Özel-Esad görüşmesinde masada hangi konular olacak?

Özel-Esad görüşmesinde masada hangi konular olacak?
Özgür Özel’in Beşar Esad ile yapacağı görüşmede sığınmacılar sorunu ön plana çıkacak. Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığı, ÖSO ve diğer silahlı gruplara desteği de önemli başlıklar arasında olacak.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında planlanan görüşme, Türkiye'nin en uzun sınır komşusu olan Suriye ile olan ilişkilerin yeniden şekillendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Parti kaynaklarından edinilen bilgilere göre, bu kritik buluşmada masaya gelecek başlıca konular arasında; komşuluk ilişkileri, sığınmacılar, ÖSO ve diğer silahlı gruplar ve çözüm önerilerinin yer alması bekleniyor.

KOMŞULUK İLİŞKİLERİ VE SURİYE POLİTİKASI

CHP, komşu bir ülke ile ilişkilerin kesik olmasını doğru bulmuyor. Suriye gibi Türkiye'nin en uzun sınırına sahip ülkenin ilişkilerinin bozuk olması, parti için kabul edilemez bir durum olarak değerlendiriliyor. Parti kaynakları, AKP hükümetinin Suriye politikasının hataları nedeniyle, Suriye meselesinin sığınmacılarla birlikte Cumhuriyet tarihinin en ağır ve karmaşık dış politika konusu haline geldiğini belirtiyor. Bu hataların artık herkes tarafından bilindiği ve çok konuşulduğu da vurgulanıyor.

SIĞINMACILAR VE İRADE EKSİKLİĞİ

CHP'nin temel endişelerinden biri, mevcut hükümetin Suriye politikasının olumsuz sonuçlarını çözme konusunda irade göstermemesi. Türkiye'deki sığınmacılar ve Suriye'deki gelişmeler açısından bu durumun sürdürülemez hale geleceğinden endişe duyuluyor. Özgür Özel'in Esad ile görüşme planı, bu tıkanıklığı açmak ve Suriye dosyasında yeni bir sayfa açmak amacıyla gündeme geldiği belirtiliyor. Erdoğan hükümetinin Suriye konusunda herhangi bir plan, program veya politika sunmadığı, sığınmacılar konusunda açıklanmış bir yol haritasının olmadığı da ifade ediliyor.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

CHP, sığınmacı konusunu insani bir mesele olarak değerlendiriyor ve bu sorunun çözümü için Esad ile görüşmenin gerekli olduğuna inanıyor. Görüşmede ele alınacak ilk konunun sığınmacı sorunu ve bu sorunun nasıl çözüleceği olması planlanıyor. Görüştüğümüz partililer, Suriye yönetiminin gündeme getirdiği iki temel rahatsızlığın olduğunu söylüyor. Bunlardan biri Türkiye’nin Suriye'deki askeri varlığı, diğeri ise Türkiye'nin Suriye'deki bazı unsurları desteklemesi. CHP’nin, nihai hedefi ise Suriye sınırında Suriye askerlerinin bulunması ve Esad'ın Suriye üzerindeki egemenliğe sahip olması. Ancak, partililer Türkiye'nin güvenliğinin de gözetilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

ÖSO VE SİLAHLI GRUPLAR

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) konusunda da detaylı çalışmalar yapan CHP, dünyadaki modelleri incelediklerini ve bu konunun ciddi bir sorun olduğunu kabul ediyor. Türkiye'nin Suriye rejimine karşı silahlı grupları desteklemesinin doğru olmadığını savunan CHP, bu konuda zamana yayılmış ve gerçekçi bir planlama üzerinde çalıştıklarını belirtiyor.

GÖRÜŞMENİN SONUÇLARI

Görüşme gerçekleşirse, CHP dışişleri bakanlığı ile istişare yapma talebinde bulunması da öngörülüyor. Görüşmelerin ardından hazırlanan raporun, önce parti içinde değerlendirilmesi, ardından ise ilgili bakanlıklarla paylaşılması bekleniyor. (ARTI GERÇEK)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar