Türkiye ile Hollanda ilişkileri normalleştiriyor
Türkiye ile Hollanda arasındaki kriz referandum döneminde başlamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollandalı mevkidaşı Bert Koenders'le yaptığı telefon görüşmesinin ardından Türkiye ve Hollanda'nın ilişkileri normalleştirme kararı aldığını söyledi. Türkiye ve Hollanda karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders'in bu yılın ikinci yarısında Türkiye'yi ziyaret edeceği belirtildi.
Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik kriz, geçen yıl 16 Nisan'da yapılan anayasa değişikliği referandumundan yaklaşık bir buçuk ay önce mart ayında patlak vermişti. Hükümet yetkililerinin Avrupa'da yaşayan Türkiye vatandaşları ile 'evet' kampanyası kapsamında yapmak istediği toplantılar Almanya ve Hollanda tarafından iptal edilmiş, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mitingini, iptal kararları sonrası Almanya'nın Türkiye Büyükelçiliği'nde yapmıştı. Hollanda uçuşu öncesi Hollanda Hükumeti Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etmiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kararları eleştirerek "Bunlar Faşist, Bunlar Nazi kalıntısı" demişti. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, uçağın iniş iznini iptal edimesiyle ilgili "Bunun altında kalmayız" demiş ve aynı gün Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya karayoluyla Rotterdam'a gitme kararı almıştı.
Kaya'nın açıklamasının ardından polis Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu Rezidansı önündeki yolu trafiğe kapatmış, Hollanda hükumetinin bu tutumuna karşılık Türk Dışişleri Bakanlığı Hollanda'nın Ankara ve İstanbul konsolosluklarının, ayrıca Hollanda Büyükelçiliği Maslahatgüzarının evi ile başkonsolosun konutunun giriş ve çıkışlarının güvenlik gerekçesiyle kapatıldığını duyurmuştu. Buna ek olarak izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmemesi istenmişti.
Hollanda hükümeti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın "istenmeyen kişi" ilan edilerek sınır dışı edilmesi konusunda Türkiye'nin "özür dileyin" çağrısını reddetmişti. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye ile gerilimin yumuşatılmasından yana olduğunu ancak özür dilemeyeceklerini söylemişti.
KRİZDEN 1.5 YIL SONRA NORMALLEŞME
İki bakan bu krizden yaklaşık bir buçuk yıl sonra NATO Zirvesi için gittikleri Belçika'nın başkenti Brüksel'de görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bugün Hollandalı mevkidaşı Stef Blok ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından da Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
11 Temmuz tarihinde Türkiye ve Hollanda Dışişleri Bakanları Brüksel’deki NATO Zirvesi marjında görüşmüşlerdir. Bakanlar Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasına sebebiyet veren, 2017 Mart ayında vuku bulan üzüntü verici olayları ele almışlardır. İki Bakan Türkiye ve Hollanda’nın birçok ortak çıkara sahip iki dost ve NATO müttefiki ülke olduklarının altını çizmişlerdir. İki ülke 400 yılı aşkın süredir yakın ilişkiler sürdürmüşlerdir, halen 60 yılı aşkın süredir NATO müttefikidirler ve aralarında kayda değer ticaret ve yatırım ilişkileri bulunmaktadır.
İki Bakan Türkiye ve Hollanda arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ülkelerinin hazır olduklarını beyan etmişlerdir. Göç, terörle mücadele ve ekonomik işbirliğini ilerletme gibi birçok konuda iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin öneminin altını çizmişlerdir. NATO Zirvesindeki bu olumlu görüşmeyi takiben iki Bakan birbirleriyle tekrar temasa geçmek için inisiyatif almışlardır. Hollanda Dışişleri Bakanı Türkiye Dışişleri Bakanına bir mektup göndermiş ve Türk Dışişleri Bakanı Hollanda Dışişleri Bakanını telefonla aramıştır. Bu telefon görüşmesinde iki Bakan Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda mutabık kalmışlardır. Bu doğrultuda, Bakanlar Ankara ve Lahey Büyükelçilerinin kısa sürede görevlerine başlamaları konusunda uzlaşmışlardır. Bakanlar ayrıca Hollanda Dışişleri Bakanının 2018’in ikinci yarısında Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunması hususunda anlaşmışlardır. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)