17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü: Doktor Ersin Arslan ölümünün 12'inci yılında anıldı

17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü: Doktor Ersin Arslan ölümünün 12'inci yılında anıldı
Antep’te 12 yıl önce görevi başında hasta yakını tarafından öldürülen doktor Ersin Arslan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde anıldı. Sağlık emekçileri, bir kez daha 'sağlıkta şiddete son' çağrısı yaptı.

ANTEP | ADANA - ESKİŞEHİR - Antep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görevli Göğüs Cerrahisi Uzmanı doktor Ersin Arslan, 17 Nisan 2012'de 17 yaşındaki hasta yakının M.G.’nin bıçaklı saldırısı sonucu öldürüldü. Sağlıkta şiddetin simgesi haline gelen Ersin Arslan için 12'inci ölüm yıldönümünde Eskişehir, Antep ve Adana'da anma törenleri düzenlendi.

'SAĞLIKTA ŞİDDET SON 10 YILDA YÜZDE 600 ARTTI'

Antep Şehir Hastanesi Başhekimliği önünde düzenlenen basın açıklamasını Hekimler Birliği Sendikası Genel Başkanı Yakup Gökhan Doğramacı okudu. Doktor Ersin Arslan'ın öldürülmesinin ardından sağlıkta şiddetin azalmadığını tam tersine arttığını vurgulayan Doğramacı, şunları söyledi:

"Sağlıkta şiddet binlerce hekimin, hekim yakınlarının ve sevdiklerinin hayatını karartırken yöneticiler için ne yazık ki sıradanlaşmış, normalleşmiş, sadece birer istatistikten ve sayıdan ibaret hale gelmiştir. Sağlık sektöründe şiddet diğer sektörlerden 16 kat daha fazla görülüyor. Ülkemizde sağlıkta şiddet son 10 yılda yüzde 600 arttı. Kadın hekimler daha çok şiddete maruz kalıyor. Bununla birlikte sadece Beyaz Kod verileri bile 2021 yılında Türkiye’de günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını gösteriyor. Hekimlerin yüzde 84’ü meslek hayatlarında en az bir kez fiziksel veya sözel şiddete uğruyor."

whatsapp-image-2024-04-17-at-15-11-55-1.jpeg

'BU VAHŞETE 'DUR' DEMEK İÇİN BURADAYIZ'

Adana Şehir Hastanesi'nde de doktor Arslan için anma töreni yapıldı. Hekimler Birliği Sendikası Adana Şubesi üyeleri, başhekimlik binası önünde doktor Ersin Arslan ve öldürülen sağlık emekçileri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Hekimler Birliği Sendikası Adana Şube Başkanı Uzman Doktor Mehtap Şahin, sağlıkta artan şiddet vakalarına dikkat çekti. Şahin, "Bu vahşete 'dur' demek, yetkililere bu konudaki görev ve sorumluklarını tekrar hatırlatmak için buradayız" dedi. Adana Tabip Odası önünde bir araya gelen hekimler adına basın açıklaması ise Adana Tabip Odası Başkanı Ahmet Suntur okudu. Arslan’ın öldürüldüğü gününün Türk Tabipleri Birliği tarafından 'Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü' ilan edildiğini hatırlatan Suntur, "Başta doktor Ersin Arslan olmak üzere sağlıkta şiddet nedeniyle bugün aramızda olmayan, kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz" diye konuştu.

ESKİŞEHİR'DE SAĞLIK ANITINDA KARANFİLLİ ANMA

Eskişehir Bilecik Tabip Odası da 17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde doktor Ersin Arslan'ı ve öldürülen sağlık emekçilerini andı.

whatsapp-image-2024-04-17-at-17-41-59.jpeg

Öldürülen sağlık emekçileri adına yapılan 'Varlığınız Sağlığımız Anıtı' önünde konuşan Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Hamit Güçlüer, şunları söyledi:

"Son 20 senede sağlık kurumlarında ve çalışma ortamlarımızda karşılaştığımız şiddet korkunç boyutlara ulaşarak bizhekimlerin ve sağlık emekçilerinin en yakıcı sorunu haline gelmiştir. 2023 yılında beyaz kod verilerinden günde ortalama 50’den fazla sağlıkta şiddet başvurusu yapıldığını biliyoruz.
Üstelik yaptığımız çalışmalarımızda da gördüğümüz, sağlıkta şiddet olaylarının yarıdan fazlasında beyaz kod bildirimi yapılmadığıdır. Sağlık çalışanları olarak bizler neredeyse her gün sözel şiddete maruz kalıyoruz ve bu kayıtlara girmemektedir. Eğer yasa ve düzenleme önerilerimize kulak verilseydi 2022 yılında Konya’da hastanede silahlı saldırı sonucu kaybettiğimiz Doktor Ekrem Karakaya ve daha birçok meslektaşımız şu an hayatta olabilirdi."(ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar