TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras'a yurt dışı yasağı
Siyasetçiler, iş insanları ve gazetecilere yönelik baskıyı eleştirdikleri için gözaltına alınan TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras ile TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Artı Gerçek - Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras, dernek genel kurulundaki konuşmaları nedeniyle gözaltına alındı.
Soruşturma kapsamında Turan ve Aras'ın savcılıktaki ifadeleri tamamlandı. Her iki isim de 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla yurt dışına çıkış yasağını içeren adli kontrol tedbiri uygulanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Mahkeme de bu yönde karar verdi.
ERDOĞAN HEDEF ALMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün grup toplantısında yaptığı açıklamada TÜSİAD'ı hedef alarak "haddi ziyadesiyle aşan provokasyon kokan açıklamalar" değerlendirmesi yaptı.
Erdoğan şöyle konuştu: "Rant musluklarını kestiklerimizin operasyonlarına maruz kaldık. Bunların başında TÜSİAD geliyordu. Türkiye'nin bölgesinde siyasi, sosyal gücünü genişlettiği, içeride hayat pahalılığı ve enflasyona karşı kararlı bir program uyguladığı terörsüz Türkiye yolunda öneli adımlar attığı bir dönemde TÜSİAD'ın eski zihniyetinin yeniden tedavüle sokulduğunun farkındayız. Başaramayacaksınız."
NE OLMUŞTU?
TÜSİAD Genel Kurulu'nda, ekonominin yanı sıra son dönemde yeniden artış gösteren soruşturma, dava, tutuklamalar ve kayyım uygulamalarına yönelik eleştiriler dile getirilmişti.
'Politik hayatta olağanüstü olaylar' başlıklı slaytta; siyasetçiler, iş insanları ve gazetecilere yönelik yargı süreçlerine dikkat çekilerek, "Sorgulanıyor, Tutuklanıyor" şeklinde tepki gösterilmişti. Sunumda;: politik hayatta yaşanan olağanüstü olayların toplumda endişe yarattığına ve güven sarstığına, tutukluluk süreçlerinin istisna değil kural haline geldiğine işaret edilmişti.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras ise konuşmasının ilgili bölümünde şu değerlendirmede bulunmuştu:
"Moralimizi bozuk, güvensizlik içindeyiz. Bunun nedeni çöken sistem. Hâlâ Kartalkaya yangını ve diğer olayların acısı içimizde. Tüm bu olayların arkasında denetim eksikliği ve işletme sahiplerinin yatırım yapmaması var. Sistemin kendi kendini düzeltme mekanizması olmalı, sorumlular hesap vermeli. Tutukluluğun istisna değil, kural haline gelmesi sorunu çözülemiyor. Söylesek de hiçbir şey değişmiyor.
'SEÇİLMİŞ BAŞKANLAR ALINIP, KAYYIM ATANIYOR'
Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor yerlerine kayyum atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. Birçok sanatçının menajerliğini yapan bir iş kadını hakkında önce soruşturma başlatılıyor sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor.
Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında, yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor. Bilirkişi görüşmesini yayınlayan gazeteciler gözaltına alınıyor, genel yayın yönetmeni tutuklanıyor."
TURAN: YÖNETİM KEYFİ DEĞİL, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE GÖRE YAPILIR,
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise "Tutuklamalara sürekli yenileri ekleniyor ancak infial yaratan olaylarda suçlular kolayca serbest kalıyor. Suç örgütü kurmak artık şirket kurmaktan daha kolay oldu. Modern devletin temelinde hukukun üstünlüğü vardır. Yönetim keyfi değil, hukukun üstünlüğüne göre yapılır. Biz insanız, bu ülkenin vatandaşlarıyız. İnsani değerleri ekonomik değerlerin önüne koyarız. Hukukun üstünlüğü tesis edilmeden ne iç ne de dış sorunları çözebiliriz. Terör sorununun ortadan kalkması en büyük dileğimizdir" değerlendirmesinde bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)