Yargıtay krizinde çatlak: AKP'liler Yargıtay'ın AYM hakkındaki suç duyurusuna ne diyor?

Yargıtay krizinde çatlak: AKP'liler Yargıtay'ın AYM hakkındaki suç duyurusuna ne diyor?
Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu AKP kanadında çatlağa neden oldu. Kararı destekler açıklamaların yanında AKP'den Yargıtay'a tepki sesleri de yükseldi.

Artı Gerçek - Yargıtay'ın Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına gelen tepkilere iktidar kanadı da eklendi. AKP içinde bir krize dönüşen Yargıtay'ın hamlesini eski Adalet Bakanı ve AKP Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, AKP'nin yeni MKYK'sinde yer almayan Şamil Tayyar, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik ve eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik eleştirdi.

ABDULHAMİT GÜL: ENDİŞE VERİCİ

Eski Adalet Bakanı ve AKP Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın kararına ilişkin, "Yüksek yargı mercileri arasındaki çatışma görüntüsü, hukuk devleti ve mülkün temelinde yer alan adalet duygusu için endişe vericidir" diyerek şunları söyledi:

"Yargı hakemdir, sorunları çözer. Yargı hakem olma vasfını yitirirse, çözümün değil sorun ve çatışmanın kaynağı haline gelir. Her kurumun kaynağını milletten alan yetki ve fonksiyonunu hukuk çerçevesinde kullanması esastır. Yargı organlarının da ihtilafları derinleştirmeden, anayasal sınırlar içinde kalarak sorun çözmesi milletimizin en tabii beklentisidir."

ŞAMİL TAYYAR: YARGI ELİYLE HORTLATILAN HUKUK DIŞI UYGULAMALAR

AKP'nin yeni MKYK'sinde yer almayan ve son dönemde partisine yönelik eleştirilerde bulunan Şamil Tayyar, karara şöyle tepki gösterdi:

"AYM’nin kararını eleştirmek/yanlış bulmak ayrı, karara uymamak ayrıdır. Eleştirebilir, yanlış bulabilirsiniz ama uymamazlık edemezsiniz. Anayasa hükmü açık, karar bağlayıcıdır. Yargıtay 3.Ceza Dairesi’nin AYM kararına ‘uymama’ iradesi, hukuki değildir.

Kaldı ki AYM’nin benzer mahiyetteki Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki ‘hak ihlali’ kararına uyulmuştu. AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu ise garabettir. Yargı eliyle hortlatılan bu tür hukuk dışı uygulamalar askeri vesayet dönemini hatırlatıyor, çok üzücü."

HAYATİ YAZICI: YAZIK, ÇOK YAZIK

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da Yargıtay'ın kararını eleştiren bir açıklama yaptı.

"Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz" diyen Yazıcı, "Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez" ifadelerini kullandı.

FARUK ÇELİK: DEVLET DÜZEN İSTER, DÜZEN DE HUKUK

AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik de "Maalesef Yargıda, Çatı ile Çatı katı arasında bir çekişme var. Çatının kararlarını beğenmeyebiliriz, karşı çıkar hatta kendi içimizde isyan da edebiliriz. Tıpkı geçmişteki 367 kararında olduğu gibi. Ancak, sorunları hukuk içinde çözme makamlarını çözümün değil de anlamsız kavgaların adresi yaparsanız, şu soruya muhatap olursunuz: Meşru çözümlerin adresi neresi olacak? Devlet düzen ister, düzen de hukuk" eleştirisinde bulundu.

HÜSEYİN ÇELİK: KENDİ MİLİTAN YARGIMIZI OLUŞTURDUK

Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise şöyle tepki gösterdi:

"Yıllar yılı, başını Vural Savaş, Sabih Kanadoğlu, Yekta Güngör Özden, Nuh Mete Yüksel ve benzerlerinin başını çektiği, vesayetçi güçlerin güdümündeki Kemalist militan yargıdan çektik. Tam vesayetler kalktı derken, bu sefer biz kendi militan yargımızı oluşturduk. Helal olsun bize!!!

Bu yargıya ve anlayışa sahip olunan ülkede, bir de kalkmış, AB’nin eleştirilerine karşı efeleniyoruz.
Aynada kendimizle yüzleşmek için vakit geldi geçiyor bile.

Cumhuriyetin 100. Yılı değil de 1000. yılı olsa ne yazar. Cumhuriyet, Cumhuriyet olmadıktan sonra yaşının ne önemi var… Unutmayalım ki, Suriye, İran, Irak, Libya, Kuzey Kore, Çin, Rusya, Küba, Venezuella da Cumhuriyet’tir…." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar