRDI'

ORC, "Aday isimlerini belirterek tek tek sorduğumuzda ise Yavaş, İmamoğlu ve Özgür Özel'in hata payı sınırlarımızın içinde bir oranla, birbirlerine çok yakın oylar aldıkları görülmektedir. Önceki aylara göre Özgür Özel bu tabloda oylarını artırmıştır" dedi.

İMAMOĞLU'NA SİYASİ YASAK GETİRİLİRSE NE OLABİLİR?

Araştırmaya göre, İmamoğlu'na olası bir siyasi yasak getirilmesi ihtimalinde de diğer isimlerin oy oranı düşmediği gibi bir miktar artıyor. ORC, siyasi yasak senaryosu için "Rakibin bir fayda edinemeyeceği sonucuna ulaşılmıştır" dedi.

ÖZEL'İN CHP'LİLER ARASINDAKİ GÖREV ONAYI YÜZDE 58

Araştırmaya göre, "Özgür Özel CHP'li seçmenlerde yüzde 58 oranında görev onayına sahipken, genel seçmende bu oran yüzde 51." ORC, "Özetle; Seçmen son seçimde 1. Parti olunmasını sağlayan pozisyonlanmaların (uyumun) bozulmasını istemiyor" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar