Rawest’ten İstanbul Kürt seçmen anketi: HEDEP'liler kendi adayını istiyor, AKP oy kaybediyor

Rawest’ten İstanbul Kürt seçmen anketi: HEDEP'liler kendi adayını istiyor, AKP oy kaybediyor
Rawest Araştırmalar'ın İstanbul’da yaşayan Kürt seçmenin eğilimi ile ilgili yaptığı araştırmaya göre, HEDEP seçmeni yerel seçimlere ağırlıklı olarak kendi adayıyla gitmek istiyor. HEDEP'in oyları 7 puan artarken AKP'nin oylarında düşüş yaşanıyor.

Artı Gerçek - 31 Mart 2024’te yapılacak olan yerel seçimlere az bir süre kalırken seçim sonuçları en çok merak edilen kentlerin başında İstanbul geliyor. 2019 yerel seçimlerinde HDP aday çıkarmayarak verdiği destekle ana muhalefet partisi CHP İstanbul Belediyesini iktidar partisi AKP’den alabilmişti. Ancak 2024 seçimlerinde benzer destek durumunun olup olmayacağı henüz belli değil.

2019 seçimlerinde görüldüğü üzere İstanbul seçimleri açısından en belirleyici seçmen kümelerinin başında Kürt seçmen geliyor. Kürt seçmenin oy verme davranışı, tercihinin nasıl olacağı merak konusu.

Kongre sürecinde olan CHP’de nasıl bir değişim olacağı, bu değişimin nasıl sonuçlar doğuracağı, HEDEP'in yerel seçimlere nasıl bir stratejiyle gideceği, siyasi partilerin aday tercihlerinin kimler olacağı gibi sorular günceliğini koruyor. Rawest Araştırmalar, seçimlere yaklaşık 5 ay kala İstanbul’da yaşayan Kürt seçmenin eğilimini inceleyen kamuoyu araştırması yaptı.

İSTANBUL’UN 39 İLÇESİNDE ARAŞTIRMA

10-18 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılan kamuoyu araştırması İstanbul’un 39 ilçesinde gerçekleşti. İstanbul’da ikamet eden Kürt seçmeni kapsayan araştırmada bin kişi ile yüz yüze görüşerek gerçekleştirildi.

Araştırmada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun adaylığı, bu adaya oy verip vermeyecekleri, HDP’nin (HEDEP) aday çıkarması durumunda nasıl tercihte bulunacaklarına ilişkin sorulara cevap arandı.

İSTANBULLU KÜRT SEÇMENİ EĞİLİMİ

"Mayıs 2023 tarihinde yapılan milletvekili seçiminde hangi partiye oy verdiniz” sorusuna katılımcıların yüzde 44.4’ü HDP, yüzde 26’sı AKP, yüzde 19,4’ü CHP ve yüzde 1,3’ü TİP cevabı verdi.

Kürt seçmene İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı Ekrem İmamoğlu’nun 2024 yerel seçimlerinde tekrar aday olup olması da soruldu. Bu soruya katılımcıların yüzde 54’ü “olmalı”, yüzde 33’ü “olmamalı” ve yüzde 13’ü “fikrim yok” yanıtını verdi. Bu oran katılımcıların yarısından fazlası (%54) Ekrem İmamoğlu’nu bir sonraki belediye seçimlerinde de aday olması gerektiği kanaatinde olduğunu gösteriyor. Ekrem İmamoğlu’nun tekrar aday olmaması gerektiğini ifade edenlerin oranı yüzde 33 olarak ölçüldü.

'İMAMOĞLU SEÇİMİ KAZANIR MI?'

Bir başka soru 2024 seçimlerinde İmamoğlu’nun aday olması durumunda kazanıp kazanmayacağına ilişkindi. “Sizce önümüzdeki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tekrar aday olsa kazanabilir mi” sorusuna katılımcıların yüzde 52.7’si “Evet”, yüzde 34.7’ü “hayır”, ve yüzde 12.6’ı “fikrim yok” yanıtını verdi.

HEDEP SEÇMENİNİN DESTEĞİ NE ANLAMA GELİYOR?

Araştırmada İmamoğlu’nun aday olması durumunda tekrar seçilip seçilmeyeceği üzerinde de duruldu. Katılımcıların yarısından fazlası İmamoğlu’nun kazanmasını HEDEP seçmeninin desteğine bağladı. Katılımcıların yüzde 54.5’i “CHP ve İYİ Parti’nin ortak adayı olsa bile HDP destek vermeden kazanamaz” derken, yüzde 19.1’i “Evet, her halükarda yeniden seçilebilir” dedi. “Fikrim yok” diyenlerin oranı yüzde 14.3 oldu.

Kürt seçmen nezdinde İmamoğlu’nun seçimi tekrar kazanabilmesinin en önemli koşulu HEDEP’nin vereceği destek. Seçmene göre HEDEP desteği olmadan İmamoğlu’nun kazanabilme şansı yok.

KÜRT SEÇMEN İMAMOĞLU’NA NASIL BAKIYOR?

Seçmene “CHP İstanbul’da Ekrem İmamoğlu dışında birini aday gösterirse ne düşünürsünüz” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 45.9’u “Yanlış bir karar”, yüzde 29’u “Doğru bir karar” derken, yüzde 25’i “Fark etmez” yanıtını verdi.

Sizce Ekrem İmamoğlu yerel seçimlerde aday olmalı mı? Bu soruya katılımcıların yüzde 54’ü “olmalı”, yüzde 33’ü “Olmamalı” ve yüzde 13’ü “Fikrim yok” cevabını verdi. Ardından katılımcılara “Bu pazar bir yerel seçim olursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP’nin adayı İmamoğlu olursa oy verme ihtimaliniz nedir” sorusu yöneltildi. CHP adayının İmamoğlu olduğu bir senaryoda katılımcıların yüzde 33,40’ı “Ekrem İmamoğlu’na kesinlikle oy veririm” derken, aynı orana yakın olan yüzde 31.40’ı “İmamoğlu’na kesinlikle oy vermem” dedi. Desteklediği partinin alacağı pozisyona göre hareket edeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 24,60 olarak ölçüldü.

SEÇMEN HER PARTİNİN KENDİ ADAYIYLA SEÇİME GİRMESİNİ İSTİYOR

Kürt seçmene 2024 yerel seçimlerinde siyasi partilerin seçime nasıl katılması gerektiği de soruldu. Bu soruya katılımcıların yüzde 56.3’ü “Her parti kendi adayını göstermeli”, yüzde 30.9’u “Siyasi partiler ittifak kurarak katılmalılar” ve yüzde 12.3 “Fikrim yok” cevabını verdi. Bu oran, ittifak ayrımı gözetmeksizin Kürt seçmenlerin yarısından fazlası (%56,3) yerel seçimlerde her partinin kendi adayı ile seçime girmesi gerektiğini düşündüğünü gösteriyor.

HEDEP OYLARI ARTTI, AKP OYLARI DÜŞTÜ

“Bu Pazar bir milletvekili genel seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz? Katılımcıların yüzde 51’i “HDP’ye oy veririm” cevabını verdi. Kararsızlar dağıtıldığında bu oran HDP 14 Mayıs genel seçimlerinde İstanbul’da aldığı oy oranından yüksek görünüyor. Bu orana göre HDP oylarını 7 puan arttırdı. Araştırmada dikkat çeken bir başka konu AKP’nin aldığı oy oranı. 14 Mayıs’ta AKP’ye oy verdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 26 olarak ölçüldü. Ancak seçimin bu Pazar olması durumunda “AKP'ye oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 24.5 olarak ölçüldü. Bu oran 14 Mayıs’a göre AKP’de 1.5 puanlık düşüş yaşandığını gösteriyor.

CHP İKİNCİ PARTİ OLDU

"Bu pazar bir yerel seçim olsa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oyunuzu hangi partinin adayına verirsiniz? (İttifaksız katılmaları durumunda)"

Bu soruya katılımcıların yüzde 46’ı HDP, yüzde 27.9’u CHP, yüzde 23.2’si AKP cevabını verdi. TİP’in oyları yüzde 0.4’ olarak ölçüldü. Araştırma sonucuna göre HDP olası bir yerel seçimde, genel seçimlerde gördüğü ilginin altında bir ilgi görse de, yapılacak bir yerel seçimde İstanbullu Kürt seçmenlerin en çok oy vereceği parti olma konumunu koruyor.

Genel seçimde İstanbullu Kürt seçmen nezdinde ikinci parti konumunda olan AKP yerel seçimde üçüncü konuma düştüğü görülüyor. Genel seçimde üçüncü parti konumunda olan CHP ise olası yerel seçimde oylarını 9 puan arttırarak ikinci parti konumuna yükseliyor. CHP yerel seçimlerde yüzde 27,9, AKP ise yüzde 23 oy alacağı göze çarpıyor.

İTTİFAK OLMAZSA NE OLUR?

14 Mayıs genel seçimlerinde HDP’ye oy verdiğini söyleyen Kürt seçmene “İmamoğlu CHP’nin adayı olur ve HDP İstanbul’da başka birini aday gösterirse siz ne yaparsınız” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 70’i “HDP’nin adayını desteklerim” derken, her koşulda İmamoğlu’nu destekleyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 19’da kaldı.

HDP SEÇMENİNİN YÜZDE 50’Sİ KENDİ ADAYI İLE SEÇİME GİRİLMESİNİ İSTİYOR

Aynı seçmen gurubuna (14 Mayıs’ta HDP’ye oy veren seçmen) “Sizce HDP’nin İstanbul’da ayrı aday gösterme kararı doğru bir karar mı?” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 50’si “Evet, doğru bir karar” derken, yüzde 34’ü “Yanlış karar” cevabını verdi.

İstanbul’da yaşayan HDP’li Kürt seçmenlerin yarısı HDP’nin İstanbul’da aday göstermesini doğru bir karar olarak değerlendirdiği görülüyor. Bunun yanlış olduğunu görenlerin oranı ise yüzde 34. Bu soruya “Fikrim yok” diyenlerin oranı yüzde 15.60. Araştırmada, genel olarak bakıldığında Kürt seçmenin fikir belirtmekten en uzak olduğu sorunu bu soru olduğuna dikkat çekildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar