TİP'in Özgürlük Yürüyüşü dördüncü gününde Erkan Baş: İktidar suç işleme özgürlüğü istiyor

TİP vekili Can Atalay ve Gezi tutsaklarının cezalarının onanmasının ardından başlayan Özgürlük Yürüyüşü dördüncü gününde. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Biz halk için özgürlük istiyoruz. İktidar ise suç işleme özgürlüğü istiyor" dedi.

HATAY - Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Hatay'dan Ankara'ya başlattığı Özgürlük Yürüyüşü'nün dördüncü gününde bugün Hatay'ın Arsuz ilçesinden İskenderun ilçesine yürüyor.

Yürüyüşün bugünkü konusu 'İktidarın deprem suçları' oldu. Yürüyüş öncesi bir açıklama yapan Erkan Baş, "Biz özgürlük istiyoruz. Biz halk için özgürlük istiyoruz. Biz halkın özgürce, eşit, insanca yaşamasını istiyoruz. İktidar ise suç işleme özgürlüğü istiyor. Bir avuç yandaşını ihya etmek uğruna ülkeyi felakete sürükleme özgürlüğü istiyorlar. Halka karşı suç işlediler, suç işliyorlar.

Bugün gündemimiz iktidarın deprem suçları. Herhangi bir partinin bırakın 20 yılı birkaç yıl bile yönettiği ülkede öncelik doğal olarak afetler olurdu, depremler olurdu. Çünkü bizim önceliğimiz kâr değil yaşam” dedi.

'SUÇLARININ EN BÜYÜĞÜ ÜLKEMİZİ DEPREME HAZIRLAMAMAK'

Ülkenin depreme hazırlanmaması nedeniyle büyük suç işlendiğine dikkat çeken Baş, “AKP hükümeti 21. yüzyılda yıkımların en büyüğünü yaşadı. Suçlarının en büyüğü ülkemizi depremlere hazırlamamak idi. Gözlerini bile kırpmadan afetleri kanunlara çeviren katliamlara imza attılar. 2011-2013’te kanunlarda yapı denetimlerini özel şirketlere ve müteahhitlere bıraktılar. Mimar Mühendis Odaları’nın elinden denetim yetkisini aldılar. Kamusal denetim kavramını ortadan kaldırdılar. 2018’de imar affı çıkartıldı. Depremde yıkılan evlerin sonuçlarını vatandaşlara yıkıldı. Yetmedi 6306 Sayılı Afet Yasası kapsamında afet öncelikli alanlarda değil, rant öncelikli alanlarda kentsel dönüşüm yaptılar ve bir de halk kentsel dönüşüm istemiyor denildi” diye konuştu.

'HALK SOĞUKTAN TİTRERKEN, KIZILAY ÇADIR SATTI'

AFAD’ın iktidar tarafından liyakatsız insanlarla doldurulduğunu vurgulayan Baş, "Depremde bu kurum işlemedi, işletilemedi. En kritik zamanlarda madenciler alanlara indi. Yardım TIR'lar el konulduğunu unutmadık. TIR'lar durduruldu, saatlerce bekletildi. Yetmedi stratejik öneme sahip telekominikasyon hizmetleri işlemedi. Sosyal medya kısıtlandı.

Halk deprem bölgelerinde soğuktan titrerken, Kızılay elindeki çadırları sattı ve bu halk düşmanlığı karşısında bir tek hukuki işlem yapılmadı. Bu suçları unutmayacağız. Bu suçları af etmeyeceğiz. Bu ülkenin depreme hazır hale gelmesi için hep beraber kolları sıvayacağız. Unutmayın özgürlük ve kurtuluş bizim elimizde" şeklinde konuştu. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar