‘YSK’nin oy sayımı kararı ihtiyati’

YSK’nin oy sayımında değişiklik kararı ne anlama geliyor? HDP ve CHP'nin YSK temsilcileri Artı Gerçek’e anlattı.

‘YSK’nin oy sayımı kararı ihtiyati’

Meryem YILDIRIM

ARTI GERÇEK - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart yerel seçimlerinde oy sayımına ilişkin bugün bir değişiklik kararı aldı. Buna göre; sandık kurulu başkanı tarafından görevlendirilen üye, oy zarfını sandıktan teker teker alarak başkana verecek. Başkan zarfı açarak içinden çıkan oy pusularını okumadan önce, seçim türüne göre ters çevirerek tasnif edip masanın üstüne koyacak. İşlem tamamlandıktan sonra başkan, oy pusulasının ön yüzünü herkesin görebileceği ve işitebileceği şekilde okuyacak.

İLGİLİ HABER: YSK'DEN OY SAYIMINDA DEĞİŞİKLİK KARARI

Söz konusu YSK kararında dikkat çeken bir diğer değişiklik ise muhtarlık seçimleriyle ilgili olanıydı. Buna göre oy pusulaları, muhtarlık için oy hakkı bulunan seçmen sayısından fazla çıkarsa, tüm muhtarlık oy pusulaları tekrar ayrı ayrı zarflara konularak sandığa atılacak ve fazla kullanılan oy sayısı kadar zarf sandıktan çekilerek açılmadan ayrı olarak paketlenecek ve bu husus tutanağa geçirilecek. Sayım ve döküm işlemlerine, bu işlem yapıldıktan sonra devam edilecek.

Akıllarda soru işareti bırakan bu maddeyi YSK’nin HDP ve CHP temsilcileriyle görüştük.

YSK HDP TEMCİLCİSİ AKDEMİR: HAK KAYIPLARI ENGELLENEBİLİR

"Muhtarlık oy pusulalarının sandık kurulları tarafından verilmediğinden muhtarlık seçim türünde oy kullanma hakkı olmayan şahısların haksız yere oy kullanması durumunda sandık kurullarının her birinde farklı uygulamalar olmaması açısından getirilen bir düzenleme" diyen HDP YSK Temsilcisi Pınar Akdemir, değişikliğin ne anlama geldiğini şöyle anlattı:

"Bir önceki yerel seçimlerde de şöyle bir sorun olmuştu; farklı zarflar olması meselesinden ötürü bir sürü oyun yanmasına sebep olmuştu. Şimdi bu seçimde tek zarf olacak. Muhtarlığın oy pusulalarını sandık kurulu vermediği için zarfın içerisinde diyelim ki o sandık kurulunda görevli fakat muhtarlık seçiminde oy kullanmaya yetkili olmayan kişiler, güvenlik görevlileri, personeller, mahali seçimlerdeki muhtarlık oylamalarına katılamayacak olan kişiler, diyelim ki gelip muhtarlık için oy kullandılar. Bu durumda ne oluyor? O sandıkta oy kullanılması gereken muhtar sayısından daha fazla oy pusulası çıkmasına neden oluyor. Bu da hak kayıplarına sebep olabilir diye YSK böyle bir düzenleme yayınladı. Muhtarlık oy pusulaları ters çevrilerek sayısı muhtarlık seçimlerinde oy kullanması gerekenlerden fazla ise çıkan pusulalar tekrar zarflara konularak seçim sandığına geri konularak kura ile fazla çıkan sayı kadar zarf çekilip ayrı bir tutanak tutulacak."

"Fiiliyatta ortaya çıkabilecek sorunları engellemek amaçlı bir düzenleme. Yasada bir boşluk var muhtarlık oy pusulasıyla ilgili" diyen Akdemir, "Hakkı olunmayan bir şekilde kullanılan oyların önüne geçmek için, bir düzenleme olmamasına rağmen YSK mevcut yasal yorumları yaparak fiili durumların tespitini yapacak" dedi.

CHP’Lİ TEMSİLCİ: İHTİYATİ BİR DÜZENLEME

CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadim Yakupoğlu da YSK’nin söz konusu değişiklik kararının ne anlama geldiğini şöyle açıkladı: "Bununla ilgili bir düzenleme yapılmamış. Bu seçime kadar muhtarlık oy pusulaları ayrı bir mor zarfa konuluyordu. Dolayısıyla zarfla oy pusulası aynı çıkıyordu. Bir problem yoktu. Ama bu seçimde değişiklik yapıldı, bütün oy pusulaları aynı zarfın içine konulacak. Sandık kurulu üyeleri ya da o sandık çevresinde görevli kamu görevlileri, sandığın bulunduğu mahalle kütüğüne kayıtlı değilse, yani o mahallenin seçmeni değilse, muhtarlığa oy kullanmamaları gerekiyor yasa olarak. "Hataen kullanılırsa ne olacak?" sorusundan çıktı bu düzenleme."

Söz konusu kararın ihtiyaten alındığını belirten Yakupoğlu şu eki yaptı: "Sandık kurulunda yedi kişi var. O 7 kişinin 6’sı o mahallenin seçmeni değil, ne yapacaklar onlar? Diğer seçim türlerine oy kullanacaklar ama muhtarlığa oy kullanmamaları lazım. Muhtarlığın da oy pusulalarını ilçe seçim kurulları basmıyor, muhtarlar kendileri basıyor. Kapıda herkese dağıtıyorlar. Hataen zarfın içine oy pusulası koyulursa ne olur sorusundan çıktı bu durum."

HDP chp akp ysk değişiklik Oy sayımı