Özgür Özel: Çözüm yeri TBMM’dir, zemin Meclis’tir

Özgür Özel: Çözüm yeri TBMM’dir, zemin Meclis’tir
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kürt sorununda çözümün adresi olarak Meclis'i gösterdi: "Asırlık CHP’nin Türkiye’nin temel sorunları için gösterdiği başlıca adres Meclis’tir. Çözüm yeri TBMM’dir. Zemin Meclis’tir. Burada bütün sorunları konuşabiliriz."

Artı Gerçek - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin TBMM’nin açılışında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve diğer vekillerle tokalaşmasının, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Cumhur İttifakı'nın uzattığı el" açıklamasının ve Bahçeli'nin sonrasında PKK lideri Abdullah Öcalan'a seslenmesinin ardından başlayan yeni tartışmada, gözler bir yandan da ana muhalefetteki CHP'nin tavrına çevrildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kürt sorununda çözümün adresi olarak Meclis'i gösterdi.

'MECLİS'TE BÜTÜN SORUNLARI KONUŞABİLİRİZ'

'Bahçeli'nin başlattığı diyalog ortamını' önemsediğini söyleyen Özel, "CHP olarak oyunun dışında değiliz. Ancak her şeye katılmak ya da parçası olmak durumunda da değiliz" dedi. Özel, "Asırlık CHP’nin Türkiye’nin temel sorunları için gösterdiği başlıca adres Meclis’tir. Çözüm yeri TBMM’dir. Zemin Meclis’tir. Burada bütün sorunları konuşabiliriz" ifadelerini kullandı.

Özel, "Bu süreçten öncelikle Türkiye’nin ve devamında CHP’nin aleyhine bir sonuç çıkmaz, çıkmayacak. Bunu kesin bir şekilde ifade ediyorum. Kaygılanma Türkiye, CHP var, diyorum" derken, Cumhuriyet'in kuruluş yıldönümünde de bir 'liderler zirvesi' önerdi:

'HERKESİ KAPSAYAN' LİDERLER ZİRVESİ ÖNERİSİ

"1 Ekim’de [Meclis açılışı] başlayan genel diyalog ortamı 29 Ekim’de bir liderler zirvesiyle neden taçlanmasın. Olabilir. Buluşalım Atatürk’ün evinde. Çay partisi şeklinde olur, bir zirve olur... Biz varız. Biz bütün partilerle görüşebilen parti olarak bunun herkesi kapsamasından mutlu oluruz."


'NORMALLEŞME TESLİMİYET DEMEK DEĞİLDİR'

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Balbay'a konuşan Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Devlet Bahçeli’nin el sıkma ile başlattığı diyalog ortamını iki bakımdan önemsiyorum. Birincisi Türkiye için yararlı. Kutuplaşma yeter artık. İkincisi benim başından beri vurguladığım normalleşme işte buydu. Konuşabilmek, birbirimizi dinlemek. Bu, tarafların birbirine teslim olduğu ya da olacağı anlamına gelmez.

CHP olarak oyunun dışında değiliz. Ancak her şeye katılmak ya da parçası olmak durumunda da değiliz. Asırlık CHP’nin Türkiye’nin temel sorunları için gösterdiği başlıca adres Meclis’tir. Çözüm yeri TBMM’dir. Zemin Meclis’tir. Burada bütün sorunları konuşabiliriz.

'DEMİRTAŞ'I ASLINDA AĞUSTOS ORTASINDA ZİYARET EDECEKTİM'

Ağustos ayı ortasında Selahattin Demirtaş’ı ziyaret edecektim. Ayağım kırılınca uygun olmaz diye düşündüm. Şimdi ziyaret edeceğim.

Diyarbakır’dan Van’a 6 Güneydoğu ilini gezeceğim. Gelişmeleri orada ayrıntılarıyla konuşacağım. Bu iller bizim çok partili hayata geçtikten sonra da uzun süre birinci parti olduğumuz iller.

'ANAYASA'NIN İLK DÖRT MADDESİ DEĞİŞTİRİLEMEZ'

Bütün mesele beş kelimelik tanımı yaşama geçirmek. Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik, sosyal, hukuk devletidir. Bu bağlamda anayasanın ilk dört maddesi tartışma dışıdır.

Bu süreçten öncelikle Türkiye’nin ve devamında CHP’nin aleyhine bir sonuç çıkmaz, çıkmayacak. Bunu kesin bir şekilde ifade ediyorum. Kaygılanma Türkiye, CHP var, diyorum.

ÇAY PARTİSİ ÖNERİSİ

1 Ekim’de başlayan genel diyalog ortamı 29 Ekim’de bir liderler zirvesiyle neden taçlanmasın. Olabilir. Buluşalım Atatürk’ün evinde. Çay partisi şeklinde olur, bir zirve olur... Biz varız. Biz bütün partilerle görüşebilen parti olarak bunun herkesi kapsamasından mutlu oluruz.

Halen tartışılmakta olan Erdoğan’ın BOP eş başkanlığı ve benzeri konulara partisel çıkarlar gözeterek yaklaşmayacağız. Ülkemizin çıkarına bir ilerleyiş olursa bunu da kamuoyu ile paylaşıp değerlendireceğiz.

AKP kafasındakileri toplumda en çok kabul görme olasılığı olan Numan Kurtulmuş aracılığıyla dillendirmek istedi, elinde patladı. Dilerim yeni adımları daha dikkatli atarlar." (Kaynak)

Öne Çıkanlar