Yalova'da kendi köyünden bile Muharrem İnce'ye 'tam destek' yok, Yeşil Sol vekil sürprizi yapabilir

Yalova'da kendi köyünden bile Muharrem İnce'ye 'tam destek' yok, Yeşil Sol vekil sürprizi yapabilir
Muharrem İnce’ye ne doğduğu köy olan Elmalık’ta ne de Yalova merkezinde beklediği ilgi yok. Hatta İnce’ye oy vereceğini söyleyen köylüleri sandıkta mührü Kılıçdaroğlu’na basabilir. Ayrıca Yeşil Sol Parti, Yalova’dan vekil çıkararak sürpriz yapabilir.

Osman ÇAKLI


YALOVA - Yaklaşık 205 bin seçmenin 14 Mayıs’ta sandığa gideceği Yalova’dan üç milletvekili Meclis’e gidecek. Büyükşehirlerdeki seçim atmosferinden daha uzak bir görüntü veren Yalova’daki rekabet önceki seçimleri aratmayacak gibi görünüyor. Öyle ki dışarıdan bakıldığında Yalova’da iddiasız görünen Yeşil Sol Parti’nin milletvekili çıkarma ihtimali hiç olmadığı kadar güçlü. Yalova aynı zamanda Memleket Partisi Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin memleketi olması nedeniyle de merak edilen bir yer. Yalovalıları dinlemek için kent merkezinin sokak, cadde ve meydanlarında dolaşmaya başlıyoruz, fakat öncesinde İnce’nin doğup büyüdüğü Elmalık köyündeyiz.

‘İNCE’Yİ DESTEKLEYECEĞİM AMA KÖYDE AĞIRLIK FARKLI’

Elmalık köyünün meydanında birbirine karşıdan bakan iki farklı kıraathane bulunuyor. Kıraathanelerin birinde AKP’liler, ötekinde ağırlıkla CHP’liler oturuyor. Muharrem İnce’yi kime sorsak önce “arkadaşım, komşum, akrabam” diyerek konuşmaya başlıyor. Her iki kıraathaneyi ziyaret ederek 76 yaşındaki Yusuf Tekin ile sohbet ediyoruz. İnce’nin kendi ellerinde büyüdüğünü anlatan Tekin, İnce’ye destek vereceğini belirterek Memleket Partisi’nin 30 milletvekili çıkarabileceğini ancak köyde AKP’nin ağırlıkta olduğunu ifade ediyor.

elmalik-koyu-yusuf-tekin.jpg
Yusuf Tekin

‘İNCE’NİN KAZANMASI ZOR AMA SANDIK BAŞINDA KEMAL AĞABEYE VEREBİLİRİM’

Köyde Memleket Partili olanlar konuşmaktan imtina ederken, İnce’ye oy vereceğini söyleyenlerin siyasal kökeni CHP. Muharrem İnce ile hemşehri olmaları nedeniyle 14 Mayıs’ta İnce’ye oy vereceklerini söyleyenler, fikirlerinin değişebileceğini de atlamıyor. Celil isimli bir kişi İnce’yi tanıdığını, 14 Mayıs seçimlerinin “son viraj” olduğunu belirterek ekliyor:

“İnce’ye oy vermeyi düşünüyorum ancak sandık başında fikrim değişebilir. Keşke birlik olsaydı. Biz aslında CHP’liyiz. Bu seçim çok önemli, Muharrem İnce dürüst biri ancak kazanması da zor görünüyor. O nedenle son anda Kemal ağabeye verebilirim.”

İNCE’YE OLAN DESTEK KÖYÜNDE DAHİ ZAYIF

Köylülerin neredeyse tamamı köydeki yarışın AKP ile CHP arasında geçeceğini düşünüyor. İnce’ye kendi köyünde destek olsa da bunun oldukça cılız kaldığını söylemek yanlış olmaz. İnce’ye oy vereceğini söyleyen başka bir köylü ise İnce’nin kazanmasından şüpheli olduğunu aktarıyor. Seçimin ikinci tura kalma ihtimalinde İnce’ye oy verenlerin hepsi Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında yer alacağını da ekliyor.

yalova-sokak.jpg

ÖNCEKİ SEÇİMLERDE SANDIKTAN NE ÇIKMIŞTI?

Köyden ayrılıp kent merkezine ilerliyoruz. Kent merkezinde sokağın eğilimine geçmeden, önceki seçim sonuçlarını hatırlayalım. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde CHP’nin ‘burun farkıyla’ kazandığı belediyeye açılan soruşturmalar sonucunda CHP’li Vefa Salman’ın yerine kayyım atanmıştı. Belediye böylelikle AKP’ye geçmişti. Oy oranları ise şöyle: CHP yüzde 45,91, AKP yüzde 44,93, Demokrat Parti yüzde 5,87, Saadet Partisi yüzde 1,49.

2018’deki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde daha ilginç bir tablo ortaya çıkmıştı. Aslında CHP’nin belediyeyi kıl payı kazanmasında HDP’nin rolü bu seçimden kendini belli ediyordu. Yerel seçimde 560 oy alan HDP, 2018 yılında yüzde 7,86 yani 12 bin 247 oy ile kentteki en büyük dördüncü parti konumundaydı. HDP Yalova’da MHP’den de daha fazla oy almıştı. Bu seçimde AKP yüzde 44,07, CHP yüzde 28,71, İYİP yüzde 9,84, Saadet Partisi yüzde 1,3 oy toplamıştı.

ERDOĞAN’A YAKIN ANCAK VAATLERİ İNANDIRICI BULMUYOR

Yalovalı Ömer Özdemir, bir genç olarak talebinin refah yaşam olduğunu anlatıyor ve herkesin yakındığı ekonomik sorunlara değiniyor. Bunun da seçimin kaderinde belirleyici olma ihtimalini atlamıyor. Ancak, gelenin gideni aratma çekincesi yüzünden Erdoğan’a daha yakın hissederek vaatleri de gerçekçi bulmadığı için kararsız kaldığını ifade ediyor.

mer-ozdemir.jpg
Ömer Özdemir

Mahide isimli bir öğrenci ise Muharrem İnce’nin AKP’nin ekmeğine yağ sürdüğünü savunarak şunları söylüyor: “Bir oy TİP’e bir oy Kemal Kılıçdaroğlu’na vereceğim. 6284 sayılı kanuna karşı olan partilere nasıl oy vereyim, değişim gerekli artık yeter.”

AKP İLE ‘DEVAM’ DİYENLER DE VAR

Sokakta AKP’ye oy vereceğini söyleyenler de var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidardan düşmesinin Türkiye açısından sorunları beraberinde getireceğini belirten Serkan Dursunbek, güvenlikçi politikalar nedeniyle tercihinin değişmeyeceğini söyleyip yoluna devam ediyor. Esnaf Feza Dinçer ise Muharrem İnce’ye tepkili olan başka bir seçmen. Dinçer, İnce’nin yanlış yaptığını düşündüğünü belirterek, Millet İttifakı’nda hoşlanmadığı partiler olduğunu ancak 14 Mayıs’ı bir geçiş dönemi olarak değerlendirdiği Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini belirtiyor.

YEŞİL SOL PARTİ YALOVA’DAN ADAY ÇIKARABİLİR

Seçim sonrası genişleyen ittifaklar ve başlıca ekonomik kriz ile 65 bin gibi bir Kürt seçmen hesaba katıldığında Yeşil Sol Parti’nin milletvekili çıkarma ihtimali de güçlenmiş oldu. Çözüm sürecinin sonlanmasıyla birlikte özellikle Batı’daki Kürt seçmenin inkarcı politikalardan dolayı yüzünü Yeşil Sol Parti’ye dönebileceğini anlatan Yalova milletvekili adayı Tuncay Turanlı, şöyle konuşuyor:
“Geçmiş dönemde bize oy vermeyen Kürt seçmenin Yeşil Sol Parti’ye dönmesini bekliyoruz. Burada Kürt seçmenin bir kısmı AKP’li ama artık bize dönüyorlar. Sadece Kürt seçmenin yarısı bize oy vermiş olsa Yalova’dan milletvekili çıkarmış oluruz. Çözüm süreciyle birlikte AKP’ye oy veren Kürtler, kimliklerinin inkar edilmesi ve eşit yurttaşlık taleplerinin sağlanamamış olması nedeniyle AKP’den uzaklaşıyor. Kürt sorununa AKP’nin bugün bakış açısı Kürtlerin genelinde rahatsızlık uyandırıyor.”

DEĞİŞİM TALEBİ CHP’DE BULUŞUYOR

meryem-atac-chp-meclis-uyesi.jpg
Meryem Ataç

Son olarak görüştüğümüz kişi Yalova Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Meryem Ataç oluyor. Ataç’ın anlatmaya koyulduğu seçim çalışması pek çok yerdeki CHP’nin çalışmasına benzer. Görünen o ki CHP seçim kampanyasını sistemli ve koordineli yürütmeyi hedeflemiş. Yine pek çok yerde olduğu gibi en çok coşkunun olduğu stant, CHP’ye ait. Ataç’a göre Yalovalıların temel soru ekonomi ve bu sandığa yansıyacak. Daha önce az oy aldıkları mahallerde CHP’ye olan ilginin fazlalaştığını aktaran Ataç, Vefa Salman hakkındaki soruşturma oy tercihinin değişmesine neden olmamış. Aksine Yalovalıların değişim talebi CHP’de buluşmuş.

Öne Çıkanlar