Özgür Özel'den Can Atalay açıklaması: En büyük sorumluluk sahibi de Meclis Başkanının ta kendisidir

Can Atalay'ın vekilliğini düşürülmesine tepki gösteren CHP lideri Özgür Özel, "En büyük sorumluluk sahibi de meclis başkanının ta kendisidir. Bütün Türkiye'ye sesleniyoruz, anayasanın yok sayılması yasal olarak yok sayılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Artı Gerçek - Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki Yargıtay 13. Hukuk Dairesi kararı, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın yönettiği TBMM oturumunda okundu, Gezi Davası kapsamında halen Silivri Cezaevi'nde tutulan Can Atalay'ın vekilliği hukuka aykırı bir biçimde düşürüldü.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel sosyal medya hesabından video paylaşım yaparak tepki gösterdi. Özel açıklamasında, "Buna geçit verenler, Anayasa Mahkemesi geçit vermedi ama Yargıtay'dır. Buna geçit verenler AK Partili yöneticileridir ve en büyük sorumluluk sahibi de meclis başkanının ta kendisidir" ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında iki kez hak ihlali kararı verdiğini, bu karara mahkeme ve Yargıtay'ın uymayarak Atalay'ı tahliye etmediğini hatırlatan Özel.,"Bu darbe girişimine karşı direneceğiz, mücadele edeceğiz. Bu mücadelede herkesi direnmeye, mücadeleye ve bu darbe girişimine karşı pozisyon almaya, tepki göstermeye davet ediyoruz!" dedi.

Özel'in açıklaması şöyle:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeyiz. Dakikalar önce Genel Kurulda Can Atalay'ın kararı okundu ve Hatay halkının seçtiği Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Bu mahkeme anayasası'nin 2 kararına rağmen yapıldı. Anayasa Mahkemesine alt mahkemenin direnmesi iş değildi, direndiler, buna rağmen yargıtayın geçişi olmayacaktı, geçtiler. Biraz önce karar okutulurken. Bu meclisin hakkının hukuku savunulacak. Meclis Başkanı neredeydi? Birleşik Arap emirlikleri emirliklerinde bu karar da okuttuğu karar da meclise ayarlıyorlar, millete ayarlıyorlar. Meclis Başkanı bu kararı daha iyi okutmuyor falan diyorlar. Ve böyle bir karar okutuldu. Meclis Başkanı demiş ki, aman ben dışarıdayken okutum bu karar Bekir bey'e yetki verdi Bekir bey vekalet sırasında yıkım okutmuş göya bu ayıptan bu rezaletten kendini kurtaracak, tam siyasi bir deve kuşu. Başını Birleşik Arap emirlikleri'ne gömünce bu yapılan büyük hukuksuzluk meclise saygısızlığı, sana saygısızlığı görmemiş mi oluyorsun? Sen görmüyorsun da bütün gövdenle başın Birleşik Arap emirlikleri'nde. Ama bütün gövdenle bu saray rejiminin içindesin parçasısın ve ona çıkardığın kendini de kullandırtıyorsun, Meclisi de ezdirtiyorsunuz burada elbette baş sorumlu sarayda oturan bütün yetkileri kendisi için toplayan anayasayı kendisi için önce ihlal eden sonra anayasayı OHAL şartlarda kendine uyum sağlayan birinin yargıyı da kontrol etmesidir. Ama buna geçiş verenler, Anayasa Mahkemesinin geçişini ifade etmek ama Yargıtay'dır. Buna geçit verenler AK Partili yöneticileridir ve en büyük sorumluluk sahibi de meclis başkanının ta kendisidir. Bütün Türkiye sesleniyoruz, anayasanın yok sayılması yasal olarak yok sayılmasıdır. Bugün bir maddeyi yok sayanlar, sonraki maddeyi yok sayarlar. Malimizin, canımızın güvencesi anayasasıdır. Polisin yetkisi anayasadadır askerin. Askerin yetkili anayasadadır. Ordunun yetkisi anayasadadır. Anayasa olmazsa olmaz durum olmaz. Anayasayı yok sayanlar bugün Can Atalay'a Hatay'a ama yaşatmayacak sana tehdittir. Bu darbe girişiminin karşısında anayasayı korumak, onun vatandaşının vatandaşlık görevidir. Dileneceğiz, mücadele edeceğiz. Bu mücadelede tüm direnmeye, mücadeleye ve bu darbe girişimine karşı çalışmaya karşı. Tepki ayırmadan davet ediyoruz."

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar