Tülay Hatimoğulları: Elimizin hamurunu yerel yönetimlerin her alanına bulaştıracağız

Tülay Hatimoğulları: Elimizin hamurunu yerel yönetimlerin her alanına bulaştıracağız
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin Kadın Meclisi toplantısında konuştu: Elimizin hamurunu yerel yönetimlerin her alanına bulaştıracağız. Eşit temsiliyet mor çizgimizdir.

ANKARA - Partisinin Kadın Meclisi taoplantısında konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, kadın mücadelesi üzerinden yerel seçim mesajları verdi. Hatimoğulları konuşmasında, “Elimizin hamurunu yerel yönetimlerin her alanına bulaştıracağız. Çünkü bizler kadın özgürlükçü yerel yönetimler diyerek yola çıkanlarız ve bunu hayat geçirenleriz." dedi.

'2024 BÜTÇESİ ERKEK BÜTÇESİDİR, SAVAŞ BÜTÇESİDİR'

DEM Parti Kadın Meclisi, siyasi gelişmeleri ve seçim çalışmalarını değerlendirmek ve çalışma planlaması oluşturmak üzere parti genel merkezinde toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, sözlerine devam bütçe görüşmeleri ile başladı ve şöyle konuştu:

“Bugünlerde bütçe görüşmelerinin yoğun gündemi içindeyiz. Parlamentoda 36 gün komisyon aşamasında devam etti bütçe görüşmeleri. Şimdi Genel Kurul sürecinde görüşmeler devam ediyor. Yıl sonuna kadar da görüşmeler devam edecek. Biz parlamentodaki konuşmamızda da ifade ettik, tek tek milletvekillerimiz, kadın vekillerimiz de ifade etti. ‘Bu bütçe erkek bütçesidir, savaş bütçesidir, toplumsal cinsiyet rollerinin bu toplumda derinleşmesini sağlayan bir bütçedir’ dedik. ‘Bütçe tek başına sadece kuru rakamlardan ibaret değildir, aynı zamanda iktidarın politikasıdır’ dedik. Politik tercihlere dayanan bir bütçe yapma süreci işliyor. Politik tercihini de kadınlardan değil erkek egemen sistem ve otoritleşmeden yana yaptığını iyi biliyoruz bu iktidarın. 2024 bütçesi aslında Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ilk bütçesidir. Ve ilk bütçe ne yazık ki yüzyıllık geleneğin yolunda olmaya devam eden bir bütçe olarak karşımıza çıktı. Orada yaptığımız açılış konuşmasında partimizin görüşlerini bildirirken, demokratik bir ekonomik programının ve bununla ilgili acil bir eylem planının hayata geçirilmesini savunduk."

'EŞİT TEMSİLİYET MOR ÇİZGİMİZDİR'

DEM Eş Genel Başkanı Hatimoğulları'nın gündeminde yerel seçimler de vardı. Kayyım atanan belediyeleri tek tek alacaklarını söyledi, eşit temsiliyetin önemini vurguladı ve şöyle konuştu:

"Önümüz yerel seçimler. Elbette Türkiye'nin temel gündemlerinden biri. Yerel seçimlere nasıl bir strateji ile gideceğimizi önemli oranda kamuoyu ile paylaştık. Bu yerel seçimlerde en fazla önemsediğimiz şey, yerelden ve yerinden demokratik bir yönetimin inşa edilmesi konusunda başta kadınlar olarak partimizin vereceği emek. Belediyemizin bütçesini toplumsal cinsiyete duyarlı yapmak konusundaki kararlılığımızı aslında geçmiş dönemde yönettiğimiz belediyelerde göstermiştik. Bir kez daha belediyelerimizi kayyımlardan tek tek alacağımızın ve toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçeyle, bir anlayışla yöneteceğimizin altını çizmek isteriz. Elbette hazırlayacağımız kadın beyannamenizde 5 yıllık programımızı da şekillendireceğiz. Bu konuda yıllara dayalı bir birikime ve pratiğe sahibiz. Kayyım atamalarıyla bizleri sindirmeye çalışanlar, halkın iradesini gasp edeceğini zannedenler şunu çok iyi bilsinler ki; kadınlar belediyeleri kayyımlara ve kayyımcı anlayışa asla kaptırmayacak. Kendi üretim alanlarımızı bizler yeniden oluşturacağız. ‘Eş Başkanlık ve eşit temsiliyet mor çizgimizdir’ diyerek en güçlü şekilde yerel yönetimlere hazırlanacağız. Elimizin hamurunu yerel yönetimlerin her alanına bulaştıracağız. Çünkü bizler kadın özgürlükçü yerel yönetimler diyerek yola çıkanlarız ve bunu hayat geçirenleriz. Yerel yönetimleri belediyelerden ibaret görenlere, kadınların iradesini gasp ederek belediyelerin etrafını o dev duvarları örenlere diyoruz ki bizler o dev duvarları tek tek yıkacağız ve belediyelerin bahçelerine demokrasi ve insanlık ekeceğiz hep beraber."

KADIN HAREKETİNE ÇAĞRI: KENT UZLAŞISINA KULAK VERİN

"Kent uzlaşısı dediğimiz yöntemle aday belirleme sürecine gideceğiz. Eş Başkanlık ve eşit temsiliyetten ödün vermediğimizi tekrar ifade etmemize gerek yok. Eş Başkanlık sistemiyle bizler yerel yönetimlere zaten hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ancak belediye meclis üyeliklerinde kadın temsiliyetinin önemini bir kere daha yapmak istiyorum. Kent uzlaşısı dediğimizde o kentin bütün dinamikleri aklımıza gelir. Kadın hareketi, gençlik hareketi, doğa ve insan hakları hareketleri, demokratik kitle örgütleri, yöre dernekleri, sivil toplum örgütleri… Her kesimin vicdanını yansıtacak, her iradeyi o yerel yönetimlerin bir motifi haline getirecek çalışmaları kent uzlaşısı yöntemiyle hayat geçirmek için çabalarımız devam ediyor. Kent uzlaşısına Türkiye’deki bütün kadın hareketinin kulak vermesi ve bütün kadın kurumlarının destek ve ortak olması konusunda çağrımızı yineliyoruz."

Öne Çıkanlar