Yüksekova’da polis şiddeti: ‘Eve baskın düzenleyenler Arapça konuşuyordu’

Yüksekova’da polis şiddeti: ‘Eve baskın düzenleyenler Arapça konuşuyordu’
Yüksekova’da ev baskını sırasında darbedilen Bor’un ailesi eve baskın yapan polislerin Arapça konuştuğunu söyledi. Darbedilen Bor’un yüzündeki yaralara rağmen ‘baş ağrısı’ raporu düzenlendi. Bor’un avukatı, “Tüm darp izlerini rapora geçirttik” dedi.

Rojhat ABİ


Artı Gerçek - Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde dün polisler tarafından yapılan ev baskınlarında aralarında Mustafa Bor’un da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan Mustafa Bor’un darbedildiğine ilişkin fotoğraflar sosyal medya yansıdı. Gözaltına alınan iki çocuk ve darp fotoğrafları ortaya çıkan Mustafa Bor Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

'AİLESİNİN GÖZÜ ÖNÜNDE DARP EDİLDİ'

Artı Gerçek’e konuşan Mustafa Bor ve gözaltına alınanların avukatı Yusuf Çobanoğlu, polisin ‘İhbar var’ diyerek müvekkillerinin evlerine baskın düzenlediğini söyledi.

Gözaltına alınanlar arasında olan ve işkence fotoğrafları basına yansıyan Mustafa Bor’un ailesinin gözü önünde polisin şiddetine maruz kaldığını anlatan Çobanoğlu, “Ailesinin gözü önünde darp edildi. İşkence edildikten sonra bir odaya kapatılıp iki saat boyunca işkenceye maruz bırakılmıştır” dedi.

3.jpg

Mustafa Bor

'İŞKENCEYE ‘BAŞAĞRISI’ RAPORU'

Gözaltı işlemleri sonrası hastanede darp raporu alınmasının da engellendiğini anlatan Çobanoğlu, kolluk kuvvetlerinin hastane ve rapor yazımı sürecinde zorluk çıkarttığını söyledi.

Polisin yapılması gereken işlemleri aksattığını ifade eden Çobanoğlu “Mustafa Bor İlk gözaltı işlemi yapıldıktan hemen sonra sabah saatlerinde darp raporu için hastaneye götürülmüştü. Sabah alınan darp raporunda, basında da yer alan görüntülerdeki hali ile muayene olmasına rağmen kendisine baş ağrısı var şeklinde rapor vermişlerdir. Biz hastaneye gittik ve tüm darp izlerini rapora geçirttik. Bu sırada kolluk güçleri her an bizi engellemeye çalıştı. Kolluk güçleri vezne çalışanlarına talimat verip rapor vermeyin şeklinde baskı kurmuşlardır. Daha sonrasında müvekkilin kafasına iki dikiş atmışlardır” sözleri ile yaşananları aktardı.

'POLİSLER TÜRKÇE KONUŞMUYORDU'

Mustafa Bor’un annesinin aktardığına göre evlerine gelen polislerin Türkçe konuşmadıklarına dikkat çeken Çobanoğlu, “Bu gözaltında çok önemli bir husus var. İşkence edenler Arapça konuşuyorlarmış. Burada aklımıza gelen mevcut iktidar göçmen kontr gerillalar eliyle Kürtler üzerinde imha ve inkar politikalarını yürütmek istemektedir” dedi.

av-cobnaoglu.jpeg

Avukat Yusuf Çobanoğlu

'CEZASIZLIK POLİTİKASI UYGULANIYOR'

Siyasi gerekçeler ile gözaltına alınan, ya da tutuklananlar hakkında hukuki sürecin adilce yürütülmediğini aktaran Çobanoğlu, darp ve işkence fiillerinde bulanan kolluk kuvvetlerinin kanunen cezalandırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’de bunun mümkün olmadığını ve cezasızlık politikası uygulandığına işaret eden Çobanoğlu şunları söyledi:

“Bu tür üyelik davalarında maalesef yargı makamları rutin dışına çıkmaya çalışmaktadır. Hiçbir delil yokken müvekkillere cezalar verildiğine şahit olduk. Bu fiili uygulayan kolluk güçlerinin kanunca cezalandırılması, görevden alınmaları gerekiyor. Ancak ülkemizde bu durumu görmek çok zordur. Cezasızlık politikaları ile failler ödüllendirilmektedir. Bu da faillere cesaret veriyor. Biz Özgürlük İçin Hukukçular Derneği olarak bu olay hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Yaşanan tüm hukuksuzlukların karşısında olacağımızı da duyuruyoruz.”

Öne Çıkanlar