Özgür Özel'den Kobanê Davası çağrısı: Güçlü bir heyetle takip edeceğiz, bu siyasi davadan adalet bekliyoruz

Perşembe günü karar çıkması beklenen Kobani Davası'ndan da bahseden Özel, AİHM kararları ve anayasaya uygun bir karar beklediklerini söyledi: "Bu davayı da güçlü bir heyetle takip edeceğiz. Adalete uygun bir karar çıkması gerektiğini düşünüyoruz."

Artı Gerçek - Partisinin grup toplantısında konuşan Özgür Özel, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 108 sanığın yargılandığı Kobanê Davası'na ilişkin konuştu.

Özel, "HDP'li siyasetçileri siyasetten uzaklaştırma davası. Yargılama öyle olmadı ama en azından kararın evrensel hukuk kurallarına, AİHM kararlarına ve anayasaya uygun olmasını ümit ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, CHP TBMM Grup toplantısında gündemi değerlendirdi.

Kamuda tasarruf genelgesini değerlendiren Özel, Meclis'in genelge dışında tutulmasını olumlu karşıladı. Özel, TBMM Başkanı Kurtulmuş ve parti gruplarına seslenerek Meclis'in kendi genelgesini hazırlaması gerektiğini belirtti.

Konuşmasına, 10 yıl önce meydana gelen ve 301 madencinin öldüğü Soma Maden Katliamı'nı anarak Başlayan Özel, "301 arkadaşımıza şehidimize, daha sonra da haklarını ararken hayatını kaybeden 2 şehidimize, 303 maden şehidimize bir kez daha Allahtan rahmet, ailelerine arkadaşlarına Türkiye işçi sınıfına bir kez daha başsağlığı diliyorum" dedi.

Soma Maden Katliamı nedeniyle partisinin geçen hafta Soma'da olduğunu hatırlatan Özgür Özel, ölen işçilerin yakınlarına da başsağlığı iletti.

'HEPİMİZİN YÜREKLERİNİ SIZLATAN BİR KARAR ALINDI'

87 duruşmanın görüldüğü davada ilk günlerden sonra pek çok siyasi partinin ve medyanın ilgisini azalttığını vurgulayan Özel, şöyle devam etti:

"İlk günlerde müthiş bir adalet mücadelesi, kararı verecek genç bir hakimin karardan önce değiştirilmesiyle önce birinci kademe mahkemesinde hepimizin yüreklerini sızlatan bir karar alındı. Yargıtay kararı bozdu, müebbet istemiyle geri yolladı. 5 üyenin 3'ü görevden alındı ve yerine 3 yandaş atandı."

'ANT OLSUN ADALETİ DEĞİŞTİRECEĞİZ'

Dün Soma'da tarihin en büyük kalabalığının olduğunu belirten Özel, atmosferin değiştiğini söyledi ve "Ant olsun adaleti değiştireceğiz" dedi. İşçi sınıfına 'örgütlenme' çağrısı yapan Özel, işçileri 'haklarını arayacak gerçek sendikalara' üye olmaya davet etti.

MHP'YE SOMA ELEŞTİRİSİ

MHP'ye Soma Maden Katliamı eleştirisinde bulunan Özel, "MHP'nin vekillerinin sanki sarayla ittifak yapınca sorumlular değişmiş gibi adeta kamuoyunda taraf değiştirmeleri ilgisizlikleri hiçbirimizin gözlerinden kaçmadı" dedi.

Soma'daki katliamdan önce defalarca kez uyarıda bulunduklarını belirten Özel, katliamın ardından hazırlanan raporun büyük kısmında o dönem Meclis'te gurubu bulunan 4 partinin uzlaştığını söyledi.

Özel, "Vicdanı ve ahlakı olan herkesi, bu vahşi kapitalist düzen daha çok para kazansın diye uygulanmayan tedbirleri daha falza düşünmeye davet ediyorum" dedi.

'MESLEĞİMLE GURUR DUYUYORUM'

14 Mayıs Eczacılık Günü'nü kutlayan Özgür Özel, eczacıların sorunlarını gündeme taşıdı. Kendisi de eczacı olan Özel, "Mesleğimle gurur duyuyorum" dedi.

Özgür Özel, kur artışı nedeniyle firmaların yeni ilaçları Türkiye'ye getirmek istemediğini ve fiyat farkları nedeniyle hastaların maddi kayıplar yaşadığını söyledi. Fiyatlandırma sisteminde de sorunlar olduğunu dile getiren Özgür Özel, yerli üretim konusunda da gerekli adımların atılmadığını ifade etti.

'CHP'Lİ BELEDİYELER TASARRUF GENELGESİNİN ÇOK İLERİSİNDE'

Özel, dün açıklanan tararruf paketine de değindi. Yürütmenin ortaya koyduğundan daha kapsamlı bir tasarruf genelgesi için CHP olarak Meclis'teki herkese çağrı yaptıklarını duyurdu. TBMM'nin de tasarrufa geçmesi gerektiğini belirten Özgür Özel, CHP'li belediyelerde bu tasarruf genelgesinin çok ilerisinde uygulamaların hayata geçirildiğini söyledi.

Özel, şöyle devam etti:

"CHP'li belediyeler geçmiş hesaplarına bakıldığında, yarı fiyatına iki kat iş yapmıştır. Biz üretirken verimliliğimiz yüksek. Bu kendiliğinden olmuyor. CHP'li belediye başkanları yandaş firmalara ihale vermek yerine istihdam yaratıp işi yarı fiyatına tamamlayabiliyor. Benim başkanlarım hiçbir engellenmeyi ve çelme takmayı bahane etmeden üretmeye devam ettiler."

'BEŞLİ ÇETELERLE İLGİLİ BİR ŞEY GÖRDÜNÜZ MÜ?'

Tasarruf genelgesinin kamuda emekli olan çalışanlar kadar yeni istihdam yaratılmasını öngören maddesine itiraz ettiklerini vurgulayan Özel, atanmayan öğretmenler üzerinden örnek verdi. Kendisini dinleyenlere "Beşli çetelerle ilgili bir şey gördünüz mü?" diye soran Özgür Özel, şu ifadeleri kullandı:

'ÇOK KAZANANDAN ÇOK, AZ KAZANANDAN AZ ALINIR'

"İtibardan tasarruf olmaz diye Saray harcamalarını savunanlar vardı. Mehmet Şimşek 2015'te makam araçları için 'çerez parası' diyordu, şimdi 3 yıllık tasarruf genelgesi hazırlamış. Demek ki o zaman garibanların dostu olanlar doğru söylemiş. Koca genelgede umudumu artıran tek madde vergide adalet. Türkiye'de 100 lira vergi toplanıyor. Bunun 65'i dolaylı vergi.

Yani mazot, doğalgaz, su... Bu ürünlere en zengin fabrikatör de orada çalışan işçi de aynı vergiyi ödüyor. Dolaylı verginin adaletsizliği bu. Kalan 24 ise işçinin, emekçinin, emeklinin, memurun daha maaşını çekmeden kesilen parası. 11 ise herkesin gelirinden ödediği vergi. Vergi çok kazanandan çok, az kazanandan az, hiç kazanmayandan hiç alınır."

ÖZEL'DEN KOBANÊ DAVASI ÇAĞRISI

Özel son olarak IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle 2021 yılında başlayan Kobanê Davası'nda 16 Mayıs Perşembe günü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek karar duruşması için bir çağrı yaptı. Özel, "Kobanê Davası'nı güçlü bir heyetle takip edeceğiz. Adalet çıkmasını bekliyoruz" dedi

Özgür Özel, sanıkların adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini belirterek AİHM kararları ve anayasaya uygun bir karar çıkması gerektiğini söyledi:

"Sayın Demirtaş'ı, eş genel başkanları ve 108 kişiyi aldılar, 18 kişiyi içeride tutuyorlar. Esasen HDP'li siyasetçileri siyasetten uzaklaştırma davası ve adil bir yargılanma hakkı sağlanmaksızın yargılandıkları bir dava. Bu dava perşembe günü görülecek. Bu davayı da güçlü bir heyetle takip edeceğiz. Adalete uygun bir karar çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Yargının siyasi otoriteden uzak tutulması beklentisi her yurttaşın beklentisidir. Yargılama öyle olmadı ama kararın en azından evrensel hukuk kurallarına uygun olmasını, AYM ve AİHM kararlarının uygulanmasını ümit ediyoruz."

Özgür Özel, ataması yapımayan öğretmenlerin 18 Mayıs'ta Saraçhane Meydanı'nda yapacakları buluşmaya destek vermek için meydanda olacaklarını da sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar