Saadet Partisi'nden kayyım tepkisi: Vicdani, insani ve hukuki değil
Artı Gerçek - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Hakkari Belediyesi'nin seçilmiş eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınarak yerine kayyım atamasına tepki gösterdi.
Kayyım uygulamalarının seçme ve seçilme hakkının işlevsiz hale getirdiğini belirten Kaya, "Milli iradeye ve toplumsal barışa hizmet etmediğini ve bu uygulamaları kabul etmediğimizi vurgulamak isteriz" dedi. 15 Temmuz 2016'da darbe girişimin ardından KHK ile kanunlarda yapılan değişikliğe dikkat çeken Kaya, şunları söyledi:
Sekiz yılda gerek 2019 yerel seçimleri, gerekse 2024 yerel seçimlerinde tecelli eden milli iradeye rağmen dün itibariyle seçilmiş belediye organlarına kayyım atanarak seçme ve seçilme hakkı işlevsiz hale getirilmeye çalışıldığı süreçlerin tekrar edilmek istendiği görülmektedir. Kayyım meselesi meselesi ile ilgili tartışmalarda, üzerinde geniş toplumsal uzlaşı olan üç konunun altını, Saadet Partisi olarak çizmek isteriz.
'SORUŞTURMA, SİYASET BASKISINDAN UZAK OLMALI'
Birinci husus, hangi seçilmiş makam olursa olsun, makamlara seçilmiş kişilerin layüsel olmadığı, dolayısıyla haklarında suç işlediklerine dair iddia varsa bu kişilerin siyasetin baskısından uzak, bağımsız yargı tarafından incelenerek, soruşturularak, yargılanarak denetlenmesi ve günün sonunda suçlu ise cezalandırılması, suçlu değilse beraat edilerek aklanmasına dair süreçleri kamuoyunu da tatmin edecek şekilde, şeffat bir şekilde yürütmemiz gerekir.
'MECLİS ÜYELERİNDEN SEÇİLMELİ'
İkinci husus, mahalli idarelerin milli iradenin seçimle iş başına gelmiş kişilerce yönetilmesini, şayet anayasa ve hukukun gerektirdiği şekilde belediye başkanı olacak kişinin sürekli veya geçici olarak belediye başkanlığından ayrılması ya da açığa alınması halinde, milli iradenin gereği olarak belediyelerin seçilmiş meclis üyeleri arasından, yine meclis üyeleri tarafından seçilmiş kişiler tarafından yönetilmesinin milli iradeye saygı olduğunun altını çizmek istiyoruz.
'VİCDANİ, İNSANİ VE HUKUKİ DEĞİL'
Üçüncü bir husus da beraati zimmet'in esas olduğu, suçun şahsiliği ilkesi gereğince şayet bir belediye başkanı suç işlese dahi bütün meclis üyelerini ve onu seçen seçmenleri toplu cezalandırmanın da vicdani, insani ve hukuki olmadığını düşünüyoruz.
'KABUL ETMİYORUZ'
Bu üç noktayı dikkate almayan ve yaklaşık sekiz yıldır süre gelen kayyım uygulamalarının üçüncü dönemine start verildiğine dair ilk işaret maalesef dün verilmiştir. Kayyım uygulamalarını doğru bulmadığımızı, bu uygulamanın milli iradeye ve toplumsal barışa hizmet etmediğini ve bu uygulamaları kabul etmediğimiz tekraren vurgulamak isteriz. (HABER MERKEZİ)
Hakkari'de kayyım protestosu: Polis, vekillerin de olduğu gruba gaz ve tazyikli suyla müdahale etti
Avukatlardan kayyıma tepki: 'Halkların iradesine yapılan darbeyi reddediyoruz'
Özgür Özel'den Hakkari tepkisi: 'CHP'li belediyeye kayyım atanmış gibi karşı çıkıyoruz'