Özgür Özel'den Yargıtay'ın açıklamasına tepki: Anayasa'yı savunmak Türkiye'yi savunmaktır
Artı Gerçek - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay Başkanlığı’nın, 3. Ceza Dairesi’ni destekleyen ve AYM'yi "yargıyı kaosa sürüklemek"le suçlayan açıklamasını ‘hadsizlik’ olarak nitelendirdi.
CHP lideri Özgür Özel de Atatürk’ü anma etkinliğinde Ankara’da gazetecilere yaptığı açıklamada Yargıtay'ın açıklamasına şu sözlerle tepki gösterdi:
'ANAYASA'YI SAVUNMAK TÜRKİYE'Yİ SAVUNMAKTIR'
“Ben Anayasayı okuduğumda, yargı bağımsızlığını biliyorum, hakim teminatını biliyorum. Yargıtay’ın bütün hukuk sisteminin üzerinde olduğunu okumadım. AYM kararlarının hem yargı, hem yürütme hem de yasama organları açısından bağlayıcı olduğunu biliyorum. Anayasa’yla yönetiliyorsak, bu meselede AYM’nin haklı olduğunu, Yargıtay’ın yaptığının ise hadsizlik olduğunu, Anayasa’ya bağlılık yemini eden herkes bilmelidir, söylemelidir. Bugün Anayasa’yı savunmak Türkiye’yi savunmaktır.
Eğer Anayasa’nın AYM kararlarıyla ilgili maddesini görmezden gelirseniz, biri de sizin Cumhurbaşkanlığı yetkisini görmezden gelir, öbürü Meclis’in yetkisini görmezden gelir. O zaman ortada devlet, düzen kalmaz. Biz bu devleti ne güçlüklerle kurduk. Bu ülke ne bedellerle bir Anayasa’ya sahip oldu. Anayasa’yı yok saymak kimsenin haddi değildir. AYM kararını tenkit edebilirseniz ama yok sayamazsınız. Yok sayarsanız, kendi varlığınızı inkar edersiniz.”
YARGITAY BAŞKANLIĞININ AÇIKLAMASI
Yargıtay Başkanlığı, tartışmalar üzerine yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi'ni hedef alarak "Hukuk sistemini kaosa sürükleyecek vahim kararlar alıyor, anayasa koyucunun iradesini yok sayıyor!" dedi.
AYM, Yargıtay ve Danıştay’ın eşit yetkide olduğu ve AYM’nin Can Atalay kararıyla Anayasa’nın 14’üncü maddesini işlevsizleştirdiği öne süren Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını savunarak yaptığı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Anayasa Mahkemesinin, bireysel başvuru incelemelerinde zaman zaman anayasal ve yasal sınırları aşarak Yargıtay ve Danıştay uzman dairelerince geliştirilen yerleşik içtihatları ters yüz edecek, hukuk sistemini kaosa sürükleyecek şekilde kararlar alması, kesin hüküm etkisini tamamen devre dışı bırakılmasına neden olmaktadır." (HABER MERKEZİ)