Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu: 'Av tüfeği ruhsatının mevzuatı değişmeli'
AHEF Genel Sekreteri Taner Balbay, av tüfeklerinin ruhsat mevzuatının değişmesini istedi. Raporların aile hekimlerinden değil tam teşekküllü hastanelerden alınması gerektiğini söyleyen Balbay, aile hekimlerine yönelik şiddeti eleştirdi.
Artı Gerçek - Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Taner Balbay, av tüfeklerini kapsayan silah ruhsatlarının aile hekimlerinden tek hekim raporu ile alınabilmesine tepki gösterdi ve raporun tam teşeküllü bir hastaneden alınması gerektiğini söyledi. Balbay, Umut Vakfı'nın silahlı şiddet raporundaki artan verilere de dikkat çekerek yürürlükte olan uygulamanın sağlıkta şiddete yol açtığını anlattı.
BİREYSEL SİLAHLANMA YENİDEN GÜNDEME GELMİŞTİ
Umut Vakfı'nın bireysel silahlanmaya ilişkin 2023 verilerine göre; yılın ilk 211 gününde toplam bin 938 silahlı şiddet vakası yaşandı. Google aramalarında özellikle 'silah' ve 'silah alımı' ifadelerinin aratılmasında artış oldu. Esenyurt'taki tekel bayine yapılan silahlı saldırı sonrası "Silah nasıl alınır?" ifadesinin aratılması da ikiye katlandı.
'AV TÜFEKLERİ DE BİR TÜR SİLAHTIR'
ANKA Haber Ajansı'na konuşan Balbay, av tüfeklerinin de çok tehlikeli bir silah olduğunu belirterek bu tip silahların ruhsatlarının aile hekimliklerinin verdiği raporla alınabilmesine tepki gösterdi: "Türkiye'de silah ruhsatlarını yivsiz silahlar ve yivli silahlar olarak ikiye ayırıyorlar. Yivsiz silahlar yani av tüfeklerinin ruhsatlarını aile hekimlerinden alabiliyorlar. Sağlık Bakanlığı'nın ve İçişleri Bakanlığı'nın yaptıkları yönerge ile. Biz buna yıllardır karşı çıkıyoruz fakat silah ruhsatları tam teşekküllü hastaneden heyet raporu ile alınıyor. Biz de diyoruz ki; av tüfekleri de bir tür silahtır ve çok tehlikeli bir silahtır."
Balbay ayrıca, son yıllarda av tüfekleri ile intihar ve saldırı olaylarının arttığını da vurguladı.
UMUT VAKFI 2021 VERİLERİNE GÖRE İKİNCİ SIRADA TÜFEK VAR
Umut Vakfı'nın 2021'de yaşanan silahlı şiddet olaylarına dair değerlendirmesine değinen Balbay, "3801 silahlı şiddet olayı görülmüş. Bu şiddetlerden 2 bin 145 kişi ölmüş, 3 bin 896 kişi ağır yaralanmış. Bunların 3 bin 172'si ateşli silahlarla, tabancayla; 961 tanesi de tüfekle, 150 tanesi de beylik silahlar ile olmuş" dedi. Yürürlükteki uygulamanın değişmesi gerektiğini söyleyen Balbay, "Tüfek de bir silahtır. Bunun da tam teşekküllü bir hastaneden rapor alınarak verilmesi gerekir. Oysaki şimdi, aile hekimlerinden tek hekim raporu ile alabiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.
İNTİHAR VAKALARI YİVSİZ AV TÜFEKLERİYLE ARTMIŞTI
Sağlık Bakanlığı'nın 2021 sonunda, intihar vakalarının yivsiz av tüfekleri ile arttığına ilişkin bir yazı gönderdiğini söyleyen Balbay, "Bu nedenle yivsiz av tüfeği ruhsatı için sağlık raporu verilecek kişilere önce aile hekiminin psikolojik yönden değerlendirmesini gerektiğini, psikolojik, nörolojik ya da fiziksel bir rahatsızlığı yoksa o zaman verilebileceğini; şüpheli bir durum olursa da hastaneye sevk etmesi gerektiğini bildirdi" dedi.
'YÜRÜRLÜKTE OLAN UYGULAMA SAĞLIK ŞİDDETİNE YOL AÇIYOR'
Aile hekiminin hastaları hastaneye sevk ettiğinde çok büyük problem çıktığını belirten Balbay, Emniyet Müdürlüğü'nün hastane raporunu kabul etmediğini söyledi, "Hasta, bir hastaneye bir emniyete gittiğinde en sonunda gelip bütün acısını aile hekiminden çıkartıyor ve şiddete neden oluyor. Çünkü hasta zamanını ve parasını kaybediyor" dedi.
Balbay, AHEF'in talebinin net olduğunu vurguladı: Aile hekimlerimize sözlü ve fiziksele kadar varan şiddet oluyor. Sağlıkta şiddet dediğimiz olaylar, böyle gelişiyor. Mevzuatta yapılacak olan düzenleme ile bu sorun çok kolay çözülebilir. (ANKA)
'Bireysel silahlanma' Google'da da trend oldu: 'Silah alımı' aramaları arttı
Türkiye’de bireysel silahlanma ve şiddet: ‘İnsan hayatı birilerinin anlık öfkesine bağlı olmamalı’
Uzmanlardan 'bireysel silahlanma' uyarısı: Kontrol sistemi yok, kontrolsüz silahlanma var