‘Sandığa gidin’ çağrısı yapan aydınlar: ’Felaketten önceki son çıkış’

‘Sandığa gidin’ çağrısı yapan aydınlar: ’Felaketten önceki son çıkış’
Tanınmış yazar, aydın, siyasetçi ve sanatçılar seçmene, imza kampanyasıyla ‘sandığa gidin’ çağrısı yaptı. “Felaketten önceki son çıkış diyen” diyen imzacılar 28 Mayıs için çağrılarını yineledi.

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL - 28 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda, seçmene “Oy ver gitsin, bu karanlık bitsin. Kaybedecek bir oyumuz bile yok” diyerek seslenen imzacılar Artı Gerçek’e konuştu. İlk turun seçmende umutsuzluk yarattığına değinen imzacılar seçmene, değişim için umutlarını kaybetmeden yanlarına başkalarını da alarak sandığa gitmeleri çağrısında bulundu

‘İLK TURDA SEÇİLEMEYEN ERDOĞAN İKİNCİ TURDA GÖNDERİLEBİLİR’

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, seçim sonuçlarının beklentinin altında kalmasıyla muhalif seçmende bir moral bozukluğu yarattığını belirtti.

Mat, “Bizim çağrı metinimizde asıl dikkat çekmek istediğimiz konu; ilk turda seçilemeyen Erdoğan’ın ikinci turda da seçilemeyeceğinin hala yüksek bir ihtimal olduğudur. Sayın Kılıçdaroğlu’nun ise kazanabilmesine giden yolun sandıktan geçtiğini söylemek isterim” dedi.

“AKP iktidarının devam etmesi halinde toplumu neler bekliyor?” sorusuna ise Mat, şöyle yanıt verdi;

“Her türlü baskının daha da artacağını düşünüyorum. Erdoğan’ın neler yapacağına bugüne kadar yaptıklarına bakarak tahmin edebiliyoruz aslında. Erdoğan kazanırsa da teslim olmayacağız ve mücadelemiz devam edecek elbette ama sandıkta kazanma şansımız hala var. Özellikle Avrupa’da yaşayan seçmene sesleniyorum lütfen herkes sandığa gitsin ve değişimden yana oyunu kullansın.”

GENÇAY GÜRSOY: ÇAĞRIMIZ ÖZELLİKLE OY KULLANMAYANLARA

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy düş kırıklıkları aşmak için kampanyaya imzacı olduğunu belirtti.

Gürsoy, 14 Mayıs seçim sonuçlarını değerlendirerek güven vermeyen seçim sonuçlarıyla eşitsiz bir mücadeleye tanık olduk dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Erdoğan’ın halkın yüzde 51’inden de oy alamadı. Çağrımız, sadece bize benzeyen insanlara değil; özellikle oy kullanmayan kişilereydi aslında. Ülkelerine dair sorumluluk hissediyorlarsa gidip oy kullanmaları lazım. 28 Mayıs’ta sözümüzü söylemek zorundayız.”

Gürsoy, “İktidar değişikliği olmazsa önümüzdeki süreci nasıl görüyor ve değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise “Çoğumuzun ‘felaketten önceki son çıkış’ duygusunu taşıdığımızı biliyorum. Özellikle ekonomik açıdan bu iktidarın bu süreci götüremeyeceğinden eminim. Diğer taraftaysa güven veren projelere sahip bir Millet İttifakı var. Onlara bu şansı vermek zorundayız” yanıtını verdi.

NESRİN NAS: YOKSULLUĞUN YERİNİ YOKSUNLUK ALACAK

ANAP eski Genel Başkanı Nesrin Nas, imza kampanyasını ikinci tur deneyimini ilk defa yaşayacak insanları, sandığa tekrar motive etmek ve oy verirken tekrar düşünmelerini sağlamak için katıldığını belirtti.

Nas, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu da değerlendirerek iktidarın değişmemesi halinde var olan krizin daha da derinleşerek ‘yoksulluğun yerini yoksunluğa bırakacağı’nı söyledi. Nas “Toplumdaki ekonomiden kaynaklı huzursuzluğu sürecek ve iktidarın baskısı da bu huzursuzluğu bastırmak için artacaktır” dedi.

JÜLİDE KURAL: İKİ İHTİMAL VAR BİRİ FAŞİZM

Tiyatro ve sinema sanatçısı Jülide Kural, Türkiye’nin demokrasi kapısını aralamak için bir araya geldiklerini söyledi.

Kural, sözlerine şöyle devam etti; “Ülke olarak tam bir dönüm noktasındayız. İki ihtimal var bunlardan biri faşizm. Ya otokrasinin varabileceği en üst noktaya gideceğiz ya da demokrasiye kapı aralayan diğer yolu tercih edeceğiz. İlk ihtimali yaşamamak için tek adam sisteminden kurtulmamız gerekiyor. Diğer bir ihtimali tercih edersek de toplumun bir arada yaşayabileceği bir noktadan tavır almış olacağız. Bu yüzden sandığa gitmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

GAYE BORALIOĞLU: TABLO KARANLIK, UFUK AÇMAK İSTİYORUZ

Yazar Gaye Boralıoğlu, ikinci tur için yapılan çağrı metnine dair “20 yıllık yönetimden yana itirazları olan insanlar olarak aydın sorumluluğu ile bir araya geldik” dedi.

Boralıoğlu, “Bir siyasetçi olarak değerlendirme yapamam. Bir kadın ve bir aydın olarak değerlendirme yapmam gerekirse; kadınların öldürülmediği güven içinde olduğu, sanatçıların sansürsüz üretim yapabildiği bir ülkede yaşamak istiyoruz. Karşımızdaki manzara oldukça karanlık açıkçası bir ufuk açmak istiyoruz” sözlerini kullandı.

FİGEN ÇALIKUŞU: ÇANKAYA BİZİM OLABİLİR

Hukukçu Figen Çalıkuşu, ilk defa ikinci tura giden seçmenin yanına başkalarını da alarak gitmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Çalıkuşu, şunları söyledi:

“14 Mayıs’ta bitiremediğimiz bu dönemi kapatalım çağrısı bu. Hayal kırıklığını içinse bir vaktimizin olmadığını söylemek istedik. İnanç ve inatla gitmemiz gerekiyor. İki adaya da vize verilmedi sonuç olarak ama baskı rejimini sürekli koyulaştırarak ilerleyen Erdoğan’a halk ‘dur’ dedi bunu görmek gerek. Ülkede yaşanan her türlü olumsuzluk baştan sona herkesi aynı şekilde rahatsız edecek. Benzemeden birleşerek sandığa gidelim Parlamento Cumhur’un oldu, Çankaya bizim olabilir. Ülkedeki huzuru kimin sağlayamayacağını biliyoruz ama Kemal Kılıçdaroğlu bunu sağlayabilir. Sandığı ıskalarsak hayat da bizi ıskalayacak."

ERDOĞAN AYDIN: DEĞİŞİM İÇİN SON ÇAĞRI

Tarihçi Erdoğan Aydın, Türkiye’nin çok kritik bir dönemde olduğuna değinerek, “Son zamanlarda yaşanan hak ihlallerinin ve tüm olumsuzlukların derinleşerek devam edeceğini düşünüyoruz. Biz bu kaygıyla ‘bu halk buna layık değildir’ dedik. Laik ve demokratik bir yönetim için kısacası değişim için son bir çağrıydı bu” ifadelerini kullandı.

BİNNAZ TOPRAK: TEK ADAM SİSTEMİNDE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

Siyaset bilimci ve 24. Dönem CHP Milletvekili Binnaz Toprak, iktidarın uyguladığı politikaları Türkiye toplumlarının kaldıramadığını vurguladı.

Toprak, şöyle konuştu: “Meclis ve sivil toplumların devre dışı kalacağı bütün sistemin tek adamın inisiyatifine bırakıldığı bir ülkede yaşamak istemiyoruz. Temel hak ve özgürlükler açısından Türkiye dibe vurmuş vaziyette. Bu seçim kaybedildiği takdirde ülkenin nereye varacağı da belirsiz. Herkes bu sebeple sandığa gitmeli."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar