Tuncer Bakırhan, depremin birinci yılında Adıyaman'da: Erdoğan'ın Hatay'a ilişkin sözlerini kınıyoruz, halklarımızın yanındayız

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Maraş depreminin birinci yıl dönümü nedeniyle Adıyaman'ı ziyaret etti. Erdoğan'ın deprem bölgesinde helallik istemesini eleştiren Bakırhan, "Adıyaman halkı helallik vermiyor, hesap soruyor" dedi.

Sinan ŞAHİN


ADIYAMAN - DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi?" sözleri kınayarak "Biz dün olduğu gibi bugün de halkımızın, halklarımızın yanındayız" dedi.

Erdoğan'ın deprem bölgesinde helallik istemesini eleştiren Bakırhan, "Bu depremde bu kayıplar önlenebilirdi. AKP'nin deprem bölgelerini imara açan, ranta açan siyaseti olmasaydı belki bu kadar canımız yaşamını yitirmeyecekti. Dolayısıyla Adıyaman halkı helallik vermiyor, hesap soruyor" ifadelerine yer verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Maraş depreminin birinci yıl dönümü nedeniyle Adıyaman'ı ziyaret etti.

Bakırkan, 2018'de kayyım atanan Kömür Belediyesi önünde halk buluşmasına katılıyor. Bakırhan'a DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEM Parti Milletvekili Ferit Şenyaşar ve parti yetkilileri eşlik etti.

'DEPREMİN YARALARI NE ZAMAN SARILACAK'

Burada bir konuşma yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Bir yıl geçti depremin üzerinden. Yakınlarını yitiren ailelerimize başsağlığı diliyorum. Emin olun depremde de yine ayrımcı bir politika izleniyor. Sanki bir yıl geçmemiş gibi başta Cumhurbaşkanı olmak üzere hükümet yetkilileri vaatlerini vermeye devam ediyorlar.

Bu bir yıl içerisinde hiçbir vatandaşımızın yaşamış olduğu sorun giderilmedi. İnanın şu anda Maraş'ta, Hatay'da, Samandağ'da, Adıyaman'da ilk günkü sorunlar devam ediyor. 'Devlet nerede, ne yapar, ne eder?' sorusunu insanlarımız soruyorlar.

Biz de soruyoruz. Bu deprem yaraları ne zaman sarılacak? Hani insanlara konut yapılacaktı? Hani insanların sağlık, yol, ulaşım, eğitim beslenme sorunları giderilecekti ? Fakat sözler yerinde kaldı. Biz de kayıplarımızla acılarımızla kaldık. Ama emin olun unutmayacağız" dedi.

'CUMHURBAŞKANININ HATAY KONUŞMASINI KINIYORUZ'

İktidarın iki yüzlü bir tutum sergilediğini söyleyen Bakırhan, şöyle devam etti:

"Önlem alsaydınız. Deprem ülkesi olan Türkiye'de doğru düzgün bir imar planı çıkarsaydınız. Yapıları denetleseydiniz. Dolgu yerlerine, dere yataklarına bina yaptırmasaydınız. Dün de Cumhurbaşkanı Hatay'da bir konuşma yaptı.

Hep beraber izledik. Gerçekten hayretle izledik. Gidip orada yaraları saracağına, özeleştiri vereceğine, başsağlığı dileyeceğine seçim propagandası yaptı. Hatay halkının acılarını görme yerine, 'Eğer bize oy vermezseniz hizmet gelmez, hizmet yapmayız' demeye getirdi. Biz bunu kınıyoruz. Biz dün olduğu gibi bugün de halkımızın, halklarımızın yanındayız."

'UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ'

"Sizle beraberiz, birlikteyiz. Bu katliamları unutmayacağız, unutturmayacağız" diyen Bakırkan, şunları söyledi:

"Halkımızın sorunlarını sadece parlamentoda değil sokakta da yerinde de görerek gözlemleyerek hep birlikte dile getireceğiz. Yaşanan acıları dayaşanışarak aşabiliriz. Sesimizi hep birlikte dile getirebilirz. Aksi halde bir yıl önce yaşamış olduğumuz bu katliam, bu büyük felaket acılarıyla, yaralarıyla devam edecek. Biz de bugün hem halkımıza başsağlığı dileklerimizi iletmek hem deprem bölgesinde yaşayan insanlarımızın ne yaşadığını görmek için hem Hatay'da hem Adıyaman'da hem de Malatya'da halklarımızla birlikte olacağız. Tekrar acılarınızı paylaşıyoruz.

Başımız sağolsun. Yanınızda olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Lütfen yapabileceğimiz birşey olursa, belediyelerimiz, il örgütlerimiz aracılığıyla bize iletin. Çünkü biz sizlerdeniz, beraberiz, birlikteyiz. Aynı coğrafyada aynı kaderi yaşıyoruz. Hem depremde hem diğer meselelerdeki ayrımcı politikaları dayanışarak giderebiliriz diyoruz. Hepimizin başısağolsun. Yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Umarım önümüzdeki yıllarda benzer katliamları, felaketleri yaşamayız diyorum."

'DEPREMİN ALTINDA DEVLET KALDI, HÜKÜMET KALDI'

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindeki heyet Alevi Kültür Dernekleri Adıyaman Şubesi Rıza Tanrıverdi Cemevi'ni ziyaret etti.

Burada bir konuşma yapan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Depremin altında sadece canlarımız kalmadı. Bu depremin altında devlet kaldı, hükümet kaldı. Özellikle yardım getirmeyenler, gelen yardımları engelleyenler kaldı. Yurttaşlar arasında ayrım yapanlar kaldı. Yerel yönetim elinde olmadığı için halka yönelik ayrımcılık yapanlar kaldı. Bütün bunlar halkın vicdanında mahkum edildi. Ama biz inanıyoruz ki Hakkın divanında da mahkum edilecektir. Biz yitip giden bütün canlarımıza devri daim olsun diyoruz.

Yattıkları yer incitmesin. Onları aramızdan alan deprem değildi, onları aramızdan alan tedbirsizlikti, önlemsizlikti, cana kıymet vermeyenlerdi, mala tamah edenlerdi. İnsanı insan yerine koymayan zihniyetti. Biz bu zinniyeti bir kez daha kınıyoruz, lanetliyoruz. Bugün burada lokma veren canlarımızın da lokmaları Hak katında kabul olsun. Biliyoruz uzun süre daha bu acıları diri olacak " dedi.

'ACINIZ ACIMIZDIR'

Kayıplara ve depremzedelerin durumuna dikkat çeken Koçyiğit, "Hâlâ kayıplarımız var, hâlâ bulunamayanlar var, hâlâ mezar yeri belli olmayanlar var. Bugün yağmurlu bir gün, konteynerlerde, çadırkentlerde yaşam mücadelesi veren depremzedelerimiz var. Her biriniz bu acıyı yaşadınız. Biz ilk günden beri deprem bölgesideyiz. Bu acıya tanıklık ettik. Acınız, acımızdır.

Bundan sonra da her düzeyde yanınızda olduğumuzu, sizinle beraber el ele bu acıları sarmak için var olduğumuzu bilmenizi istiyorum. Bir kez daha başsağlığı dileklerimizi lütfen kabul edin. Bundan sonra tek bir canımızın daha gitmemesi için de el ele verelim, mücadele edelim. İnsana kıymet vermeyen bu zihniyeti de bu topraklardan söküp atalım" diye konuştu.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırkan ve beraberindeki heyet Adıyaman'da Karapınar Mezarlığı'nı ziyaret etti. Bakırhan ve DEM Parti heyeti depremde ölenlerin mezarlarına kırmızı karanfiller bıraktı.

DEM Parti konvoyu Diyarbakır'da halkı ve esnafı selamlayan DEM Parti Diyarbakır İl Binasına gidiyor.

'KONUT YOK, YOL YOK, SU YOK'

DEM Adıyaman Parti İl Başkanlığı olarak kullanılan konteynerin önünde halka seslenen DEM Parti Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Büyük acılar yaşandı. O acı henüz devam ediyor. Birinci yılda çok değişen birşey olmadı. Sanki deprem yaşanılan ilk gün gibi; konut yok, yol yok, su yok, sağlık olanakları yok, eğitim olanakları tam olarak yaratılmış değil. Deprem olduğu gün de devlet yoktu şimdi de yok. Bol bol vaatler dinliyoruz. Yaraların sarılacağı söyleniyor ama çok Adıyaman halkı çok iyi biliyor, cemevinde, mezarlıkta halkımızla buluştuk, halkımızın acısı, yaşamış olduğu sorunlar devam ediyor" dedi.

'DEPREM VERGİLERİ NEREYE GİTTİ?'

İktidarı eleştiren Bakırhan, "Deprem vergileri nereye gitti? Deprem için yıllardır toplanan vergiler eğer doğru bir şekilde, deprem için kullanılsaydı bugüne kadar toplanan vergiler 15 milyon insanımızın sağlıklı konutlarda yaşamasını sağlayacaktı. Ama maalesef Türkiye'yi uçuruma sürükleyen, ekonomiyi batıran- bitiren, demokrasiyi rafa kaldıran yönetim depremd vergilerini de hiç etti. Onun için hâlâ çadırlardayız, konteynerlerdeyiz. Onun için içme suyumuz yok. Onun için çocuklarımız sağlıklı beslenemiyor, eğitim olanaklarını yaşayamıyor. Bu konuda özeleştiri vermesi gereken hükümet maalesef hesabını vermiyor, hesap soruyor. Deprem vergileri nerededir diyen insanlar hakkında soruşturma açıyor. Klasik bir iktidar pratiğiyle yine yüz yüzeyiz" diye konuştu.

'DEPREMİN SONUÇLARININ SORUMLUSU İKTİDARDIR'

"Deprem kader değil" diyen Bakırkan, şöyle devam etti:

"Dünyanın birçok yerinde deprem yaşanıyor. Daha yüksek şiddette deprem olan ülkeler de var. Siz de izliyorsunuz, en ufak sorunlarla atlatılıyor. Can kaybı olmuyor, bu kadar yıkım olmuyor, ölüm olmuyor, yitim olmuyor, kentler toptan ortadan kalkmıyor. Ama bizim ülkemiz bir deprem ülkesi olmasına rağmen önlem almadılar. Önlem almak yerine deprem bölgelerini, fay hatlarını, dere yataklarını, kıyıları imara açıyorlar. Bu iktidarın yaptığı en iyi şey konut inşa etmek, deprem bölgelerini, dere yataklarını, kıyıları ranta açmak. Depremin sonuçlarının en büyük sorumlusu aslında iktidardır, iktidarın politikalarıdır, iktidarın Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu hâlâ bilince çıkarmamış olmasıdır."

'İKTİDAR DEPREMZEDELER İÇİN OLUŞTURDUĞUMUZ YAŞAM ALANLARINA DA KAYYIM ATADI'

Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Cumhur İttiafı'nın İBB adayı Murat Kurum'un "Depremlerde 130 bin kişi öldü" sözlerini hatırlatan Bakırhan, "130 bin diyor sayın bakan, sayının daha fazla olduğunu biliyoruz. Çok sayıda insanın canını yitirdiği bu ülkede maalesef dayanışma engellendi, depremzedelerle buluşmalar engellendi.

Depremin olduğu gün duyarsız kalan devlet, siz depremzede halkımızla dayanışmak isteyen STK'ları, partileri engelledi. Adıyaman'da, Pazarcık'ta depremzede yurttaşlarla dayanışmak için oluşturduğumuz yaşam alanlarına kayyım atandı. Yani sadece Kürdün belediyesine, iradesine kayyım atamadı bu iktidar; sizinle dayanışmak için deprem bölgesine gelen STK'ların yapmış olduğu yardımları için de kayyımlar atadı" diye konuştu.

'ADIYAMAN HALKI HELALLİK VERMİYOR, HESAP SORUYOR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın helallik istemesini eleştiren Bakırhan, "Adıyaman halkından özür dilemesi gerekenler, Adıyaman'da binlerce insanımızın yaşamasını yitirmesine neden olan bu zihniyet, bu politikaları yürüten iktidar ve onun başındaki kişi helallik istiyor. Size soruyorum: Depremin hesabını veremeyen, onbinlerce insanımızın yaşamını yitirdiği bu tablonun öz eleştirisini vermeyen AKP'ye, onun genel başkanına Adıyamanlılar helallik veriyor mu?" diye sordu.

Bakırkan, "Tabii ki helallik vermeyeceğiz. Çünkü bu depremde bu kayıplar önlenebilirdi. AKP'nin deprem bölgelerini imara açan, ranta açan siyaseti olmasaydı belki bu kadar canımız yaşamını yitirmeyecekti. Dolayısıyla Adıyaman halkı helallik vermiyor, hesap soruyor" diye konuştu.

'KIZILAY'IN ÇADIR SATMASINI MEŞRULAŞTIRDILAR'

DEM Parti Genel Başkanı Bakırhan, "Hesap vermesi gerekenler hesap vermiyor. Kızılay'ın deprem bölgelerine çadır yetiştirmesi gerekirken, yaşam malzemelerini yetiştirmesi gerekirken çadırları vatandaşa satan bu kurumun başındaki insanların sizden özür dilemesi gerekirken çadır satmayı dahi meşrulaştıran bir iktidarla karşı karşıyayız" dedi.

ERDOĞAN'I KENDİ SÖZLERİYLE ELEŞTİRDİ: KIRILAN FAY HATTI DEĞİL, SİZİN İKTİDARINIZIN AR DAMARLARI

Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003 yılında Bingöl'de söylediği "Kırılan fay hatları değil, ar damarları kırıldı" sözlerini hatırlatan Bakırkan, "Bu bir kader değil demişti. Şimdi aynı sözleri biz ona tekrarlıyoruz. Evet, kırılan fay hattı değil, kırılan sizin iktidarınızın ar damarları. Bu bir kader değil, bu sizin politikalarınızın sonucunda halklarımızın yaşadığı bir katliamdır. Bunun takipçisi olacağız, bunun hesabını sormaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'KONUTLAR ORTADA YOK'

Deprem konutlarını soran Bakırhan, "Şimdi ne yapıyorlar? Deprem bölgesindeki halklarımıza konut vereceklerini, yapacaklarını söylüyorlardı. Konut var mı? Konut ortada yok. Konut için ne yapıyor halkımızı borçlandırmaya kalkıyor. Devletin yaşamış olduğu sorunlardan dolayı iktidar sizin paralarınızla konut yapmaya çalışıyor. Biz buna itiraz ediyoruz. Bunu kınıyoruz. Deprem vergilerinin nerede olduğunu tekrar soruyoruz. Devlet, halkı borçlandırarak konut yapamaz. Kaldı ki borçlandırılmasına rağmen hâlâ konut da ortada yok. Hâlâ yol yok, çadır yok, içme suyu yok" dedi.

'ARTIK BU YALANLARA KANMAYIN'

Bakırhan, "Değerli halkımız emin olun bu iktidar Türkiye'yi yönetemediği gibi deprem sürecini de yönetemedi. Bu iktidar 21 yılda bizi maruz bıraktığı yoksulluğa, açlığa, bir de deprem konutlarını ekledi. Bunlar var olduğu müddetçe vaatlerin dışında bize verebileceği birşey yok. Ben Adıyaman, Hatay, Maraş, Amed halkının artık bu bu yalanlara, bu vaatlere kanmaması gerektiğini belirtmek istiyorum. 21 yıldır ülkeyi uçurma getirenlerin, deprem sonuçlarını ortadan kaldırabileceklerini zannetmiyorum" dedi.

'AMED'DE DEVLET YOKTU, HALK DAYANIŞMAYLA DEPREMİN SONUÇLARINI ORTADAN KALDIRDI'

"Devlet depremde enkazın altında kaldı" diyen Bakırkan, şöyle devam etti:

"Peki Amed'de ne oldu? Amed'de devlet var mıydı? Yok. Amed'de belediyelerimize kayyıma atanmasına rağmen Amed halkı kendi içindeki dayanışmasıyla güç birliğiyle deprem sonuçlarını ortadan kaldırdı. Bir kez daha gösterdi ki iktidar yerine halkımızın, halklarımızın dayanışma içinde olması gerekiyor. Birbirinin yarasını sarması gerekiyor. Biz itiraz etmediğimiz müddetçe, deprem sonuçlarını iktidardan sormadığımız müddetçe onların vaatleriyle yine yıllarımızı yine konteynerlerde, çadır kentlerde sürdürmek zorunda kalacağız. Onun için size çağrımızdır: Bu iktidarın yalanlarına kanmayın."

'HESAP VERMESİ GEREKENLER TEHDİT EDİYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hatay'daki konuşmasını bir kez daha eleştiren Bakırkan, "Daha dün Hatay'da Cumhurbaşkanı Hatay halkını tehdit eden bir konuşma yaptı. Başsağlığı dilemesi, özeleştiri vermesi gerekenler, Hatay'ın haritadan silinmesinin hesabını vermesi gerekenler, Hatay halkını tehdit ederek 'Ya bize oy verirsiniz ya hizmet alamazsınız' dediler.

Peki size soruyorum: Adıyaman halkının ne suçu var? Yıllardır büyük bir oy oranıyla AKP'ye, Erdoğan'a destek veren bu kentin yaşamış olduğu bu hal nedir? Demek ki mesele onlara oy verip vermemek değil. Nerede olursa olsun her olayı, her vahşeti, her felaketi seçime alet etmeleridir. Biz bunların artık bu politikalarına kanmayacağız, hakkımızı arayacağız, hakkımızı isteyeceğiz, birlikte olacağız, dayanışacağız. Bu depremin sonuçlarını yaratanlardan hesap sormadığımız müddetçe onlardan bir beklentiye girmek büyük bir saflık olur" diye konuştu.

'ALACAĞIMIZ 100'DEN FAZLA BELEDİYENİN İMKÂNLARINI DEPREM BÖLGESİNE TAŞIYACAĞIZ'

Adıyaman halkından depremin hesabını iktidardan sormasını isteyen Bakırhan, "Emin olun ki ikinci yılda da buraya geldiğimizde aynı sonuçlarla konuşacağız. Çakır çukur yollar, olmayan içme suyu, olmayan konutlar, olmayan hizmetler ama yine seçim vaatlerini duyacağız. Onun için dün olduğu gibi bugün de partimiz sizin yanınızdadır. Olanaklarımız ölçüsünde sizinle dayanışacağız. Adıyaman halkınının dertlerinin, sorunlarının sözcüsü olmaya devam edeceğiz.

Sizlere bir kez daha buradan söz veriyorum: 31 Mart'ta yerel yönetimlerde bu kayyımcı zihniyeti gönderdikten sonra Amed, Van belediyelerinin imkânlarını, alacağımız 100'ün üzerinde belediyenin imkânlarını başta Adıyaman halkı olmak üzere taşıyacağımıza emin olabilirsiniz. Siz Adıyaman halkı da 31 Mart'ta bu depremin hesabını sorabilirsiniz, sormalısınız" dedi.

Öne Çıkanlar