Yeşil Sol Parti'de seçim güvenliği hazırlığı: Her sandıkta bir müşahit

Yeşil Sol Parti'de seçim güvenliği hazırlığı: Her sandıkta bir müşahit
Yeşil Sol Parti 14 Mayıs'taki seçimler için sandık güvenliği çalışmalarına başladı. Seçime ilk defa gireceği için sandık kurulu üyesi bulunduramayacak olan Yeşil Sol Parti, her okulda en az bir avukat, her sandıkta da bir müşahit bulundurmayı planlıyor.

Artı Gerçek - 26 siyasi partinin, 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilleri seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunduğu aday listelerinin ardından geri sayım başlarken, siyasi partiler şimdiden seçim güvenliğine dair çalışmalar için kolları sıvadı. En çok tartışılan konuların başında gelen seçim güvenliğine ilişkin Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) de bu konuda çalışmalarına hız verdi.

Yeşil Sol Parti Kocaeli ikinci sıra adayı avukat Arzu Eylem Kayaoğlu, önceki seçimlerde seçim güvenliği olmadığına dikkat çekerek, 14 Mayıs'ta seçim güvenliği çalışmalarına önem verdiklerini ve çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

HER OKULDA EN AZ BİR AVUKAT

Seçimde HDP/Yeşil Sol Parti ile ÖHD’nin birlikte çalışacaklarını belirten Kayaoğlu, şöyle konuştu:

“ÖHD’nin bütün şube ve temsilciliklerinde bir seçim güvenliği çalışması oluşturduk. Bugüne kadar yaptığımız gibi hemen hemen bütün okullarda bir veya birden fazla avukat görevlendirmesi yapma gibi bir çalışması var. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde bu çalışmamızın büyük bir bölümünü tamamladık. Örneğin İstanbul için 3 bin civarı avukata ihtiyacımız var. Her gün yeni yeni avukatlar katılıyor. Diğer illerde de çalışmamız aynı boyutlarda devam ediyor” bilgisini paylaştı.

SANDIKLAR MÜŞAHİTLERE EMANET

Yeşil Sol Parti’nin ilk defa seçimlere girmesi nedeniyle sandık kurulu üyelerinin olmadığı uyarısında bulunan Kayaoğlu, bu nedenle avukat ve müşahit ihtiyacının daha da elzem hale geldiğini belirtti. Kayaoğlu, İstanbul’da 1917 tane okulun olduğu bilgisini vererek, bu okullarda 40 bin civarında sandık olacağını kaydetti. Her sandıkta en az bir müşahit görevlendirmeyi planladıklarını dile getiren Kayaoğlu, “Asıl seçim güvenliğini yapacak kişiler o okullarda ve sandıklarda görevli olacak olan müşahitlerdir. Çünkü müşahitler bütün gün boyunca sandıkları korumak için sandık başında olacaklar. Ayrıca yeri gelişmişken paylaşmak isterim: hukukçular olarak müşahitlere seçim, seçim güvenliği ve müşahitlerin görevleri ile ilgili eğitim de vereceğiz” diye konuştu.

MÜŞAHİTLER İÇİN EL KİTAPÇIĞI HAZIRLANACAK

Sadece İstanbul’da 40 bin müşahitte ihtiyaç duyduklarını dile getiren Kayaoğlu, “Hem seçim güvenliği hem de seçim yasası, yönetmelikleri ve genelgeleri de ile ilgili eğitimlerimiz önümüzdeki günlerde başlayacak. Müşahit nedir? Nasıl görevleri var? Neye itiraz edebilirler? Nasıl hak ve sorumlulukları var? Oy kullanımı bittikten sonra görev ve hakları nedir? Bu ve pek çok sorunun yanıtını bu eğitimlerde vereceğiz. Ayrıca müşahitler için bu kapsamda bir kitapçık da hazırlayacağız. Bütün bilgileri içerecek. Seçimde neye ihtiyacı varsa hepsini içinde bulacak. Her sorunun cevabı orada olacak” dedi.

Oy kullanma işleminin bir gün sürdüğüne dikkat çeken Kayaoğlu, bir gün boyunca sandıklara sahip çıkma çağrısında bulundu. (MA)

Öne Çıkanlar