Ağız ve diş sağlığında kriz: Hastalara beş yıl sonraya randevu
ADSM ve üniversite hastanelerine randevu bulunamıyor. SES Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, ‘Hem ekipman ve malzeme hem personel eksikliği halkın diş sağlığına erişimini engelliyor’ dedi.
Artı Gerçek - Ağız ve diş sağlığı merkezleri (ADSM) ile üniversite hastanelerinde hekim ve ekipman eksikliği yaşanıyor. ADSM’lerde sadece çekim ve dolgu yapılıyor. Üniversite hastanelerinde ise beş yıl sonraya randevu veriliyor.
Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’a konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, özele yönlendirilen yurttaşların fahiş ücretler ödediğini vurguladı.
Yalçınkaya, “Sağlık Bakanlığı, 2022 faaliyet raporunda diş sağlığı konusundaki başarısızlığını itiraf ediyor. Diş ünitesi başına nüfus hedefi olarak 7 bin 900 denmiş ancak hedef, 8 bin 223 olarak gerçekleşmiş. Pandemi döneminde yatırımların aksadığı, önceliğin değiştiği ve yatırım yapılmadığını ifade ediliyor” dedi.
‘BAKANLIK BEŞ DAKİKADA MUAYENE UYGULAMASIYLA SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR’
Kamuda diş sağlığı hizmetinde kalitesiz malzeme kullanıldığının altını çizen Yalçınkaya, “Hem ekipman ve malzeme hem personel eksikliği halkın diş sağlığına erişimini engelliyor. Bakanlık diş dışındaki alanlarda beş dakikada muayene uygulamasıyla sorunu çözmeye çalışıyor. Ancak diş sağlığında bu kadar kısa tedavi mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Bakanlığın diş sağlığını “estetik” olarak algıladığını belirten Yalçınkaya, şunları söyledi:
“SGK’den sorumlu bir bakan son model bir Mercedes’e biniyor ve bunu bir ihtiyaç olarak görüyorsa insanların protez, implant gibi sağlıklı bir dişe erişim hakkı da estetik olarak değerlendirilemez. Asgari ücretli bir kişi, bu tedaviyi almak zorunda kalıyorsa estetik olarak değerlendirilemez. Asgari ücretli ancak hayatında elzem olanı karşılayabilir. Yurttaş, SGK primini ödüyorsa tüm sağlık hizmetlerini de ücretsiz ve nitelikli alması gerekiyor.”(Kaynak)