Selahattin Demirtaş bugün hakim karşısına çıkıyor

Selahattin Demirtaş bugün hakim karşısına çıkıyor
Yedi yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün hakim karşısına çıkacak. 10 dosyanın birleştirilmesiyle görülecek davada Demirtaş'ın 2015 ve 2016 yıllarında yaptığı konuşmalar suçlama gerekçesi yapıldı.

Artı Gerçek - Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün Mersin’de görülecek duruşmada savunma yapacak.

Demirtaş Savunma Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, 2015 ve 2016 yıllarında yaptığı miting konuşmalarında, TCK 301 kapsamında, 'hükümeti ve devlet organlarını alenen aşağılama' suçlaması şeklindeki 10 adet dosyanın birleştirilmesiyle oluşan, Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davada Demirtaş hakkında 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Davanın İstanbul’daki avukatlarının da SEGBİS ile katılacağı mahkemede, heyetinin bu duruşmada karara varması bekleniyor.

SUÇLAMA GEREKÇESİ YAPILAN BAZI KONUŞMALARI

Demirtaş'ın 10 Ekim 2015 tarihinde Med Nuçe TV'de yayınlanan Aktüel Programında kullandığı ifadeler suçlama gerekçesi yapıldı. Demirtaş, programda şöyle konuşmuştu:

"…Çok acı bir durum ama mafyalaşmış katillerimiz ve bunu aleni bir biçimde seri katil gibi uygulayan bir devlet anlayışı ile karşı karşıyayız. Toplumu bu şekilde korkuyla teslim almaya çalışacaklar ve herkesi bir panik havasıyla bir şok durumuyla düşünemez hale getirmeye çalışacaklar. Bu günlerde arkadaşlar direniş konusunda, yani zulme karşı boyun eğmeyenlerin bir duranların direnişi ile beraber çalışacağız.

Bunu da atlatacağız, hepsini de atlatacağız, hepsinin de hukuk çerçevesinde hesabını soracağız. Bu alçaklıklar sadece kirli, karanlık ortaya çıkartılmamış olaylar olarak tarihe yazılmayacak. Buna izin vermeyeceğiz. Hiçbir zulüm iktidarı baki değildir. Halkına bu kadar hoyratça ve alçakça davranan hiçbir anlayış sonsuza kadar iktidarını sürdürememiştir. Bunlarda böyle olacak. Bunlarda halka, hukuka hesap verecekler bizde bundan eminiz."

TWİTLER DE SUÇLAMA GEREKÇESİ OLDU

İddianamede Demirtaş'ın attığı "Halk karşısında bütün ordular çaresizdir. İşte Tayyip Erdoğan'ın sarayının ordusu ve polisi de yenildiler, yine yenilecekler" twiti de suçlama gerekçesi yapıldı.

DOĞUBAYAZIT'TA YAPTIĞI KONUŞMA

Yine Demirtaş'ın 19 Mart 2016 yılında Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki mitingde söylediği şu sözler de iddianamede yer aldı:

"AKP'nin hukuk dışı uygulamalarından rahatsız olanlar var ama seslerini çıkaramıyorlar, nasıl halkın üzerinden zorbalık varsa, nasıl halkın üzerinde bir hükümet terörü varsa, devlet içerisinde de bürokraside de yargıda da bir AKP hükümet terörü var, sesini çıkarıp itiraz edeni düşman ilan ediyorlar... Kürt halkına resmen hükümet terörü uyguluyorlar bu yeni bir uygulamada değil geçmişte de bunları yaşadık daha ağırlarını yaşadık geçmiş dönemlerde seksenlerde doksanlarda daha önceki yıllarda Ağrı da Zilan da çok daha ağırları yaşıyorduk.

"... sanki Kürtler bir şey istemiyormuş gibi, Kürt sorunu bitmiştir gibi, çözülmüştür gibi, geriye terör sorunu kalmış gibi bir çarpıtmayla Kürt Halkına resmen hükümet terörü uyguluyorlar.....bu yeni bir uygulama da değil, geçmişte de bunları yaşadık daha ağırlarını yaşadık geçmiş dönemlerde seksenlerde doksanlarda daha önceki yıllarda Ağrı da Zilan da çok daha ağırları yaşıyorduk"

SUR OLAYLARI HAKKINDA YAPTIĞI KONUŞMA

Yine Demirtaş'ın 2016 yılında Mersin'de yaptığı bu konuşma da iddianamede yer aldı:

"Çünkü Sur'da Cizre'ye benzer bir katliam yapmak isteniyor. İnanın ki burada halkın çoğu botanlıdır, benden daha iyi bilirsiniz onları. Gençleri çoğu, gençlerin çoğu, orada katledilen yakılan cenazelerin parçalanan gençlerin çoğu Cizre ile dayanışmak için dışarıdan gitmiş üniversite öğrencileri....işte o yakıp yıktıkları yerlerde katlettikleri çocuklar bunlar. Bizim günlerce almaya çalıştığımız, yaralıdır, susuzdu, açtı, silahsızdı, sivildi, deyip almaya çalıştığımız çocuklar bunlar. Ya Allah varya cenazeleri anne babalar tanıyamıyor, yakmışlar, kül etmişler, böyle bir vicdansızlık olur mu? Savaşın, kavganın bir ahlakı var, bunlarda ahlak yok, ahlaksızlar bunlar.

Bize her mikrofonu eline aldığında hakaret eden, bize her mikrofona çıktığında laf çakan Cumhurbaşkanı, Başbakan ya infaz ettikleri kadınların, ölünün, ölü kadının, çıplak bedenin fotoğrafını çekip yayınladılar yav. Ölünün üzerinden hüküm kalkarak, hüküm. Kim olursa olsun düşmanında olsa öldüğü dakikada o Allah'a emanettir. Suçlu değildir cenaze. Suçu günahı varsa sağken yaşarken vardır. Ya bunlarda o kadar ahlaksızlık haysiyetsizlik var ki cenazeye işkence yapıyorlar cenazeye.

Bunların sesi lafı çıkmıyor yav. Başbakan Cumhurbaşkanı çıkıp iki kelime bununla ilgili yanlış yaptılar demiyorlar yav. Böylesine bir düşmanlık var mı? İsrail bunu yapmamıştır bak. Kırk yıldır Filistin'e zulüm ediyor böyle birşey yapmamıştır. Böyle bir seviyesizlik, böylesine bir tarihi utanç olur mu?......Cizre'de ki zulmün nedeni nedir biliyor musunuz? Cizre'de ki gençleri yakmalarının nedeni nedir? Gençler siyasetten umudunu kessin istiyorlar."

Öne Çıkanlar