'Soykırım sözüne müsaade etmeyeceğiz'

İç Tüzük değişikliğiyle yasak getirilen kelimelerden olan 'soykırım'la ilgili ilk yorum AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'tan geldi.

'Soykırım sözüne müsaade etmeyeceğiz'

Sibel HÜRTAŞ / ANKARA

İç Tüzük değişiyor. İç Tüzük değişikliğinin en dikkat çekici tarafı ise milletvekillerinin konuşmalarının içeriklerine getirilen kısıtlamalar. Bu kısıtlamalar, İç Tüzük’te, "Görüşmeler sırasında Türk milletinin tarihine ve ortak geçmişine, Anayasa’nın ilk dört maddesinde çerçevesi çizilen Anayasal düzene hakaret etmek ve sövmek, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasa’da düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar yapmak" maddesinde düzenlendi.

"SOYKIRIM DENMESİNE MÜSAADE ETMEYİZ"

Milletvekillerinin "muğlak" diye yorumladığı bu ifadelerle ilgili ilk somut çıkış, İç Tüzük görüşmeleri sırasında AK Parti’den geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, HDP milletvekillerinin ısrarlı soruları üzerine, "Getirdiğimiz bu ceza ne biliyor musunuz? Kardeşim, Türk milletine hakaret edersen, eğer bu milleti sen soykırımla suçlarsan o bu millete hakarettir, bu milletin ortak geçmişini suçlamaktır. Biz onun burada söylenmesine müsaade etmeyiz" yanıtını verdi.

"İTTİHAT TERAKKİCİ OLDUNUZ"

Elitaş’ın bu sözlerine HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Soykırımı milletler değil devletler yapıyor. Soykırım yapmış millet gördün mü bugüne kadar" diye sordu. Kürkçü, "İttihat Terakkici oldunuz" diye, tepki gösterdi.

NEYİN ORTAK GEÇMİŞİ?

Elitaş’ın, "Türk milletine hakaret edersen" sözlerine tepki gösteren HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş da "Türkiye'de sadece Türk milleti yaşamıyor, Aleviler, Kürtler, Ermeniler, Gürcüler, Pomaklar yaşıyor" dedi. İç Tüzük'teki "ortak geçmiş" ifadesine de tepki gösteren Beştaş, "Neyin ortak geçmişi? Burada her birimiz farklı bir kimlikteniz. Şimdi, gelip burada Kürt halkına hakaret edilirse ya da Ermenilere ya da Alevilere, bu, ortak geçmiş kabul edilmeyecek mi? Biz bunu kabul eder miyiz? Böyle bir şey olamaz" dedi.

SANCAR: SOYKIRIM DEMENİN CEZASI NE?

Milletvekillerinin konuşmalarının içeriklerine getirilen sınırlamaların ne olduğunu HDP Milletvekili Mithat Sancar da Meclis kürsüsünden sordu. Sancar, şu soruları yöneltti:

"Türk milletinin tarihine ve ortak geçmişine hakaret etmek ve sövmek ne demektir, bununla ne kastediyorsunuz? Tek bir tarih yorumu mu dayatmak amacınız? Mesela, Türkiye tarihinin hangi dönemlerini, hangi yorumla bizler kabul edeceğiz, hangi sözcüklerle konuşacağız, bunu iktidar partisi mi ya da iktidar bloğu içindeki partiler mi belirleyecek? Mesela, Ermeni meselesinde ‘soykırım’ demek burada bir ceza nedeni olacak mı; Meclis'ten geçici çıkarma, artı, yolluk ve ödeneklerin üçte 2'sinin para cezası olarak kesilmesi? Mesela, İstiklal Mahkemeleri'yle ilgili farklı görüşler var, hangisini esas alacağız?

Yine, mesela, Osmanlı döneminin çeşitli gelenekleri ve orada kullanılan çeşitli terminolojiler var. ‘Kürdistan’ kelimesi Osmanlı döneminde zaten fermanlara da geçmiş bir kelime. Bugünün Sayın Cumhurbaşkanı, dünün Başbakanı da 'Kürdistan', 'Lazistan' kelimelerinden niye korkuyoruz? Eyalet sistemi güçlü Türkiye için korkulacak bir şey değildir.’ demişti. Şimdi bunların hepsi suç mu olacak?"

"KÜRDİSTAN’I YASAKLAYARAK GERÇEKLİĞİ YOK EDEMEZSİNİZ"

Sancar, bu sorulara yanıt alamadığını belirterek, bu düzenleme ile Kürt kültürüne ve coğrafyasına ilişkin tanımlamaları yasaklanmak istediğini söyledi. Sancar, "Bu İç Tüzük değişikliği inkârcılığı parlamento düzeyinde canlandırıyor, asimilasyoncu politikalara yeni bir boyut katıyor. Elbette ‘Kürdistan’ kelimesini buradan yasaklamakla bu gerçekliği yok edemezsiniz" diye konuştu.

soykırım Mustafa Elitaş iç tüzük