Sağ ağırlıklı TBMM yeni döneme bugün başlıyor

Sağ ağırlıklı TBMM yeni döneme bugün başlıyor
14 Mayıs seçimlerinde sağ partilerin ağırlığı ile oluşan TBMM bugün açılıyor. Bahçeli'nin yöneteceği oturumda vekiller yemin edecek.

Artı Gerçek - 14 Mayıs milletvekili seçimlerinin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün açılıyor. 1948 doğumlu olan MHP lideri Devlet Bahçeli'nin en yaşlı üye sıfatıyla ve Meclis Geçici Başkanı olarak yöneteceği ilk 28'inci dönem oturumunda, milletvekilleri sırayla yemin edecek. TBMM Genel Kurulu, yemin töreni için İçtüzüğe göre saat 14.00'te çağrısız olarak toplanacak.

YEMİN TÖRENİ NASIL YAPILACAK?

81 ilden 600 milletvekili seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabetik sırasına göre tek tek yemin edecek ve resmen göreve başlamış olacaklar. İlk oturuma katılamayan milletvekilleri daha sonra yemin edebilecek. İlk yemin edecek kişi ise Bahçeli olacak.

CAN ATALAY HÂLÂ TAHLİYE EDİLMEDİ

Tören öncesinde, Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili seçilen Can Atalay halâ tahliye edilmiş değil. Atalay'ın mazbatasının avukatları tarafından alınmış olmasına rağmen tahliye edilmemesine tepki var.

ERDOĞAN LOCADAN İZLEYECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise cumartesi günü yemin edecek. Öte yandan, Erdoğan da Meclis açılışına katılacak ve yemin törenini kendisine ayrılan locadan takip edecek.

SAĞ AĞIRLIKLI MECLİS'TE MİLLET İTTİFAKI LİDERLERİ YOK

Yeni seçilen Meclis'te, ittifak sistemi ve ortak listeler sonucunda sağ partilerin ağırlığı, eski bakanların vekil seçilmiş olması ve çok sayıda muhalefet liderinin yokluğu dikkat çekecek.

MECLİS BAŞKANI GELECEK HAFTA SEÇİLECEK

Yemin töreninin tamamlanmasının ardından TBMM'nin yeni başkanının seçim süreci başlayacak. Adaylık başvuruları beş gün sürecek. Seçim de gelecek hafta çarşamba günü yapılacak.

SANDALYE DAĞILIMLARI

14 Mayıs seçimleri sonrasında, TBMM'de sağ partilerin ağırlığı dikkat çekiyor. AKP'nin 268, CHP'nin 169, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin 61, MHP'nin 50, İYİ Parti'nin 43, Yeniden Refah Partisi'nin 5, Türkiye İşçi Partisi'nin ise 4 milletvekili var.

Bununla birlikte, ittifak sistemi nedeniyle Meclis'te esasında şu 16 parti temsil edilecek: Cumhur İttifakı çatısı altında AKP, MHP, DSP, Yeniden Refah Partisi (YRP), HÜDA-PAR; Millet İttifakı çatısı altında CHP, İYİ Parti, DEVA, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti; Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında Yeşil Sol Parti, TİP, TÖP, EMEP; seçime CHP listesinden giren Mustafa Sarıgül’ün Türkiye Değişim Hareketi.

Dolayısıyla, gelecek dönemde Meclis'te yeni grupların oluşmasına kesin gözle bakılıyor.

HANGİ LİDERLER YOK?

Yeni dönem TBMM'de, Millet İttifakı'nı oluşturan partilerin liderlerinin bulunmaması da dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı yardımcısı adaylığı nedeniyle, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal Meclis'te yer almayacak.

Vekil seçilen parti liderleri ise şöyle: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yeşil Sol Parti listesinden seçilen HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar