Yeşiller Partisi'nin kuruluşuna 'alındı' engeli
Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
ANKARA - Yeşiller Partisi, kurulabilmek için iki yıldır hukuki mücadele veriyor. İçişleri Bakanlığı, mahkemeye kuruluşa ilişkin kendilerine evrak gelmediğini bildirdi. Bunun üzerine parti yönetimi ve avukatları bugün bakanlığa giderek belgeleri yeniden teslim etti.
Parti, 21 Eylül 2020’de gerekli belgeleri İçişleri Bakanlığı’na teslim etmişti. Tüzel kişilik kazanamayan Yeşiller Partisi, konuyla ilgili hukuki süreç başlatmıştı. Parti, 7 Temmuz’da mahkemenin İçişleri Bakanlığına üçüncü kez partinin kurulmama sebebini sorduğunu fakat yanıt gelmediğini aktardı.
BAKANLIK, MAHKEME KARARINI İSTİNAFA TAŞIDI
29 Eylül’de Ankara 8’inci İdare Mahkemesi, bakanlığın tutumunu hukuka aykırı buldu ve işlemin yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi. İçişleri Bakanlığı ise mahkeme kararını istinafa taşıdı.
Yeşiller Partisi, bakanlığın mahkemeye kendilerine evrak gelmediğini bildirdiği açıkladı. Açıklamada bugün evrakları tekrar vermek için İçişleri Bakanlığı’na gidileceği belirtildi.
İki yıldan fazla süredir İçişleri Bakanlığı’nın bir odasında bekleyen 400’e yakın sayfanın yok olduğunun söylenmeye başlandığı vurgulanan açıklamada, “İçişleri Bakanlığımız, o zaman biz de ellerini rahatlatmak için bir 400 sayfa ile bir kez daha Bakanlık kapısındayız. İki seneden fazla bir süredir Yeşiller Partisi’ne yaşatılan mağduriyet sadece kurucularımıza ya da üyelerimize yaşatılmadı. Seçme hakkı elinden alınan tüm seçmenlere yaşatıldı. Fikrimizle iyiye götürmek istediğimiz Türkiye’ye ve hatta dünyaya yaşatıldı. Artık bu mağduriyetin bitme vakti geldi. Mağduriyet bitsin diye ‘Yine Buradayız!'” denildi.
‘BELGELERİ DİJİTAL OLARAK TESLİM ETTİK’
Yaşanan süreci Artı Gerçek’e değerlendiren Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, belgelerin dijital olarak istendiğini, avukatlarıyla beraber bugün belgeleri teslim ettiklerini aktardı. İdare Mahkemesi'nin kendi iddialarını destekleyen yönde kararlar verdiğini belirten Urbarlı, mahkemenin sorunu çözme yönünde adımlar attığını dile getirdi.
Mahkemenin bakanlığa, “Eksik belgeleri partilere nasıl söylüyorsunuz?”, “Herhangi işlem yapıyor musunuz?” gibi sorular sorduğunu ifade eden Urbarlı, “Ancak 10. İdare Mahkemesi daha çok bakanlığın sözünü bize söylüyor. Bakanlık ‘belge verilmedi’ diyor. İşi yokuşa sürme var, evet ama 8. İdare Mahkemesi ile 10. İdare Mahkemesi arasında gidip gelen bir durum olup olmadığı konusunda emin değilim. Çünkü 8. İdare Mahkemesinin anayasal temele dayandıran gerekçeli kararları var. Şimdiye kadar incelediklerini söyledikleri belgelerin olmadığını söylediler. Biz de o zaman ‘yeniden getiriyoruz belgeleri’ dedik” diye konuştu.
‘ANAYASA MADDESİ BİR KİŞİNİN İZNİNE GÖRE İŞLETİLİYOR’
Bakanlık hukuksuz bir tavır takındığını ve anayasanın açıkça siyasi partinin kurulmasının herhangi bir izne tabi olmadığını, herkesin örgütlenme hakkının olduğunu söylediğini vurgulayan Urbarlı, bakanlığın sadece belgelerin olup olmadığına bakmakla yükümlü olduğunu ve içeriğini değerlendiremeyeceğini belirtti.
Bir yetki aşımı olduğunu ve bakanlığın canının istediği mahkemenin kararın dikkate aldığının, işine gelmeyeninkini görmezden geldiğinin altını çizen Urbarlı, “Bugün bakanlığa girmek istediğimizde giremeyeceğimizi, yetkili kişinin izinde olduğunu söylediler. Anayasanın maddesi bir kişinin izinde olup olmamasına bağlı olarak işletilmeye çalışılıyor. Şu anda alındı/verildi belgesini vermemek için bakanlığın herhangi bir yasal dayanağı yok. Bize söylenen birkaç gün içerisinde geri dönüş yapılacağı. Şu anda onu bekliyoruz. Biz başından beri amacımızın mahkemede bakanlığı mahkûm etmek, ona karşı bir dava kazanmak ya da AİHM’de bakanlığa karşı tazminat kazanmak olmadığını belirttik. Bu amaçla yola çıkmadık. Siyasi parti kurmak hakkımızı hayata geçirmek amacıyla yola çıktık. Bu amaçla da ilerlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.