Seçim gecesine yönelik veri tartışması sürüyor: Bant genişliği mi daraltıldı, veri girişini CHP mi kaydırdı?

Seçim gecesine yönelik veri tartışması sürüyor: Bant genişliği mi daraltıldı, veri girişini CHP mi kaydırdı?
Seçimlere yönelik veri tartışması sürerken, seçim güvenliğine dair iki iddia ortaya atıldı. Uludağ, CHP’li görevlilerin bazı illerde CHP sistemine veri girişi yaparken kaydırma yaptığını iddia ederken, Yılmaz da, bant daraltma yapıldığı ileri sürdü.

Artı Gerçek - 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri, Türkiye tarihinin en kritik seçimlerinden biri olarak adlandırılıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının kesinleşmesinin ardından, CHP'de yaşanan 'ıslak imzalı tutanakların geç açıklanması' tartışmasıyla ilgili yeni iddialar ortaya atıldı.

Gazeteci Alican Uludağ, CHP’li görevlilerin bazı illerde CHP sistemine veri girişi yaparken kaydırma yaptığını iddia ederken, gazeteci Serpil Yılmaz da, CHP sistemine IP üzerinden sunucularına bant daraltma yapıldığı öne sürdü.

VERİ GİRİŞİNDE KAYDIRMA MI OLDU?

Uludağ, muhalefete giden oyların Yüksek Seçim Kurulu (YSK) eliyle iktidara yazıldığı iddiasını araştırdığını söyleyerek CHP sistemine veri girişi yaparken kaydırma yaptığını iddiasına ilişkin "Bazı illerdeki CHP’li görevliler, bu sonuçları uygulama üzerinden CHP'nin sistemine girerken kaydırma yaparak sonuçları ya bir alttaki partiye veya adaya ya da bir üsttekine yazdı. Paylaşılan örnekler de bunun gibi. Zaten seçim gecesi, partiler henüz YSK sisteminden yüklenen bazı tutanaklar ve genel sonuçlar dışında sandık bazlı dijital veri çekemiyordu. Çünkü YSK, sistemine henüz bunları yüklemedi o saat itibariyle" ifadesini kullandı.

Uludağ, sosyal medyada yaptığı açıklamada özetle şunu ifade etti:

"Seçim günü CHP adına görevli olan bazı görevlilerin, CHP’nin sistemine sandık sonuç tutanaklarındaki verileri girerken hatalı yazması. Yani, ekran görüntüsü olarak paylaşılan bu hatalı veriler YSK’dan değil CHP’nin illerdeki görevlilerinden sisteme alındı. Bu hatalı girişte kasıt var mı, bu sorgulanmalı. CHP’nin görevlileri gerçekten ne kadar CHP’liydi?"

BANT GENİŞLİĞİ Mİ DARALTILDI?

Halk TV yazarı Serpil Yılmaz, CHP Genel Merkezi'nde internet sisteminin gece boyu dört kez kesintiye uğradığını söyledi. Yılmaz, CHP sistemine IP üzerinden sunucularına bant daraltma yapıldığı öne sürdü.

Bu bilgiyi bizzat seçimi orada izleyen gazeteci Özlem Gürses'ten aldığını dile getiren Yılmaz, devamında güvenilir bir kaynaktan aldığı başka bilgiyi aktardı:

"Genel merkezde yanlışlıkla geçmiş verileri gösteren 'test ekranı açık unutuldu'. Islak imzalı tutanak bilgileri yenilenmeden test ekranından paylaşıldı.

Bu durum fark edilince veri paylaşımına bir süre ara verildi. Bölgelerden ikinci kez verilerin gönderilmesi istendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ekran açıklamasını test ekranı verilerine göre yaptı.

14 Mayıs CHP Genel Merkezi’nin 7’inci katında seçimin dijital verilerini analiz eden bilişim uzmanı Füsun Nebil Sarp’ın 'objektifliğine' güveniyorum. Yukarıdaki iddianın teknik açıdan mümkün olmadığını söylüyor.

'HEPSİ CHP’NİN SİSTEMİ ÜZERİNDEN BİLGİ PAYLAŞTI'

Sarp’ın izlenimi şöyle:

'14 Mayıs günü Saat 16.00 sularında CHP sistemine IP üzerinden sunucularına bant daraltma yapıldığı saptandı. Muhtemelen bu ilk testti. Veri akışında meydana gelen sonraki kesintiler, CHP server’larında bant genişliğinin daraltılması nedeniyle gerçekleşti.'

AKP’nin sandık görevlilerinin elinde matbu 'itiraz dilekçeleri' olduğunu söyleyen Sarp, 'Muhalefetten 7 parti ile röportaj yaptım. Hepsi CHP’nin sistemi üzerinden bilgi paylaştı.' diyor." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar