Yurt dışında ikinci tur seçimleri: Kılıçdaroğlu'nun yüksek oy aldığı ülkelerde oy verme işlemi iki güne düşürüldü

Yurt dışında ikinci tur seçimleri: Kılıçdaroğlu'nun yüksek oy aldığı ülkelerde oy verme işlemi iki güne düşürüldü
YSK, Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için Kılıçdaroğlu'nun yüksek oy aldığı bazı ülkelerde oy verme süresini iki güne düşürdü. Diğer ülkelerde dört gün olan süresinin ABD ve Kanada'da iki ile sınırlandırılmasına tepki var.

Artı Gerçek - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde Millet İttfakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüksek oy aldığı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada'da oy verme süresini iki güne düşürdü.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ikinci tura kalan seçim için ABD'de bu hafta sonu sadece iki gün oy kullanılabileceğini duyurdu. Büyükelçiliğin yazılı açıklamasında, "Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu ABD'de sadece 20-21 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecektir" ifadelerine yer verildi.

ABD'DE NERELERDE OY KULLANILABİLECEK?

Açıklamada, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) resmi kararı doğrultusunda yurt dışı seçmen kaydı bulunan vatandaşların, başkent Washington'daki büyükelçilik ile New York, Boston, Miami, Houston, Chicago ve Los Angeles'taki başkonsolosluklarda kurulacak sandıklarda, söz konusu tarihlerde, yerel saatle 08.00 - 22.00'de oy kullanabilecekleri belirtildi. Açıklamada, ayrıca ilk tur seçimlerinde olduğu gibi, New York Başkonsolosluğuna bağlı Long Island ve South Jersey'de yine aynı tarih ve saatlerde oy kullanılabileceği bildirildi.

KANADA'DA BENZER KARAR

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği de benzer bir duyuru yaparak YSK kararıyla Kanada'da sadece 20-21 Mayıs'ta oy kullanılabileceğini açıkladı. Kanada için de ilk bilgilendirilmede tarihler 20-24 Mayıs olarak belirlenmişti.

AVRUPA ÜLKELERİNDE AÇIKLAMA YOK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranının daha yüksek olduğu Avrupa ülkelerinde ise böyle bir düzenlemeye gidildiğine dair bir açıklama yapılmadı.

TEPKİ İÇİN İMZA KAMPANYA BAŞLATILDI

Birçok ülkede 20-24 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılabilecekken Kılıçdaroğlu'nun oylarının fazla olduğu ülkelerde oy verme günlerinin iki güne düşürülmesine vatandaşlar tepki gösterdi. Change.org sitesi üzerinden imza kampanyası başlattı. Kampanyada şu ifadeler yer aldı.

"2. tur seçim takvimine göre Cumhurbaşkanı Seçimi yurt içinde 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacakken, Amerika ve Kanada'da yaşayan ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler oylarını 20 - 21 Mayıs tarihleri arasında kullanabileceklerdir.

ilk turda 10 gün gibi verilen süre 2 güne düşürülmüştür. Ancak Amerika ve Kanada gibi büyük ve konsolosluklara erişimin daha zor olduğu ülkelerde 2 gün kesinlikle yeterli değildir. Adil ve doğru bir şekilde seçimin yürütülebilmesi için Amerika ve Kanada'daki seçmenlere en az 5 günlük seçme haklarını kullanabilme hakkı verilmelidir."

KILIÇDAROĞLU ABD'DE YÜZDE 80 ALMIŞTI

Oy verme işleminin iki güne düşürüldüğü ülkelerde adayların aldığı oylar şu şekilde:

ABD: Yüzde 80 Kılıçdaroğlu (41 bin oy)

KANADA: Yüzde 79 Kılıçdaroğlu (17 bin oy)

CHP İTİRAZ EDECEK

CHP'nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan, ABD, Kanada ve İngiltere için alınan iki gün oy kullanma kararına itiraz edeceklerini duyurdu.

Özcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Sayın Genel Başkanımız’a çok yüksek oy çıkan ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde oy verme günlerinin kısaltılması ile ilgili YSK’ya bugün itiraz edeceğiz. Bilginize." ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar