'YSK'ye binlerce oy yanlış girildi' itirazı

'YSK'ye binlerce oy yanlış girildi' itirazı
Islak imzalı tutanaklardaki oy sayılarının, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sistemine yanlış girildiği belirtiliyor. İtirazlar üzerine bazı sandıklarda sonuç değişti, ancak çok sayıda benzer örnek paylaşılıyor. Oylar yeniden sayılsın talebi de var

Artı Gerçek - 14 Mayıs milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından, özellikle Yeşil Sol Parti'nin çok sayıda oyunun Yüksek Seçim Kurulu sistemine yanlış işlendiği ortaya çıktı.

Yeşil Sol Parti YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, 1000’in üzerinde sandık sonuç tutanağını verilerinin YSK sistemine yanlış girildiğini ve hepsine itiraz ettiklerini duyurdu. Tiryaki, 193 bin sandıktaki verilerin tamamını inceleyeceklerini söyledi.

Seçmenler, CHP’nin YSK verilerini paylaştığı sts.chp.org.tr sitesindeki oylarla sandık sonuç tutanakları arasında yapılan karşılaştırmaları sosyal medyadan paylaşıyor. Islak imzalı tutanakların fotoğrafları paylaşılarak, YSK'ya yanlış işlenen veriler ortaya konuluyor.

Teyit.org da, sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan Diyarbakır Bismil’de 1234 nolu sandıkta 233 Yeşil Sol Parti oyunun MHP'ye yazıldığı şikayetini inceledi. YSK’nin kesin sonuçları ve tutanakları henüz erişime açmadığına dikkat çekilen incelemede, buna rağmen eldeki mevcut verilerin tutarsız olduğu belirtildi.

Diken gazetesi Ankara Temsilcisi Altan Sancar da, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, sandıkların kaydı sırasında oy kaydırmalarını gündeme getirerek, örnekler paylaştı.

İRFAN DEĞİRMENCİ: MİLLET İTTİFAKI ÜYELERİ DE İTİRAZLARI REDEDİYOR

İrfan Değirmenci, Türkiye İşçi Partisi (TİP) olarak sandık sonuçlarına yaptıkları itirazlara, CHP hariç diğer tüm parti üyelerinden ret geldiğini belirtti. Değirmenci, yaşanan sürece ilişkin sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"İzmir'de TİP olarak sandık sonuçlarına itirazlarımıza CHP üyeleri hariç tüm diğer parti üyelerinden red geliyor ve buna Millet ittifakının diğer partileri de dahil!! Bunu bu halka yapmayın. Peki açıkça da yazayım belgesiyle o halde. İtirazımıza verilen red yanıtına da itiraz ettik bu arada."

YEŞİL SOL PARTİ'NİN BAŞKA PARTİLERE YAZILDIĞI TESPİT EDİLEN OYLARI

DİYARBAKIR: Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde 2252 nolu sandıkta Yeşil Sol Parti’nin 198 oyu MHP’ye; Silvan ilçesinde 1032 nolu sandıkta Yeşil Sol Parti’ye ait 228 oy, 1145 nolu sandıkta ise 125 oy MHP’ye yazıldı. Kayapınar ilçesinde bulunan Ayşe Numan Konakçı İlkokulu’nda 1099 nolu sandıkta Yeşil Sol Parti'nin 173 oyu MHP’ye yazıldığı ortaya çıktı. Bunların dışında Diyarbakır'da çok sayıda sandıkta benzer durumun olduğu belirtiliyor. Yapılan itirazın ardından Diyarbakır'da başka partilere yazılan 1745 oy geri alındı.

ŞIRNAK: Şırnak'ın Cizre ilçesinde 3 sandıkta Yeşil Sol Parti'nin oylarının Cumhur İttifakı'nda yer alan partilere yazıldığı açıklandı; 1085 nolu sandıkta Yeşil Sol Parti'nin 174 oyu Adalet Birlik Partisi'ne, 1240 nolu sandıkta Yeşil Sol Parti'nin 233 oyu MHP'ye, 1249 nolu sandıkta Yeşil Sol Parti'nin 147 oyu MHP'ye yazıldı. Güçlükonak ilçesinde 1006 nolu sandıkta Yeşil Sol Parti'nin 122 oy SIPPORT üzerinden MHP'ye yazıldı. Yeşil Sol Parti’ye ise 1 oy kaydedildi.

BATMAN: Batman merkezde 1051 nolu sandıkta Yeşil Sol Parti’nin 232 oyu, ilçe birleştirme tutanağında Yenilik Partisi'ne yazıldı.

ADIYAMAN: Yeşil Sol Parti Adıyaman merkezde, 1223, 1158 ve 2048 nolu sandıklarda oylarının MHP’ye yazıldığı ve YSK sistemine girilmediğini belirtti. Yeşil Sol Parti avukatları, itirazlarını sunduklarını söyledi.

MARDİN: Nusaybin'de 1035 Nolu sandıkta Yeşil Sol'un 225 oyu MHP'ye yazıldı. 1086 Nolu sandık çetelesinde AKP'ye herhangi oy görünmezken, tutanakta AKP’ye 94 oy yazıldı. 1264 Nolu sandık Yeşil Sol Parti’nin 24 olan oyu 21 olarak sisteme geçirildi. 1352 Nolu sandıkta Yeşil Sol Parti’nin 274 olan oyu 273 olarak sisteme girildi.

AYDIN: Yeşil Sol Parti, Aydın'da Cumhurbaşkanlığı için kullanılan 16 bin 60, milletvekilliği için kullanılan 20 bin 253 oyun geçersiz sayılmasına itiraz etti. İl Seçim Kurulu'na başvuran Yeşil Sol Parti, seçmenlerin yoğun olduğu Koçarlı, İncirliova, ve Köşk ilçesinde oyların yeniden sayılmasını istedi.

HAKKARİ: Hakkeri merkezde 1094 nolu sandıkta Yeşil Sol Parti’nin aldığı 229 oy AKP'ye yazıldı. Urfa'nın Haliliye’de 1120 nolu sandıkta Yeşil Sol Parti’nin 82 oyu Adalet Birlik Partisi’ne yazıldı. Siverek'te 1069 nolu sandıktaki 74 oy MHP’ye yazıldı.

İZMİR: Yeşil Sol Parti'nin Karşıyaka ve Menemen ilçelerinde iki sandıktaki toplam 150 oyu, MHP'ye yazıldı.

TİP: SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) de, Yeşil Sol Parti oylarının bir bölümünün AKP ve MHP'ye kaydırıldığını belirterek, sessiz kalmayacaklarını duyurdu. TİP'ten "Yeşil Sol Parti’nin pek çok sandıktaki oylarının AKP ve MHP’ye kaydırıldığı, ıslak imzalı tutanaklarla YSK verileri karşılaştırıldığında açıkça görülmektedir. Dostlarımızın kazanımlarının sistem operasyonlarına yedirilmesine sessiz kalmayacağız. Türkiye’nin dört bir yanında hukukçularımız tarafından YSK’ya sandıklardaki usulsüzlüklere ilişkin ıslak imzalı tutanaklarla itirazlarda bulunulmaktadır. Sandıkta kazandığımızı sistemde yedirmeyeceğiz, mutlaka Türkiye kazanacak" açıklaması yapıldı.

OYLAR YENİDEN SAYILSIN ÇAĞRISI

Twitter'da birçok farklı sandığa ilişkin paylaşılan 'oy kaydırma'larının ardından "#oylaryenidensayılsın" etiketi de ülke gündemine yerleşti. Saat 19.50 itibariyle etikete yaklaşık 295 bin tweet atılmış durumda. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar