Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Gülpınar YRP'den istifa etti: 'İki ay içinde AKP'ye geri dönecek'

Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar Yeniden Refah Partisi'nden istifa etti. Gülpınar'ın, iki ay içinde AKP'ye katılması bekleniyor. Gülpınar'ın ardından Eyyübiye Meclis üyesi Mehmet Alak ile dört Viranşehir Belediye Meclis üyesi de istifa etti

Ali GÜZEL


URFA - Yerel seçimler öncesi AKP'den istifa ederek Yeniden Refah Partisi'nden (YRP) Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Kasım Gülpınar YRP'den de istifa etti. Artı Gerçek'in edindiği bilgilere göre Gülpınar iki ay içerisinde AKP'ye katılacak.

GÜLPINAR'DAN İLK AÇIKLAMA: 'HALKIMIZIN ORTAK GÖRÜŞÜ İLE BAĞIMSIZ DEVAM ETME KARARI ALDIK'

Urfa Belediye Başkanı Kasım Gülpınar, istifasının ardından bir video mesaj yayınladı. Gülpınar, "Bu geçen süre içerisinde hep şeffaf oldum ve siz değerli hemşerilerimle gelişen durumları paylaştım. Sizlerle olan gönül akdimize her daim sadık kaldım ve kalacağım. Bununla birlikte bugüne kadar bizlere kucak açan, sevgisini esirgemeyen halkımız için en doğru zeminde, hizmet ve çalışmalarımızı yapma gerekliliği hasıl olmuştur. Siz kıymetli hemşerilerimizin kutsal emanetini taşıyıp her zaman olduğu gibi yine sizlerin talebini aldık, alacağız ve her kararımızda uygulayacağız. Bu olgularla birlikte, gündemimizi meşgul eden durumlara son vermek, Şanlıurfa'ya daha iyi hizmetlere odaklanabilmek için; halkımızın ortak görüşü ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevime herhangi bir siyasi partiden 'bağımsız' olarak devam etme kararını aldık" dedi.

Gülpınar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Şanlıurfa gündemini uzunca bir süredir meşgul eden siyasi kavgaları nihayete erdirmek, siyasi ayrılıklar ve kutuplaşmalar yerine hizmetlerin, yatırımların ve Şanlıurfa'nın geleceğinin konuşulmasına imkân sağlamak adına bağımsız ve birleştirici bir siyaset tarzının fayda sağlayacağı kanaatindeyim. Aldığımız karar, en ince ayrıntısına kadar düşünülüp halkımızın görüşleriyle desteklenmiştir. Bu konuda bizlere destek veren ve büyük teveccüh gösteren kadim şehrimize teşekkür eder, hayırlı olmasını dilerim."

MECLİS ÜYESİ ALAK DA YRP'DEN İSTİFA ETTİ

Gülpınar'ın ardından Eyyübiye Meclis üyesi Mehmet Alak da YRP'den istifa etti. Bazı meclis üyelerinin de YRP'den istifa edeceği belirtildi.

ALAK: GÜLPINAR NEREDEYSE BİZ DE ORDAYIZ

YRP'den istifa ettikten sonra sosyal medya hesabından açıklama yapan Alak, "Kasım Gülpınar'la girdiğimiz bu yolda onun bulunduğu siyasi fraksiyonda onunla hareket etme kararı aldık. Sayın Gülpınar nerede ise biz de oradayız" ifadelerini kullandı.

23.jpg
Kasım Gülpınar ve Mehmet Alak

VİRANŞEHİR BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ DE YRP'DEN İSTİFA ETTİ

Viranşehir Belediye Meclis üyeleri Ahmet Yıldız, Celal Yeten, Mehmet Şık ve Osman Kaya da YRP'den istifa etti. YRP'den istifa eden meclis üyesi Celal Yeten, Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada, "Biz Kasım Gülpınar ile yola çıktık ve o istifa ettiği için biz de istifa ettik. Başkanımız bağımsız devam ederse biz de bağımsız devam ederiz. Eğer AK Parti'ye geçerse biz de geçeriz" dedi.

Dört meclis üyesinin istifasıyla Viranşehir Belediye Meclisinde YRP'li meclis üyesi kalmadı.

4.jpg
Celal Yeten (ortada)

ÇİFTÇİ DE İSTİFA EDECEK Mİ?

Yerel seçimlerde Kasım Gülpınar'ın katılımıyla birlikte Urfa'da birinci parti olan YRP'nin, istifalar sonrası büyük güç kaybettiği değerlendirilirken, şimdi gözler YRP'li Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve meclis üyelerine çevrildi.

TEMMUZ AYINDAN BU YANA AKP İLE GÖRÜŞÜYORDU

Gülpınar'ın bir süredir AKP ile görüştüğü biliniyordu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, temmuz ayında Urfa ziyaretinde YRP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar ile görüşmüştü. Kurum'un görüşmede Gülpınar'a AKP'ye geri dönüp dönmemeyle ilgili fikrini sorduğu ve Gülpınar'ın olumlu yanıt verdiği iddia edilmişti.

AKP'DE ÜST DÜZEY GÖREV İSTEMİŞTİ

Artı Gerçek'in AKP kulislerinde edindiği bilgilere göre Gülpınar'ın bazı şartlar öne sürdüğü ve genel merkez düzeyinde bazı isimlerin değişmesini istediği, ayrıca belediye başkanı olarak değil, farklı bir görev verilmesi durumunda AKP'ye geçeceği belirtilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Gülpınar'ın geri dönüşüne olumlu baktığı kulislere yansımıştı.

'BAZI ŞEYLER VAR AMA RENK VERMEM' DEMİŞTİ

Gülpınar, AKP'ye geçeceği iddialarıyla ilgili 12 Ağustos'ta "Halk ne derse o olur. Halk bizi nerede görmek istiyorsa o olur. Benim için makam hiçbir şey. 15 gün bir tartışsınlar ama medeni bir şekilde. Biz de bir nabız yoklayalım bakalım, neyin nesidir? Evet, bazı şeyler var, bir şeyler yok değil. Bunu inkâr edemeyiz ama sonuçta bu kadar renk vermem, veremem de. Bu kadar insan oy vermiş, bizi desteklemiş. Ben nasıl tek başıma karar vereceğim, gidiyorum diyemem. Önümüzdeki günlerde bakacağız" demişti.

TANAL: YİNE KANDIRILDINIZ URFALI HEMŞERİLERİM

Kasım Gülpınar'ın istifasına bir tepki de CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal'dan geldi.

Sosyal medyadan 'Yine aldatıldınız, yine kandırıldınız, yine yarı yolda bırakıldınız ey Şanlurfalı hemşerilerim' başlıklı bir açıklama yapan Tanal, şu ifadeleri kullandı:

"Uzunca süredir Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’ın, AKP’ye geçeceği kulislerde konuşuluyordu. Bu geçiş sürecinin ilk aşaması tamamlandı. AKP karşıtlığıyla halktan oy toplayarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Kasım Gülpınar, seçildiği Yeniden Refah Partisi’nden istifa ettiğini, yoluna şimdilik bağımsız olarak devam edeceğini açıkladı. 'Bağımsızlık' yolunun AKP Genel Merkezi’ne çıkacağından hiç kimsenin şüphesi yok."

'HALKIN İRADESİ PAZARLIK MASASINA KONULDU'

"'Önce ahlak' diyerek Şanlıurfa halkının desteğini alanların maskesi düştü" diyen Tanal, şöyle devam etti:

"Siyasetin böylesine ucuz manevra ve taktiklerle yürütülmesine asla izin vermemeliyiz. Mevlana ne güzel demiş: Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol. Farklı bir siyasi kulvarda görünerek hedefine ulaştığını sananlar, Şanlıurfa’yı küçük hesaplarla yönetenler, hemşerilerimin demokratik tepkisinden kurtulamayacaktır. Bu kadim şehir, dürüstlüğün, adaletin, halkın iradesinin yanında olacaktır. Şanlıurfa sahipsiz ve alternatifsiz değildir. Bugüne kadar samimi şekilde Şanlıurfalıların hakkını ve hukukunu savunan parti, Cumhuriyet Halk Partisi olmuştur. Onlar tekrar birleşebilirler, ittifak kurabilirler ama biz CHP olarak, Şanlıurfa halkını, AKP ve türevlerinin insafına terk etmeyeceğiz.

Sonuç olarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Şanlıurfa halkının güvenini suiistimal etmiştir.

Seçmenin iradesi, seçmenin oyu, pazarlık masasına konulmuştur. Halkın iradesi çiğnenmiştir."

YRP: HALKIMIZIN VİCDANINA BIRAKIYORUZ

Gülpınar'ın istifasına ilişkin açıklama yapan YRP Urfa İl Başkanı Ahmet Yetimoğlu, "Yeniden Refah Partimizin belirlemiş olduğu ilkeler doğrultusunda yolumuza devam edeceğimizi, bu hedeften asla taviz vermeyeceğimizi belirtir, gerçekleşen istifayı halkımızın vicdanına ve takdirine bırakıyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar