Özgür Özel'in 'Türkevi' sınavı: 'Hukuksuzluğu meşrulaştıran açıklama'

Özgür Özel'in 'Türkevi' sınavı: 'Hukuksuzluğu meşrulaştıran açıklama'
CHP lideri Özgür Özel'in, New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın "açılışını Erdoğan'a yetiştirmek için rüşvet almakla" suçlandığı Türkevi binasındaki açıklaması tepki çekti: 'Yasal olmayan yollardan iş yapılmasını normalize etmiş oldu."

Artı Gerçek - CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ABD'deki Türkevi'ni ziyaretinde kullandığı ‘övgü dolu’ sözler, New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında binanın usulsüz şekilde açılışını sağlamak için Ankara'dan rüşvet aldığı suçlaması ile hazırlanan iddianamenin kamuoyuna yansımasıyla gündeme oturdu. Özel'in sözleri, sosyal medyada yoğun tepkiyle karşılaştı.

ÖZEL NE DEDİ?

Sosyalist Enternasyonal Prezidyum Toplantısı için New York'ta bulunan Özel, Türkevi binası hakkında "Hepimiz için bir gurur kaynağı" ifadesini kullanarak, "CHP olarak bundan sonra ABD programlarını Türkevi’nde yapmak istediklerini" söyledi.

Özel’in ziyareti tam da, Adams hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarının Türkiye kamuoyuna yansıdığı güne denk gelmişti. Dolayısıyla Özel’e bu soru da soruldu. CHP lideri, Adams'ın, Türkevi'nin 2021'deki açılışının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ziyaretine yetişmesi için itfaiye raporunu olumluya çevirdiği iddiasına yönelik olarak "Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil" dedi.

Özel şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ABD'ye saldırıldığında önemli bir jest yaptı ve burada böyle bir bina yapılırken Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil, öyle bir acziyet içinde değil. Böyle bir şeye niyet etmek Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden kimseye yakışmaz. Böylesi binanın kazandırılması süreci içinde bir jest gördüysek fazlasını ABD'nin Büyükelçiliği'ne tahsis edilen o muhteşem alan için yapmışızdır. Bunun para ve pulla ölçülecek bir tarafı yok, güçlü müttefiklik ilişkileri bunu gerektirir."

'DIŞ POLİTİKADA ABD ÇİZGİSİNDE YÜRÜYOR'

Özel'in bu açıklamaları sosyal medyada gazeteci ve siyasetçiler tarafından 'hukuksuzluğu ve usulsüzlüğü meşrulaştırmak' olarak yorumlanırken, "Dış politikada AKP çizgisinde yürüyor" şeklindeki eleştirileri de beraberinde getirdi. Birçok önde gelen isim, "CHP’nin özgün dış politika ortaya koymak yerine AKP çizgisinden ilerlediği" yönünde eleştiriler getirdi.

'HUKUKSUZLUĞU VE USULSÜZLÜĞÜ SAVUNMUŞ OLDU'

“Dünkü açıklamasıyla CHP Genel Başkanı Özel, aslında hukuksuzluğu ve usulsüzlüğü savunmuş oldu” diyen gazeteci Cansu Çamlıbel, “Amerika’da ‘devletçi’ görünmek için yasal olmayan yollardan iş yapılmasını normalize etmiş oldu” diye devam etti.

'İZAH ETMEK KOLAY DEĞİL'

Gazeteci Hilmi Hacaloğlu iddianameyi aktararak "Şimdi bunlar varken CHP Genel Başkanı'nın aşağıdaki açıklamasını izah etmek kolay değil. Kendi okumamıştır ama herhalde ekibi de iddianameyi herhalde görmemişlerdi. Yine de ana muhalefet partisi liderinin en azından 'Hele bir süreci görelim, erken konuşmak doğru olmaz' benzeri bir konuşma yapması beklenirdi" diye yazdı.

'ÖZGÜR ÖZEL'İN ÜÇ HATASI'

Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu, Özgür Özel'in açıklamalarında üç hata yaptığını söyleyerek şöyle sıraladı:

1- Türkevi, AK Parti'nin parti siyasetinin yurt dışına uzanmış hali. Yapılışında paranın aktarılma biçimini siyaseten bir soruna dönüştüren CHP idi. Özel'in buraya gitmesi yanlıştı. Ziyaretin, Türkevi için verilen rüşvetleri konu eden iddianamenin türkiye kamuoyuna yansıdığı güne gelmesi ise özel açısından talihsiz bir kaza.

2 - Özel bunu bir kaza olarak kabul etmiyor ve AK Parti'yi Türkiye içinde rakip ama yurt dışında müttefik gördüğüne dair izlenim veriyor. Oysa AK Parti Türkiye'de nasıl iş çözüyorsa ABD'de de öyle çözmüş. "Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke" olmayabilir ama Türkevi için hükümet ya da yakınından birileri rüşvet vermiş. Bu ayrımı yapmadan sahiplenmesi iradi bir yanlış.

3 - Özel, bundan sonra da Türkevi'ni kullanmaya devam edeceklerini söylüyor. ABD'de şaibeli bir ağın merkezinde yer almasıyla anılacak, Türkiye'de de AK Parti başarısı olarak anlatılacak bir mekanda CHP etkinlikleri yapmak dışarıda CHP'ye negatif, içeride AK Parti'ye pozitif yazar.

Bu üç hatanın da merkezinde aynı yaklaşım var. CHP, dış politikayı 'partiler üstü ve teknik bir alan' olarak kodlarken, AK Parti'nin partileştirdiği çizgide yürüyor. Kendi özgün dış politika yaklaşımı yok yahut böyle bir farka gerek duymuyor.

Ana muhalefet partisiyseniz, içeride de Türkiye dışına çıktığınızda da muhataplarınız mevcut hükümetle temel benzerlik ve ayrımlarınızı anlamak isterler. Türkevi ile ilgili rüşvet iddialarının ortaya saçıldığı bir konuda bile ayrışamıyor ve özgün siyasetinizi gösteremiyorsanız, içeride de dışarıda da güven sorunu yaşamaya devam edersiniz.

ADAMS NE İLE SUÇLANIYOR?

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında, aralarında yolsuzluk ve rüşvet dahil beş konuda suçlamaların yöneltildiği 57 sayfalık iddianame hazırlandı. Bunun önemli bir bölümü de Türk iş insanları ve en az bir Türk yetkiliyle bağlantılı suçlamalardan oluşuyor.

Suçlamaların odağında ise Türkevi binası bulunuyor. Adams, Türkevi’nin yangın denetiminden geçmemesine rağmen açılmasına izin vermekle ve bunun karşılığında rüşvet almakla suçlanıyor. New York Güney Bölgesi Başsavcısı Damian Williams bunun gerekçesini de “2021 yılında Türk hükümet yetkilisi, Manhattan'da Türkiye'nin konsolosluğuna evsahipliği yapacak yepyeni bir yüksek binayı açmaya çalışıyordu. Üzerinde ciddi bir zaman baskısı vardı çünkü Türk yetkilinin binanın Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ziyareti için zamanında açılmasına şiddetle ihtiyacı vardı” diye açıkladı.

KILIÇDAROĞLU TEPKİ VİDEOSU ÇEKMİŞTİ

CHP lideri Özgür Özel’in Türkevi ile ilgili yaptığı açıklamalar akıllara, partinin bir önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu getirdi. Kılıçdaroğlu, TURKEN Vakfı'nın Manhattan'da yaptırdığı milyonlarca dolarlık "yurt binası"nın önüne giderek videolu paylaşımda bulunmuştu.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a “Burası New York, Manhattan. ABD’nin en pahalı iş muhiti… Tanıdığım bir ailenin gökdelenine ‘hayırlı olsuna’ geldim. Erdoğan kim, anayasa, aile kim... Onunla ne aile konuşulur ne anayasa. Bu konu kapanmıştır” diye seslenmişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar