Sancar: HDP’yi tasfiye siyasetine karşı mücadeleyi büyüteceğiz

Sancar: HDP’yi tasfiye siyasetine karşı mücadeleyi büyüteceğiz
Sincan Cezaevi önünde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kobanê Davası’nın partisini tasfiye etmek için açıldığını belirterek, mücadele edeceklerini söyledi.

Artı Gerçek-Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin yargılandığı Kobanê Davası’nın 17’nci duruşması 5’inci gününde devam ediyor. Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye devam edilen duruşmanın öğle arasında HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, parlamento grubu ile bir açıklama gerçekleştirdi.

Açıklamada konuşan Eş Genel Başkan Mithat Sancar, "2017’nin Nisanı’nda yapılan referandumu ne kadar önemliyse bu rejimin devamı için önümüzdeki seçimler hayati önemdedir. 2017 referandumuna gidilirken 2016’da dokunulmazlık kaldırılmış, aralarında Eş Genel Başkanlarımızın da olduğu çok sayıda milletvekili arkadaşımız gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Ardından devam eden yüzlerce binlerce arkadaşımız siyasi rehine olarak alınmıştı. Referanduma o şartlarda girilmişti. Bu rejim kendisine anayasal kılıf uydurmak için yaptı o referandumu ve kendisine en büyük tehdit olarak gördüğü HDP’yi devre dışı bırakmayı amaçladı. Kobanî Davası da evet kumpas davasıdır, bir siyasi tasfiye planıdır ama aynı zamanda bu faşizan rejimin devamı için planın önemli bir unsurudur" dedi.

AMAÇ HDP’Yİ TASFİYE

AKP-MHP iktidarının HDP’yi yargı eliyle siyasetten tasfiye etmeye çalıştığına dikkati çeken Sancar, "HDP’ye engel olmadan da kendi yoluna devam edemeyeceğini hesaplamaktadır. Bunda haksız değildir. Bu rejimi ve bu iktidarı durduracak ve yeni bir dönemi başlatacak ana aktör bizleriz. Bizlerin kurduğu ittifaklardır ve bu ittifakların büyüyerek oluşturacağı büyük demokrasi bloğudur" diye belirtti.

HUKUKUN TEMEL İLKELERİ ÇİĞNENİYOR

Kobanê Davası’na sadece yargısal açıdan bakmak, hukuksal açıdan değerlendirme yapmanın yetersiz olacağının altını çizen Sancar, şöyle devam etti: "Önümüzdeki seçimlere giderken Kobanî Davası HDP’yi ittifakları ile birlikte etkisiz hale getirmeyi planlayanların bir tezgahıdır. Ama bu tezgah arkadaşlarımız tarafından mahkeme salonunda, bizler tarafında hayatın her alanında kararlı mücadele ile boşa çıkarılmaktadır. Kobanê Davası dünya tarihi eşine az rastlanacak pervasız bir keyfilikle sürdürülmektedir. Bu iktidar hayatın her alanında sürdürdüğü adaletsizlik seferberliğini Kobanê Davası’nda zirveye taşımıştır. Başından beri yargılama hukukun en temel ilkeleri açık bir şekilde ihlal ediliyor. Savunma hakkı yok ediliyor.

ÇABALARI NAFİLE

Dava başlangıcında heyet başkanı olan Bahtiyar Çolak çete üyeliğinden yargılanıyor. O’nun döneminde yargılamada pek çok işlem yapıldı. Daha da önemlisi bu iddianameyi kabul eden heyetin başında Bahtiyar Çolak vardı. Kendisi hakkında hazırlanan iddianameye baktığımızda da belli siyasi çevrelerle bağlantısı açıkça ortaya konmaktadır. Bütün bunlar söylediklerimizi pekiştiriyor. Kobanê Kumpas Davası, Kobanê Siyasi soykırım davası aynı zamanda bu rejimin kendini sürdürmek için planlarında kullanmak istediği önemli bir alan. Bizler bunlara boyun eğmiyor. Arkadaşlarımız onurlu dik duruşlarını duruşma salonunda hergün devam ettiriyor. Bizlerde ittifaklarımızla, birikimlerimizle, geçmişte gelen tecrübelerimizle mücadelemizi büyütüyoruz. Bu büyüyen mücadele iktidarı panikletiyor, rejimi telaşlandırıyor. Bunların hepsi nafiledir. Paniğin alacakları tedbirleri sağlamak bir yana daha da bocalayacakları ortadadır. Bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz. Her alanda direnişimizi de mücadelemizi de en geniş kesimlerle birlikte yürütüyoruz, yürüteceğiz. Ama bununla kalmayıp, iktidara karşı mücadele ile yetinmiyoruz. Türkiye’ye geleceğin adil, demokratik ülkesini kazandırmak içinde gerçek alternatif oluşturuyoruz.

KARARLI ŞEKİLDE YÜRÜYECEĞİZ

Adaletsizliğe karşı mücadele geleceğin adil, demokratik toplumunu kurma mücadelesidir. Gerçek alternatif biziz, bu gücümüzü halklarımızdan, demokratik siyasetteki kararlılığımızdan alıyoruz. Türkiye’yi değiştireceğiz. Yeni bir başlangıcı demokratik, barışçıl, adil bir temelde kuracağız. Bu ülkeye demokrasiyi, barışı getireceğiz. Bunun yolu mücadeleyi büyütmekten, demokratik siyasette ısrardan geçiyor. Mahkeme salonlarında da hayatın her alanında bu yolda yürümeye devam edeceğiz, yürüdükçe büyüyeceğiz, büyüdükçe bu ülkeyi değiştireceğiz."

Açıklama ardından eş genel başkanlar ve milletvekilleri duruşma salonuna geçerek, duruşmayı izledi.

Öne Çıkanlar