Spectrum House İstanbul anketini açıkladı: DEM Parti seçmeninin yüzde 23'ü 'Yine de İmamoğlu' diyebilir

Spectrum House İstanbul anketini açıkladı: DEM Parti seçmeninin yüzde 23'ü 'Yine de İmamoğlu' diyebilir
DEM Parti'nin yerel seçimlerde İstanbul'da aday çıkarıp çıkarmayacağına ilişkin tartışma sürerken, yeni bir anket açıklandı. Buna göre, 14 Mayıs'ta Yeşil Sol'a oy verenlerin yüzde 23.3'ü, DEM Parti'nin aday çıkarması halinde de İmamoğlu'na oy verecek.

Artı Gerçek - Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin Ocak 2024 İstanbul Seçmen Eğilimi Raporu araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Ankette, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun, AKP adayı Murat Kurum'un kılpayı farkla önünde olduğu görüldü.

Ankete göre, İstanbul seçimlerinde kararsız seçmenler ve DEM Parti'nin aday gösterip göstermeme kararı belirleyici olacak. Spectrum House'un elde ettiği verilerde, kararsız seçmenlerin Kurum'dan çok İmamoğlu'na oy verme eğiliminde olduğu görüldü.

14 Mayıs 2023 seçimlerinde Yeşil Sol Parti’ye oy vermiş katılımcıların yüzde 64,3’ü, DEM Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday çıkarması halinde bu isme oy vereceğini söyledi. Yeşil Sol Parti seçmeninin yüzde 23.3'ü ise DEM Parti'nin aday çıkarmasına rağmen İmamoğlu’na oy vereceğini ifade etti. Bu konuda kararsız olanların oranı ise yüze 9,3 olarak ölçüldü.

Anket, 17-20 Ocak tarihleri arasında İstanbul'un 25 ilçesinde yaşayan 18 yaş ve üzerinde 1815 kişiyle yapıldı. Yüzde 95 güvenilirlik düzeyinde ±2,3 hata payına sahip olduğu belirtilen araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:

anket1.jpg

İmamoğlu ve Kurum’a oy verme eğilimleri incelendiğinde, katılımcıların yüzde 42,6’sı Ekrem İmamoğlu’na “Oy Veririm” derken, yüzde 38,4’ü “Oy Vermem” cevabını verdi. Yüzde 19'u “Kararsızım” dedi.

Katılımcıların yüzde 29,8’i Murat Kurum için “Oy Veririm” derken, yüzde 48,5’i “Oy Vermem” cevabını verdi. Yüzde 21,7’si ise “Kararsızım” dedi. Araştırma sonucunda, "Bu veriler, Murat Kurum’un daha düşük bir destek oranına sahip olduğunu ve daha yüksek bir muhalefetle karşı karşıya olduğunu gösterirken, aynı zamanda kararsız seçmenlerin oranının da önemli olduğunu ortaya koymaktadır" denildi.

'SON ANA KADAR BELİRSİZ, GÜÇ BİRLİKLERİ ÇOK ÖNEMLİ'

anket2.jpg

Katılımcıların yüzde 31’i Murat Kurum’a, yüzde 32,4’ü Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğini belirtti. Kararsız seçmen oranı yüzde 18,6, adaya göre oy vereceklerin oranı da yüzde 2,8 çıkarken, araştırmacılar şu yorumu yaptı:

"Bu veriler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde AK Parti-MHP ittifakı adayı ile CHP adayı arasında yakın bir rekabet olduğunu göstermektedir. Kararsız seçmenlerin yüksek oranı ve adaya göre oy vereceklerin varlığı, seçim sonuçlarının belirsiz olduğunu ve son ana kadar değişebileceğini ortaya koymaktadır. Bu durum, seçim kampanyalarının ve yapılacak güç birliklerinin sonuçlar üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olacağına açıkça işaret etmektedir."

KARARSIZLAR İMAMOĞLU'NA MEYLEDİYOR

anket3.jpg

“Kararsızım” ve “Oy Kullanmayacağım” şeklinde cevap veren katılımcıların, iki aday arasındaki tercihlerine bakıldığında, yüzde 33,1’inin Ekrem İmamoğlu’na oy verme ihtimalinin daha yüksek olduğu görüldü. Murat Kurum’a oy verme ihtimali daha yüksek olanların oranı ise yüzde 18,9 olarak izlendi.

Araştırmacılar şu yorumu yaptı: "Bu veriler, kararsız veya oy kullanmayı düşünmeyen seçmenler arasında Ekrem İmamoğlu’nun, Murat Kurum’a göre daha fazla tercih edildiğini göstermektedir. Ancak, hala kararsız olanların yüksek oranı, seçim sonuçlarının belirlenmesinde önemli bir faktör olabilir ve bu grup üzerinde yürütülecek etkin kampanyaların seçim sonucuna etki edebileceğini göstermektedir. Bu durum, her iki adayın kampanya stratejileri için önemli bir odak noktası oluşturacaktır.".

YEŞİL SOL SEÇMENİ DEM PARTİ'DEN NE BEKLİYOR?

anket4.jpg

Anketin en dikkat çekici sorularından biri, DEM Parti'nin İstanbul'da aday çıkarma olasılığı ile ilgili oldu.

14 Mayıs 2023’de Yeşil Sol Parti’ye oy vermiş olan katılımcıların yüzde 34,4’ü, DEM Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday göstermesini “Doğru bulduklarını” ve aday gösterilmesini desteklediklerini söyledi.

Buna karşılık, bu seçmenin yüzde 55’i “Hayır, aday göstermemeli” şeklinde görüş belirtti. Yüzde 5,3’ü “Emin değilim/Kararsızım” yanıtını verdik; aynı oranda katılımcı da (%5,3) bu konuda “İlgilenmiyorum” dedi.

anket5.jpg

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde Dem Parti’ye oy vermeyi düşünen katılımcıların yüzde 49,3’ü DEM Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için aday göstermesini “Doğru bulduklarını” ve bu yönde bir tercihte bulunmayı desteklediklerini söyledi.

Yüzde 37,3’lük bir kesim ise “Hayır, aday göstermemeli” şeklinde görüş belirterek, aday gösterilmesine karşı olduklarını ifade etti. “Emin değilim/Kararsızım” yanıtını veren katılımcıların oranı ise yüzde 6,9 oldu.

DEM PARTİ-CHP İTTİFAKINDA EĞİLİM NE?

anket6.jpg

"DEM Parti’nin CHP ile güç birliği yapması durumunda, Ekrem İmamoğlu’na oy verir
misiniz?" sorusuna verilen ise şöyle oldu:

14 Mayıs 2023 seçimlerinde Yeşil Sol Parti’ye oy vermiş katılımcılar açısından incelendiğinde yüzde 75,6’sı “Evet, oy veririm” cevabını verdi. Araştırmada "Bu oran partinin güç birliği yapması halinde
Ekrem İmamoğlu’na ciddi bir destek sağlayacağını göstermektedir" denilirken, katılımcıların yüzde 13,7’si
“Hayır, oy vermem” dedi. Kararsızlar ise yüzde 10,8 olarak ölçüldü.

YEŞİL SOL SEÇMENİNİN YAKLAŞIK DÖRTTE BİRİ 'YİNE DE İMAMOĞLU' DİYEBİLİR

anket7.jpg

14 Mayıs 2023 seçimlerinde Yeşil Sol Parti’ye oy vermiş katılımcıların, DEM Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bağımsız bir aday çıkarması durumundaki oy tercihlerine bakıldığında, yüzde 64,3’ü DEM Parti’nin adayına oy vereceğini söyledi. Yüzde 23,3’ü ise Ekrem İmamoğlu’na oy
vereceğini ifade etti.

Araştırmacılar, "Bu oran DEM Parti seçmenlerinin dörtte birine yakınının partinin kendi adayına rağmen, CHP adayını destekleme eğiliminde olduğunu göstermektedir" ifadelerini kullanıp şu orumu yaptı:

"Bu veriler, DEM Parti’nin kendi seçmen kitlesinde ciddi bir desteği olduğunu gösterirken, aynı zamanda bazı seçmenlerin farklı adaylara yönelebileceğini veya kararsız kalabileceğini ortaya koymaktadır. Bu durum, DEM Parti’nin bağımsız bir aday çıkarmasının, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olacağını ortaya çıkarmaktadır."

'PARTİNİZ ADAY ÇIKARMAZSA KİME OY VERECEKSİNİZ?'

anket8.jpg

Asıl seçmeni oldukları parti aday çıkarmadığı takdirde katılımcıların hangi partiye oy vereceklerine yönelik tercihlerde de İmamoğlu öne çıktı. DEM Parti seçmenlerinin yüzde 61,8’i Ekrem İmamoğlu’na, yüzde 5,3’ü Murat Kurum’a, yüzde 3,9’u diğer partilere oy vereceğini belirtti. Yüzde 9,2’si kararsız olduğunu, yüzde 19,7’si oy kullanmayacağını ifade etti.

İYİ Parti seçmenlerinin yüzde 34,6’sı Ekrem İmamoğlu’na, yüzde 26,9’u diğer partilere oy vereceğini, yüzde 26,9’u oy kullanmayacağını, yüzde 7,7’si kararsız, yüzde 3,8’i Murat Kurum’a oy vereceklerini belirtti.

Yeniden Refah Partisi seçmenlerinin yüzde 24,0’ı Murat Kurum’a, yüzde 8,0’ı Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğini belirtti. Yüzde 36,0’ı kararsız olduğunu, yüzde 32,0’ı oy kullanmayacağını ifade etti.

TİP seçmenlerinin tamamı ise Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğini söyledi.

İSTANBUL'UN EN BÜYÜK SORUNU TRAFİK

anket9.jpg

Katılımcıların İstanbul’daki öncelikli sorunlarla ilgili algılarına bakıldığında ise yüzde 22,6’sının
ulaşımı, yüzde 19,1’inin ise trafiği işaret etmesi dikkat çekti.

İMAMOĞLU BAŞARILI BULUNUYOR MU?

anket10.jpg

Katılımcıların İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı hizmetleri ne derece başarılı bulduklarına bakıldığında, yüzde 13,4’ünün hizmetleri ‘Çok Başarılı’ bulduğu, yüzde 29,4’ünün ‘Başarılı’ bulduğu, yüzde 23,5’inin ‘Kısmen Başarılı’ bulduğu, yüzde 19,7’sinin ‘Başarısız’ bulduğu ve yüzde 12,6’sının ise ‘Çok Başarısız’ bulduğu görüldü.

anket11.jpg

Katılımcıların mevcut İstanbul Büyükşehir Belediye yönetimi ile önceki dönem yönetimi karşılaştırmasına bakıldığında, yüzde 53,1’inin mevcut yönetimi daha başarılı bulduğu, yüzde 41,6’sının önceki yönetimi daha başarılı bulduğu ve yüzde 5,2’sinin bu konuda cevap vermekten kaçındığı görüldü.

anket12.jpg

Katılımcıların İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan genel olarak memnuniyet düzeylerine bakıldığında, yüzde 18’inin ‘Çok Memnunum’, yüzde 31,8’inin ‘Memnunum’, yüzde 15,2’sinin ‘Kararsızım’, yüzde 17,4’ünün ‘Memnun Değilim’ ve yüzde 15,7’sinin ‘Hiç Memnun Değilim’ şeklinde görüş belirttiği görüldü.

Araştırmacılar, "Bu veriler, katılımcıların yaklaşık yarısının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan
memnun olduğunu, yaklaşık yüzde 33’ünün memnuniyetsiz olduğunu gösterirken kararsız olanların oranının da azımsanmayacak oranda olduğunu belirtmektedir" dedi.

DÖRTTE BİRİ MURAT KURUM'U TANIMIYOR

anket13.jpg

Katılımcıların İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylarını ne oranda tanıdıklarına bakıldığında, Ekrem İmamoğlu yüzde 94,3’ünün “Tanıyorum”, yüzde 5,7’sinin “Tanımıyorum” dediği; Murat Kurum için ise yüzde 74,7’sinin “Tanıyorum”, yüzde 25,3’ünün “Tanımıyorum” cevabını verdiği görüldü.
göstermektedir.

İSTANBUL'UN DEPREM SORUNUNU EN İYİ KİM ÇÖZER?

anket14.jpg

Ankette, Murat Kurum'un eski çevre ve şehircilik bakanı olarak İstanbul'da depreme karşı kentsel dönüşümü kampanyasının ana ekseni olarak kullanmasına rağmen, bu konuda İmamoğlu'na az farkla daha çok güven duyulduğu da ortaya çıktı.

Katılımcıların İstanbul’un deprem riskine yönelik olarak, şehrin mevcut ve potansiyel sorunlarını en iyi ele alabilecek belediye başkan adayı konusundaki görüşlerine bakıldığında, yüzde 35,2’sinin Ekrem İmamoğlu dediği, yüzde 33,5’inin Murat Kurum yanıtını verdiği, yüzde 3,1’inin diğer adayları önerdiği, yüzde 15,8’inin hiçbir adayın bu sorunu ele alabileceğini düşünmediği ve yüzde 12,4’ünün fikri olmadığını veya cevap vermekten kaçındığı görüldü. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar