'YSK Başkanı 'Mükerrer seçmene rastladık' dedi'
CHP'li Onursal Adıgüzel ARTI TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş'ın hazırlayıp sunduğu 'Ankara Gündemi' programında YSK Başkanı Sadi Güven ile yaptığı görüşmeyi anlattı.
POLİTİKA - CHP Genel Başkanları Bülent Tezcan, Muharrem Erkek ve Onursal Adıgüzel'in Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven ve üyeleri ile görüştü. YSK Başkanı Sadi Güven, yaptıkları analizlerde mükerrer seçmenlere rastladıklarını söyledi. YSK Başkanı Sadi Güven, soy ağacında sağ görünen 1800 doğumlu vatandaşların adresleri olmadığı için seçmen olarak görünemeyeceğini söyledi ama CHP bu kapsamda bazı seçmenleri tespit etti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ARTI TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş'ın hazırlayıp sunduğu Ankara Gündemi programında, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven ile yaptığı görüşmeyi anlattı. Onursal Adıgüzel'in açıklamaları şöyle:
YSK MÜKERRER OY TESPİT ETTİ
Nüfus Kayıt Sisteminde eksiklikler olduğunu söyledik. YSK Başkanı Sadi Güven bunu kabul etti. "Bunun kendilerinden kaynaklanmadığını, mükerrer seçmen analizi yaptıklarını ve o analizde onların da belli miktarda seçim sonucunu etkilemeseler de mükerrer seçmene rastladıklarını, tüm bilgileri eşleşen seçmenlere rastladıklarını" söylediler. Bununla ilgili önlem alacaklarını söylediler.
SOY AĞACINDA SAĞ GÖRÜNENLER NE OLACAK?
Soy kütüğünde sağ görünen 1800 doğumlu kişiler ile ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulu, "Bu kişilerin adresleri olmadığı için seçmen görünmediğini" söyledi.
SEÇMEN GÖRÜNEN 1800 DOĞUMLULARI TESPİT ETTİK
Biz de 2018 Şubat ayında bize gelen verileri analiz ettik. Bu listelerde 1873 ile 1899 arasında 97 kişi görünüyor. 100 yaşının üzerinde de 500'den fazla seçmen görünüyor.
YSK'YE MESAJ
YSK'ya şu mesajı verdik, "Biz bir adım gerinizden takip ediyoruz. Bunlar seçmene dönüşürse bunları hemen tespit ederiz ve seçmenlikten düşürürürüz, kesinlikle aklınızdan geçirmeyin" dedik. YSK ile görüşmemizde bu mesajı verdik. Analizlerimizi kendilerine verdik. Listelerimizi gösterdik. Kendileri de bizim bu kadar hazırlıklı görünce şaşırdılar.
AFGAN VE SURİYELİLER SEÇMEN YAZILABİLİR Mİ?
Şunu da analiz ettik Suriyeliler, Afganlar seçmen listelerine yerleştirilebilir mi diye. Şu an birebir olarak böyle tespit ettiğimiz isimler yok. Vatandaşlığa geçenlerle ilgili gelişmeler var. Ama tüm bu alternatifleri değerlendiriyoruz. Çünkü her şeyi yapabilirler diye düşünüyoruz. Bir manüplasyona karşı tüm önlemleri şimdiden almalıyız.
YASA NASIL UYGULANACAK BİLİNMİYOR
İttifak yasasında yapılan değişiklikler ile ilgili bir yönetmelikle düzenlenmesi gerekiyor. YSK'nın bir yönerge göndermesi gerekiyor. Nasıl olacak? Örneğin sandığın başına kolluk kuvveti çağırırken yazılı bir itiraz mı gerekecek yoksa her bağırana koşarak gidecek mi?
MÜHÜRSÜZ OY KARMAŞASI
"Mühürsüz oylar geçerli sayılacak" deniyor ama mühür zorunluluğu ortadan kalkmıyor. Bunlar tutanak altına alındığı zaman sonra mühürsüz oy çıktığında nasıl davranılacak?
MOBİL SANDIK NASIL UYGULANACAK
Mobil sandıkların başında müşahitlerin de kontrol mekanizmaları kurabilmeleri için onlara da bir alan sağlanması gerekiyor. Eve gittiniz, evde yatalak seçmen oy kullanırken herkesin gözü önünde bas şuraya mı denecek yoksa oraya bir kabin mi götürülecek.
SEÇMEN TAŞINAN SANDIĞA GİDEBİLECEK Mİ?
Sandığı taşıdılar diyelim. Oradaki insanların cebinde acaba toplu taşımaya ya da taksiye binecek para var mı gidip uzakta oy kullansınlar. Eğer orada bir güvenlik sorunu varsa ve iktidar bunu çözemiyorsa taşıdıkları sandıklara seçmenleri de taşımaları gerekiyor. İktidar insanların en doğal hakkı olan Anayasal hakkını elinden alamaz.
YSK DÜZENLEME YAPMAZSA KAOS ÇIKAR
Bunun gibi sorunlar var. Oldu bittiye getirilerek, bunların da üstünü örtmeye çalışıyorlar. YSK bir düzenleme yapacaktır ama bunların ne kadarını içine alacak, bundan emin değilim. Yönetmelik çıkmazsa bunların hepsi kaos oluşturur. YSK'ya şunu da söyledik: "Teknoloji çok ilerledi, çok yaratıcı çözümler var. Yeter ki siz çözmek isteyin. İsteseydiniz bunları hep birlikte elimizi taşın altına sokup gerçekleştirirdik" dedik. YSK da "Evet iyileştirmeler olabilir aslında" dediler. Ama iş işten geçti aslında.
CHP SEÇİM GÜVENLİĞİNİ NASIL SAĞLAYACAK:
Üç adımda seçim güvenliğini sağlayacağız.
Birinci adımda, seçmen listelerini kontrol ediyoruz.
İkinci adımda, sandıklarda görevlendirdiğimiz sandık görevlileri için Ocak ayında çağrıda bulunduk. İlçelerde bir havuz oluşturun, sandıkta görev almak isteyenleri sandık numaralarına göre görevlendireceğiz. Diğer bütün adil seçim olması noktasında birleşen gönüllüleri de bu çalışmalara davet ediyoruz. Hangi partiden olursanız olun, adaletli bir seçim için elinizi taşın altına koyun.
Üçüncü adımda, sabah sandığın başında olmak. Hazırladığımız teknolojik alt yapı ile süreci takip edeceğiz. Okul sorumluları ile mobil uygulamalar üzerinden sandık başından aldığımız sonuçları Merkeze toplayıp, karşılaştıracağız. Her sandığı ayrı ayrı kontrol edeceğiz. YSK'dan gelen sonuç ve sandık sorumlumuzdan gelen sonuç eşleşiyor mu eşleşmiyor mu buna bakacağız.
PANİĞE GEREK YOK ORGANİZE OLMALIYIZ
Şu çağrıyı yapıyoruz: Paniğe gerek yok, organize olmak zorundayız. Sandık başında demokrasiye, adalete sahip çıkan iki vatandaşımız olacak. Biz bütün seçim sonuçlarını takip ederiz, bir oyumuzu çaldırmayız. (ARTI GERÇEK)